fbpx

Max Keiser tvrdi da hegemonija dolara više ne funkcionira

Dolar

Svjetski ekonomski forum rekao je da započinje inicijativu Velikog reseta, ne bi li što hitnije došlo do potrebnog, ekonomskog rasta u svijetu. Max Keizer i Stacy Herbert istražuju što bi to zapravo moglo značiti za globalnu ekonomiju.

Primjećuju da je u siječnju 2011. ista organizacija na forumu DAVOS rekla da je za potporu globalnom rastu potrebno 103 milijarde dolara kredita.

Stacy ističe da sada naizgled signaliziraju da će biti potrebni novi kreditni zajmovi za njihov takozvani ”Veliki reset.”

“To znači novu rekalibraciju svjetske valutne pohlepe, refakturiranje na globalno tržište zlata i zlatnih rezervi”, kaže Max, dodajući da se to uvijek događa tijekom ovakvih, velikih reseta.

“Radi se o zapanjujućem i vrlo opširnom računovodstvu; ovo izgleda kao da je na naplatu stigao račun za desetljeća duge traljavo obavljene poslove računovodstva, rasipnosti i korupcijskog duga.”

Nastavlja: „Dakle, sada nam na naš veliki stol resetiranja dolazi ovaj veliki račun. Svjetske sile odlučuju tko će taj račun platiti. Izgleda da SAD moraju platiti najviše, jer je ta ekonomija najgora u smislu koliko je nasilna bila u korištenju svjetske rezervne valute, američkog dolara, kako bi proširila svoje kraljevstvo na daleke krajeve svijeta. Hegemonija američkog dolara više ne funkcionira.”

4.2 21 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Red Dog
Gost
Red Dog
29 dana prije

Izdajes 3 300 milijardi dolara.
1 000 uzimaju podanici.
Ostalih 2 300 nece niko. Murika kupuje sama svoje obveznice 🙂
Ranije bi se tukli za njih, jer, boze moj, ovo je svet dolara.
Ocigledno nije vise.
The End.

tihobl
Gost
tihobl
29 dana prije
Reply to  Red Dog

Naravno da kupuju obveznice iz primarne emisije. Ali kupuju i akcije kompanija iz primarne emisije. Sve akcije su debelo precijenjene. Japan to radi odavno – 50% privrede je drzi preko kredita iz primarne emisije.

Culi smo o velikom resetu da ce narodu ponuditi ili drzavnu penziju (oni to zovu garantovani licni dohodak) u zamjenu da se rijese sve imovine ili smjestaj u logorima na racun drzave. Ali nisu rekli kako ce narod ubjediti da se rijesi imovine. prica nije od juce, vec dugo vremena se radi na njoj:
Prvo su olabavili davanje kredita za potrosnju. Ameri su poceli na kredit kupovati kuce, aute i jahte. Zatim su prosirili klijentelu snizavanjem kamata i labavljenjem uslova. 2008. umalo da im se pokvari plan, pa su upumpali u banke pare iz primarne emisije i spustili kamate na nulu. Sad preko 50% domacinstava ima manje od 400$ ustedjevine. ali imaju kuce pod hipotekom, aute na lizing i visok standard peglanjem kartice. Svi su u dugovima do guse zbog prekomjerne potrosnje. A sad slijedi klanje pilica. Kamate rastu u nebesa. Svi duznici idu u stecaj, banka uzima svu imovinu, a drzava postaje stecajni staratelj nad licima koja nisu sposobna da upravljaju kapitalom. Isto slijedi i prezaduzene kompanije. I za prezaduzene drzave.

Ovaj scenario sam vidio. Tito je 60-ih i ranih 70-ih dizao kredite sa kamatom do 3%. 1970.strani dug je bio 7 milijardi. Poslije negove smrti dug je bio 22 milijarde sa kamatom od 18% (bilo je pojedinih dugova i sa 25% ako se ne varam pariskom klubu). Tad je drzava uvela restrikcije i par-nepar, kao bi izbjegla prenos dijela imovine na otplatu kamata (vidjeli smo kako su spasavali grcku – oteli su im najvrijedniju imovinu, a dug se uduplao).

Zapitajte se zasto su kamate na nuli i zasto vec dvije godine pustaju price da ce svi dugovi biti otpisani.

hiber
Gost
hiber
29 dana prije

prvo nije istina što govori ovaj Kajzer, jer zemlja nositeljica rezervne valute žrtvuje industriju u korist uvoza kako se i dogodilo. Drugo, reset dolara je nastupio 2008. godine.

Edden
Gost
Edden
29 dana prije

Svaki onaj koji je slušao Max Keisera se jako obogatio i živio dugo i sretno do kraja svog života.

Stjepan
Gost
Stjepan
29 dana prije

Nermine, bilo bi dobro navesti izvor ove informacije, najbolje (direktni) link, ako može!?
Hvala za drugi puta!! 😊😊

Alex
Gost
Alex
29 dana prije

Te priče o rušenju dolara traju od kada znam za sebe.
Dok ga Židovi podržavaju i dok njihove banke i investicijski fondovi drže cijeli svijet za jaja,do tada će dolar biti jedina svjetska valuta. A do tada,priče će se pričati…

Marty
Gost
Marty
29 dana prije
Reply to  Alex

Jedina istina Alex, sve ostalo je iluzija zarobljenog uma….
Psi laju, karavane prolaze…

Last edited 29 dana prije by Marty
Sonja
Gost
Sonja
29 dana prije

E da je Marx imao u svom ekonomskom arsenalu stvari kao.. Bail out,Bail in,
QE ( quantitative easining ) tj. tiskanje novca,negativne kamatne stope,
Future Treading,zlato od papira….i ima toga jos..
nekad se pitam kako to da smo opet bjeda i sve siromasniji ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik