Njemačka kupuje otpadne tenkove za Ukrajinu

tenk Leopard 2
32 komentara

Njemački odbrambeni gigant Rheinmetall kupio je 49 borbenih tenkova Leopard 1 od belgijskog trgovca oružjem za upotrebu u Ukrajini, rekao je glasnogovornik kompanije The Guardian u srijedu. Vozila su navodno u tako lošem stanju da će mnoga biti pogodna samo za rezervne dijelove.

Portparol je rekao da će 30 tenkova biti ponovo pušteno u rad i da će biti predati Kijevu, dok će ostatak verovatno biti kanibalizovan za delove. Portparol njemačke vlade rekao je da će oni biti dio paketa vojne pomoći koji je najavio ministar odbrane Oscar Pistorius tokom samita NATO-a u Litvaniji prošlog mjeseca.

Belgijski trgovac oružjem Freddy Versluys najavio je prodaju tenkova u utorak, rekavši za više medija da ih je neimenovana evropska država kupila po nepoznatoj cijeni.

Belgijska vlada je ranije ove godine razgovarala o kupovini Leoparda sa Versluysom, ali je na kraju odbila da plati cijenu od 500.000 eura (549.000 dolara) po tenku koji je tražio. Belgijski ministar odbrane Ludivine Dedonder opisao je traženu cijenu kao “nerazumnu”, s obzirom na to da je Versluys kupio tenkove kao “stari metal”.

Versluys je kupio tenkove za 37.000 eura svaki kada ih je belgijska vlada razbijala 2014. Govoreći za The Guardian ranije ove godine, rekao je da su zastarjela vozila u lošem stanju i da su im potrebni “novi motori, amortizeri, kontrola vatre sistem, radarske stanice… lista se može nastaviti.”

Iako ni Rheinmetall ni Versluys nisu otkrili konačnu cijenu, Versluys je napisao na LinkedIn-u da smo “tražili poštenu tržišnu cijenu i neko ih je više nego rado preuzeo.”

Proizveden od strane Krauss-Maffeija u Zapadnoj Njemačkoj, Leopard 1 je ušao u službu 1965. godine, a postupno je penzionisan od 1990-ih nadalje. Berlin je odobrio isporuku više od 200 ovih zastarjelih vozila Ukrajini, od kojih oko 80 namjerava isporučiti do kraja godine.

Ni Leopard 1 ni njegov nasljednik, Leopard 2, nisu značajno utjecali na sreću Kijeva na bojnom polju. Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga koštala je Kijev 43.000 vojnika i 4.900 komada teškog naoružanja u samo dva mjeseca, prema ruskom ministarstvu odbrane. Desetine tenkova Leopard uključeno je u zbroj gubitaka, saopštilo je ministarstvo.

BelgijaLeopard 1njemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
8 mjeseci prije

Врховној ради Украјине поднет је предлог закона о ограничењу путовања у иностранство дечака узраста од 16 до 18 година.
Очекује се да ће и они бити подвргнути мобилизацији и послати на фронт.

tihobl
8 mjeseci prije

Занимљива географија: Површина гробља у Укровермахту се повећава брже од површине територија освојених током контраофанзиве.

Ово је израчунао Михаил Онуфриенко.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Europa se i dalje rješava starog vojnog otpada šaljući ga u Ukrajinu.
Ali lijepo zvuči za njemačku statistiku koliko je tenkova poslala Ukrajini.

tihobl
8 mjeseci prije

Lancet pogodio radar na 60 km od fronta.

Желели бисмо да повећамо домет „Ланцета“ за још 15-20 км и моћи ћемо да покријемо скоро цео домет западних самоходних топова и Химарса.

tihobl
8 mjeseci prije

Сада је у близини Кијева распоређен најмоћнији слојевити систем ПВО на свету. Ту су Патриот, Насамс, немачки ИРИС-Т, С-300, француски Кротале. Међутим, постоји проблем са недостатком ракета за те системе пише лист ,,The Times” позивајући се на извор у Оружаним снагама Украјине.

tihobl
8 mjeseci prije

Према турским изворима, у области Орехова, авио-бомбом од 1.500 кг уништен је цео штаб 47. одвојене механизоване бригаде Оружаних снага Украјине. Овај удар је озбиљно пореметио контролу целе групе на овом правцу јер се наређења централне команде односно НАТО-а преносе преко таквих штабова преко Старлинк терминала. Овако прецизног удара у овој области није било 2,5 месеца, а чињеница да Русија развија и тестира нове системе за ометање и откривање Старлинк-а као и праћење вести о кваровима Старлинк-а вероватно указује да су ови системи прошли успешне тестове на фронту.

NOVI STARI
8 mjeseci prije

otpad na otpad

Jednostavno receno
8 mjeseci prije

A kada su rusi dovlačili t55 rusi nemaju za kife ratuju lopatama i iduća dva tjedna su ključna i ostaju bez raketa……. Nadam se da će nekima postati jasnije da ni zapad nije ništa bolji od rusa…

Гавран
8 mjeseci prije

Ukrajinski vojnici nisu obučeni za pravi rat . Po njenim rečima, pripadnici 41. brigade Oružanih snaga Ukrajine u razgovoru sa njom kritikovali su obuku zapadnih instruktora koji „ne razumeju protiv kakvog neprijatelja se borimo“.
Prema njihovim rečima, tokom obuke instruktori NATO-a previše obraćaju pažnju na primere iz operacija na Bliskom istoku, gde je glavno bilo čišćenje objekata i identifikovanje militanata među civilnim stanovništvom. Za ukrajinske vojnike to „u suštini nije važno“, kažu vojnici.
„Najvećim delom su se (zapadni instruktori) borili u urbanim uslovima, dok smo mi uglavnom na ravnom terenu”.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Prije 24 sata:

“Kod Liman Peršija Rusi su u naletu uzeli teritorij 3 km u dubinu, danas pokusavaju probiti kod sela Ivankove (malo juznije od linija napada prethodnih dana…
Rusi su u 24 sata izeli područje 3 km u dubinu i 11 km u širinu. Sve u 24 sata

900 borbenih vozila (u koje spadaju i tenkovi). No treba napomenuti da su na taj dio fronta poslani najnoviji T-90 M i BMP 3. Takodjer treba napomenuti da se tu nalaze 2 ruske tenkovske brigade (4. i cini mi se 92.). No sve te brojke razvuci na front od Kremine do Kupjanska.”

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenko saopštio je ranije da je Kijev od početka kontraofanzive, u periodu jun-jul, izgubio preko 43.000 vojnika.

Pored toga, ukrajinska vojska izgubila je 76 američkih artiljerijskih sistema M777, 84 samohodne artiljerijske haubice iz Poljske, SAD, Francuske i Nemačke.” neprovjereno

borjana
8 mjeseci prije

Nije to nikakva pomoć koliko neki napori njemačke u provociranju Rusije.
Njemačka jednostavno traži i vapi da je se nekim od raketnih sustava napadne na neku od njenih proizvodnih pogona za izradu oružja.
Od krave merkel i obznane kako su ugovorom iz Minska namagarčili Putina, uporno se nastoji Rusiju isprovocirati na proširenje i eskalaciju sukoba.
Za nepovjerovati je da to švabe čine svojevoljno i dragovoljno. Nije lako biti usa saveznikom, a još manje protektoratom i okupiranom zonom.

Ivek
8 mjeseci prije

Ukrajinci su namijenjeni samo da se pokolju,a ne da im se stvarno pomogne, jer se ne uklapaju u njihov poredak gdje je dopušten uvoz jeftinog roblja a zatiranje domaćih, samo da bi se održao na životu taj utopijski sistem.

Max
8 mjeseci prije

Smetlari.

Roccos
8 mjeseci prije

Ministar obrane Oscar Pistorius?Opa bato s robije pravo u ministarsku fotelju😁…ili je to ipak Boris Pistorius.

Ivan
8 mjeseci prije

Mislio sam da je samo Merkelica bula luda krava kad tamo ovaj ludi bik Sholtz ju je visestruko nadmasio u ludilu i za kratko vrijeme je sjebao Njemacku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI