Njemačka ministrica odbrane obećala je više oružja prilikom iznenadne posjete Ukrajini

Njemačka ministrica odbrane u posjeti Ukrajini
63 komentara

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht boravila je u subotu u nenajavljenoj posjeti Ukrajini, gdje je obećala da će pružiti više vojne pomoći u narednim danima, uključujući dugo obećani Iris-T SLM zemaljski PVO sistem.

„Za nekoliko dana isporučićemo veoma moderan sistem protivvazdušne odbrane Iris-T“, najavila je ona nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Aleksejem Reznikovom u crnomorskom lučkom gradu Odesi.

Berlin je prvobitno obećao još u junu da će Kijevu poslati barem jednu jedinicu Iris-T besplatno. Ukrajina navodno želi da dobije najmanje desetak i ponudila je da kupi ostatak direktno od proizvođača, iako nemačke oružane snage tek treba da same dobiju ove sisteme.

Samo Njemačka je od početka sukoba krajem februara poslala Ukrajini oružje u vrijednosti od 743 miliona eura (728 miliona dolara), uključujući višestruke isporuke samohodnih protivavionskih topova Gepard i haubica PzH 2000.

Kijev je, međutim, u više navrata kritikovao Berlin zato što navodno ne čini dovoljno i odbija da mu obezbjedi borbene tenkove Leopard i borbena vozila pješadije Marder. Kancelar Olaf Šolc je u avgustu obećao da će njemačka „najmodernija i najefikasnija oprema“ biti isporučena Ukrajini „uskoro“, misleći na sisteme Iris-T i artiljerijske radare Cobra, ali ne i tenkove.

Berlin tvrdi da nijedna druga zemlja do sada nije poslala moderne tenkove, a Lambrecht je u subotu ponovio da je Njemačka “uvijek jasno stavljala do znanja da nećemo ići sami u ovoj oblasti” kako bismo izbjegli “eskalaciju”. Umjesto toga, Berlin je ponudio trećim zemljama, kao što su Grčka, Slovačka, Slovenija, Češka Republika i Poljska, da prebace svoje zalihe hardvera iz sovjetskog doba u Ukrajinu u zamjenu za moderno njemačko oružje.

Moskva je dugo kritikovala isporuke oružja, tvrdeći da one samo produžavaju sukob i povećavaju rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

Christine LambrechtnjemačkaOružjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Dalekovode će si Nijemci sami presječi, ne trebaju Amerikance za to.

Nekoime
1 godina prije

Sjeća li se netko Račana i predaje oružja teritorijalne obrane? Svaka sličnost je slučajna i nenemjerna.

eks
1 godina prije

Amerikanci i zapadna Evropa pretvorili su Ukrajinu u kontejner i deponiju oružja. I nikada Zelenom i Amerima nije dosta.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Berlin je prvobitno obećao još u junu da će Kijevu poslati barem jednu jedinicu Iris-T besplatno. Ukrajina navodno želi da dobije najmanje desetak i ponudila je da kupi ostatak direktno od proizvođača, iako nemačke oružane snage tek treba da same dobiju ove sisteme.”

A čime će to kupiti kada su po BDP-u po glavi stanovnika i prije rata bili na samom začelju europskih država, tj. na zadnjem 45. mjestu?

Rasprodavaju Ukrajinu, komadaju Ukrajinu, održavaju ratno stanje u Ukrajini, a glumac za to vrijeme govori da nema pregovora sa Rusijom dok je Putin na vlasti.

A Njemačkoj partneri rasture plinovode Sjeverni Tok 1 i 2.

Mrčikola
1 godina prije

Poslali su je, vjerojatno, da se s Ukrima pogađa za ruski plin…prchanje u mozak…jer da nije, vratili bi blentaču u komadima “ministarstvu obrane Njemačke”.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Slava! Do zadnjeg Ukrajinca!

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Jeli to ona ministrica što se zove ANALNI BRABONJAK?

Optimista
1 godina prije

Njemacke placene pudlice skuzile stvari I odricu se putina
90 posto krivnje za ovaj rat je na njima
Jer su titrale J. Putinu zadnjih 20 godina

ZZ Top
1 godina prije

Mislio sam da zene vise od muskaraca korespondiraju sa empatijom,miroljubivoscu,harmonijom, da su vise spremne na razgovor, kompromis,mirotvorstvo, itd.

Mislio sam da je to urodjeno, da je to majcinski instinkt,medjutim od kad su zene pocele ulaziti u politicke i strukture vlasti , odnosno u upravna vijeca velikih tvrtki ili drzavnih ministarstava, shvatio sam da sam duboko pogrjesio.

Praksa nam pokazuje da su karijerne zene na polozajima monstrumi, lisene svake empatije , odnosno prirodnih impulsa za ciniti mir i dobro.

Duboko razocaravajuce, jer ne tako davno,zene su u vecini bile izvor pozitivne energije, sklada,humanosti i razumijevanja, danas je obrnuta siruacija, pravu zenu moras traziti sa svijecom.

borjana
1 godina prije

Ah to je prvi vojni strateg njemačkih OS doša u inspekciju da se direktno uvjeri u stanje na terenu i bojišnici.
Na fotki se vidi iznimno zanimanje njemačkog stratega dok joj časnik obrazlaže situaciju, samo ne znam da li je papir koji drži u ruci jednako bil sa gornje kao i sa donje strane, nikako mi ne lići na neku vojnu topografsku kartu, a cila problematika stala na bokun A-3 papira.
Čini se da i prvom njemačkom strategu tribaju ka i meni, ratnu situaciju sa dićinjim drvenim bojicama na bjanko papiru nacrttat. Kad to kristina ukapira i ponudi taktičko rješenje, Putin više nikakve šanse nema.

kio
1 godina prije

Tako je. Ukrajinu ne bi vidjeli u Uniji niti u Nato u ali od prodaje oružja se lijepo živi preko Atlantika a bogami i u još nekim velesilama

Mladen
1 godina prije

U zadnjih misec dana Rusi su isporučili Ukrajincima toliko oružja da im je dosta za ovu godinu .Onaj naš kolega Skyteh @ upravo vrši inventuru i procjenu vrijednosti pojedinih modela Ruskog oružja nakon napuštanja .

rade
1 godina prije

Ova glupaca je upravo dobila 12 points,i tako se Berlin popeo na vrh ljestvice gradova koji ce prvi upoznati Sarmate.Inace do sada je na prvom mjestu bio London.

Max
1 godina prije

Iris T je navodno suvremen i efikasan sustav ali još nigdje nije raspoređen.

Roccos
1 godina prije

Što sve ovi švabosi neće uraditi da se dodvore gazdi u Fashingtonu,to je za ne povjerovati.Ovakav sadomazohizam još nije viđen.

Vojni analitičar
1 godina prije

A siroti Ukrajinci nisu svjesni da će skupo platiti svaki metak i granatu, svaki Javelin i haubicu koji su dobili od zapadnih “prijatelja i saveznika”. Velika Britanija je naprimjer tek 2006 kompletno isplatila Sjedinjenim državama dug za pomoć primljenu u Drugom svjetskom ratu. Isto je i sa Sovjetskim savezom nakon čijeg raspada je Rusija preuzela vanjski dug uključujući i plaćanje američke “pomoći” iz WWII i također ga u potpunosti isplatila iste 2006.

Uzgred, Rusija je također u zamjenu za ukrajinsko odricanje od nuklearnog oružja i njegovo povlačenje u Rusiju u potpunosti isplatila i cijeli vanjski dug Ukrajine, tako da je Ukrajina u neovisnost zakoračila bez i centa vanjskog duga. .

Tupko Glupko
1 godina prije

Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj početkom kolovoza 2022.

Josip
1 godina prije

Jeste li primijetili, koja god je zemlja dovela neku krmaču na vlast, one bi samo prolijevale tuđu krv. Umobolne i krvožedne stare profuknjare..

Zorule
1 godina prije

sad kad su ih ameri oslobodili tereta sjevernih tokova, švabama je puno lakše da se direktnije uključe u rat protiv Rusije. Ako se dovoljno potrude možda dođu i do plinskih i naftnih polja koja im toliko očajno trebaju. Povijest se opet ponavlja.

CroExit
1 godina prije

Ova sa slike je ministrica obrane??? Ha ha ha ha ha, pa pogledajte ju ta jedino može defilirat na tom njihovom Prideu u Berlinu.

Hogar
1 godina prije

Prcila vas ukrajina i 30 % inflacije po eu kolonijama. Retardi Briselski.

Nena
1 godina prije

E zna li ona kad bi više videla gasa da sam na mestu Rusa?
Neka ih serenski zimus greje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI