Njemačka – “Ključna karika u kolapsu američkog carstva”

Angela Merkel
26 komentara

U tom posebnoj emisiji su novinari Max Keiser i Stacy Herbert i govorili o novoj eri u kojoj je Njemačka opet središte velikih promjena među globalnim silama i da će deglobalizaciju pratiti pad jednog carstva i uspon drugog. Oni su raspravljali o “ravnomjernom razvoju” Sjedinjenih Država i “snažnom razvoju” Kine, te može li nam to donijeti više mira u svijetu nego što ga je bilo u posljednjih nekoliko desetljeća?

Stacy Herbert tvrdi da se nalazimo u punom “procesu deglobalizacije“, te da je, još jednom, “Njemačka je u središtu svega”. Naime, to se odnosi na nedavne izjave kancelarke Angele Merkel “kako se Njemačka više ne mogu osloniti na SAD”.

“Mi Europljani moramo preuzeti odgovornost nad vlastitom sudbinom”, rekla je njemačka kancelarka.

Herbert ukazuje na to kako trenutna situacija nije daleko od “propasti globalizacije“, ali podsjeća kako je slično bilo 1910. godine i rezultiralo Prvim svjetskim ratom, ali sada “puca američko carstvo”.

Savez s Rusijom?

“Sjetite se malo prošlosti, kada su se događali svjetski ratovi. Sada je Njemačka krenula putem neovisnosti i svi počinju drhtati. I to s pravom, jer je Njemačka veliki industrijski motor”, rekao je Max Keiser.

Prema njegovom mišljenju, “mi još ne znamo na čijoj je strani Njemačka”.

“Vjerujem da će razum prevladati i da je ideja o nezavisnosti od Velike Britanije i Sjedinjenih Država samo prvi korak, a da će drugi biti savez s Rusijom“, kaže Keiser.

“Istina je da bi to bilo u najboljem interesu Njemačke, jer ako se Velika Britanija i SAD odreknu globalizacije, tko će trošiti sav izvoz Njemačke i Kine, dva glavne zemlje izvoznice?”, rekla je Stacy Herbert.

Herbert je dodala “kako je Rusija najveća zemlja potrošač roba cijele Europe, tako da bi se ovaj savez mogao pokazati kao vrlo isplativ”.

No, podsjetimo na upozorenje Vladimira Putina da je Njemačka još uvijek zemlja s ograničenim suverenitetom, iako se čini da ga u ovom prijelomnom povijesnom trenutku pokušava vratiti na sve načine.

Max Keiser i Stacy Herbert
Max Keiser i Stacy Herbert

No, postoji i opasnost da se Njemačka nametne kao hegemon nad ostatkom Europske unije, prije svega u eurozoni, ali i nad drugim članicama, pa čak i Zapadnim Balkanom. Naime, iako je forum Brdo-Brijuni nastao na inicijativu Zagreba i Ljubljane, Berlin je ubrzo preuzeo glavnu riječ na godišnjim forumima čelnika Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Kosova, Makedonije i Albanije i Crne Gore, a ubrzo s istim sudionicima pokrenuo “Berlinski proces”.

I dok su ranije forum Brdo-Brijuni kao gosti znali posjećivati američki dužnosnici, ove godine je “gost” bio njemački predsjednik  Frankom Walterom Steinmeier, a 2014. je na skupu bila osobno njemačka kancelarka Angela Merkel.

Iste godine Merkel na prvoj “Konferenciji država Zapadnog Balkana” na kojoj su sudjelovali predstavnici Europske unije, Njemačke i Austrije pokreće “Berlinski proces” u kojem, osim navedenih sponzora, sudjeluju Hrvatska, Srbija, Slovenija, Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Kosovo, dakle iste zemlje spomenutog foruma.

Dakle, moguće je da Njemačka ide putem povratka vlastitog suvereniteta, ali kao što ne znamo koji su joj pravi saveznici, ne znamo ni njezine prave namjere, bez obzira na tvrdnje Stacy Herbert kako bi joj savez s Rusijom i istokom općenito bio najisplativiji.

Njemačka je danas sila koja sigurno može dovesti u pitanje hegemoniju Sjedinjenih Država, ali ne zaboravimo da njemačke vođe u povijesti u više navrata nisu donosile baš racionalne odluke.

Dakle, rasprava Maxa Keisera i Stacyi Herbert i zaključak da bi Njemačka mogla biti ključna karika u raspadu američkog carstva je možda i točan, ali nitko ne zna što će slijediti poslije, barem za zemlje “zarobljene” u Europskoj uniji.

kriza globalizacijeMax KeiserStacy Herbert
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan1
6 godine prije

Kina i Rusija predvodnici globalizacije.

Brane
6 godine prije

Njemačka ne smije imati vlastitu vojsku, drugo sve u redu. Inače se vrlo brzo užive u filmove koji završavaju loše za sve u okolini, uključujući i njih same.

gostgost
6 godine prije

brdo kod kranja je brifing sazvan od njemaca na kojem su oni obavjestili vazalne nacije da su sada oni glavni te da moraju prestati slusati svoje dosadasnje nalogodavce cia britanci turci itd

shumadinac
6 godine prije

Za Ameriku bi zaista bio veliki udarac da Nemačka pređe u savez sa Rusijom – zato je tamo tolika vojna prisutnost Amerike i zato je jedna od najprisluškivanijih država sveta od strane NSA.
Ali to će se vrlo teško dogoditi jer osim nabrojanih ima i drugih poluga pritiska sve do fizičke likvidacije.

fenix
6 godine prije

Ja mislim da Njemacka prenaglasuje svoju ulogu Njemacka jeste jaka drzvava ali uglavnom u Europi u globalnim procesima ona nema znacajnu ulogu pogotovo naspram Rusije,Kine,USA pa cak i Indije. Njemacko gospodarstvo jeste veliko ali ono ima jedan hendikep nema resurse i ovisno je o izvozu. Bez izvoza Njemacka industrija bi se srusila jer nema dovoljno unutrasnje trziste zato je Njemce strah od zatvaranja trzista USA i VB i urusenja EU jer Njemackoj trebaju slobodno trziste i bezcarinski izvoz a to znaju i Amerikanci i zato ruse EU.

subaru
6 godine prije

Što bulazne ovo dvoje, koja Njemačka.

Srba
6 godine prije

ma koje brdo kod @ranja, Srbiji tamo nije mesto cim su pozvali tkz Kosovo_narko mafijasku tvorevinu…

Ulica V.V.P.
6 godine prije

Njemacka ce blefirati kao za vrijeme Schreodera da zeli Rusiju za prijatelja i da se zeli distancirati od Amerike.
Ne vjerujte Nijemcu gledu toga.
Njemacka je americki vazal i samo velike promjene kao sto je bilo 1990-tih godina to moze promjeniti.
Sve ostalo sto radu Nijemci je sminka i gluma.
Ipak…njemacki je glavni cilj biti Sheriff u Europi a to mogu samo uz americku pomoc. To im je i dovoljno.

Srba
6 godine prije

Mislim da je Tacerka rekla da za Nemacku uvek treba imati suvi barut…

Osoba C
6 godine prije

”SAD više nije pouzdan partner”, rekla je Angela Merkel. Radi se o značajnoj izjavi koju je gospođa izgovorila u ambijentu jedne od minhenskih pivnica. Pivnice su uvijek bile pogodne za političke skupove.
”Sjetite se malo prošlosti, kada su se događali svjetski ratovi. Sada je Njemačka krenula putem neovisnosti i svi počinju drhtati. I to s pravom, jer je Njemačka veliki industrijski motor……..”
Sjetimo se malo prošlosti.
Baš iz jedne minhenske pivnice (Bürgerbräu Keller) 1923. g. krenuo je puč, pa je nakon koje godine robije za vođu pokreta, jedne debele knjige (Mein Kampf), desetljeće poslije, 1933. g. taj pokret bio izabran da preuzme vlast u Njemačkoj, čime je otpočeo gospodarski i nacionalni preporod.
Vladali su 12 godina i ostavili trag, da unatoč trudu nekih novih ”tumača” povijesti, Njemačka i svijet nisu zaboravili što su učinili.
A sve je krenulo iz jedne minhenske pivnice.

LipiAnte
6 godine prije

Svabo je zakon

EU dismr
6 godine prije

Njemci su “najvjerniji” sluge amera ( i italijani). To je poseban odnos u kome se uvijek pita, znamo tko. A predstava za javnost će biti i ubuduće, Mreža bankarskih vladara i milijardera ne dozvoljava slučajnosti i slobodno političko promišljanje. Njemačka dobro služi svrsi kapitala, i tako će i ostati. Prisjećati se ratova je ok i potrebno kao historijski podsjetnik na zlo fašizma ali raditi poveznice tipa germani + oružje = rat , je upitno. Ostaju kolonija i dalje .. Karike “ključne” ili ne se lome samo po nalogu. Ne budimo naivni !

stefan
6 godine prije

Dečki ništa više od ratova , a ovi vazali koji su se zakleli na vjernost drže figu u džepu. Da se kojim slučajem zapuca uteli bi ko rakova djeca. A dali će merkelica ratovati sa 70 posto penzionera.

Spock
6 godine prije

Džabe joj sve kad je okupirana od ’45

Miki
6 godine prije

Ako će Rusi u savezništvo s Njemačkom nek im se stegne u grlu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI