Njemačka nastoji da potroši milijarde na oružje za Ukrajinu

Oruzje
31 komentar

Berlin je navodno izdvojio dodatnih 2,1 milijardu dolara za vojnu potrošnju, od čega je većina namijenjena Kijevu.

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je planove da potroši dodatnih dvije milijarde eura (2,16 milijardi dolara) na vojne potrebe, od čega je većina usmjerena na snabdjevanje Ukrajine, prenio je Reuters u petak.

Pozivajući se na izvor iz vlade, novinska agencija je saopštila da se oko 400 miliona eura (432,5 miliona dolara) od novog novca dodjeljuje Evropskom mirovnom fondu, mehanizmu finansiranja preko kojeg se nabavlja vojna pomoć Ukrajini. Preostali dio dodatnih sredstava će biti direktno raspoređen na snabdjevanje Kijevu, između ostalih potreba.

Odluka njemačkih vlasti da pošalju oružje Ukrajini, koja je objavljena dva dana nakon što je Moskva započela svoju vojnu operaciju, označila je veliki zaokret u politici Berlina da Kijevu ne obezbijedi smrtonosno oružje.

Ubrzo nakon toga, Scholz je najavio plan za jačanje njemačke vojske, koju godinama muči nedostatak opreme. On je obećao 100 milijardi eura (112,7 milijardi dolara) iz budžeta za 2022. za oružane snage i obavezao se da će dostići cilj od 2 % BDP potrošnje na odbranu koji zahtjeva NATO. Međutim, kasnije je kancelar zauzeo prilično oprezan pristup kada je u pitanju sukob u Ukrajini.

Ranije ove sedmice, Scholz je rekao da će Njemačka nastaviti vojne isporuke Kijevu, ali da će slati samo „ispravno i razumno“ oružje i samo u bliskoj saradnji sa svojim partnerima. Berlin je takođe jasno stavio do znanja da ne planira da šalje „ofanzivno“ oružje, poput tenkova i drugih oklopnih vozila, uprkos brojnim zahtjevima Ukrajine.

Takva politika, zajedno sa oklijevanjem vlade da podrži planove EU za zabranu ruske nafte i gasa, izazvala je kritike Zelene stranke, koja kontroliše ministarstva spoljnih poslova i ekonomije. U ponedjeljak je ministarka inostranih poslova Annalena Baerbock pozvala Zapad da Kijevu obezbijedi teško naoružanje i izgleda da je kritikovala Scholza, ističući da „sada nije vrijeme za izgovore“.

Visoki poslanik Zelenih, Anton Hofreiter, nazvao je kancelarkin pristup „štetnim“ ne samo za Ukrajinu, već i za reputaciju Njemačke u Evropi i svijetu.

Čini se da se mnogi njegovi sunarodnici slažu. Prema nedavnoj anketi koju su sproveli mediji ARD i Velt, 55 odsto Njemaca podržava snabdjevanje Ukrajine teškim naoružanjem, dok 37 odsto ne podržava takvu ideju.

U početku je Berlin obezbijedio Ukrajini 1.000 komada protivtenkovskog oružja i 500 protivvazdušnih raketa Stinger. Njemačka je sredinom marta rekla da zbog bezbjednosnih rizika neće otkriti dalje informacije o isporukama oružja Ukrajini.

njemačkaOružjeukrajinavojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abc
2 godine prije

Njemci se nisu ništa naučili iz istorije.

nessy
2 godine prije

Posto NATO, a pogotovo USA, neskriveno i u nevjerojatnim kolicinama liferuje (pogotovo tesko) oruzje u Ukrajinu, uvjeren sam da je pitanje vremena kada ce Rusija odgovoriti na to. Nazalost, vjerujem da ce odgovor biti brutalan, kao sto i mora biti, ta da se nama na Zahodu nikako nece svidjeti.

nessy
2 godine prije

“…dodjeljuje Evropskom mirovnom fondu, mehanizmu finansiranja preko kojeg se nabavlja vojna pomoć Ukrajini.”
Evropski “Mirovni Fond” financira nabavu oruzja.
Orwell na najjace, “rat je mir, sloboda je ropstvo, neznanje je moc”.

tihobl
2 godine prije

Sta je isplivalo u Francuskoj – otkrilo se da imaju municije za 4 dana.

darijoman
2 godine prije

Ovakvi potezi ne vode ničemu dobro

2 godine prije

Do zadnjeg ukrajinca njemačka če se boriti.. Dok djete od 10 godina može nositi mitraljez!!!

Necjepljeni Kokot
2 godine prije

Tako i Hrvatskoj odobre Ukrajini naoružanja za opremiti 4 brigade . To je otprilike za 12.000 vojnika ovisi o ustroju vojske ! Logističkog vojnog materijala ,količina i cijena nepoznata ! Ostala pomoć u hrani ,i civilnim potrebama ,količina i cijena nepoznata. U ovom trenutku 30.000 Ukrajinaca smješteno u Hrvatskoj . Spavaju u Hotelima i priivatnom smještaju! Dobivaju novčanu,pomoć u hrani i svaku drugu. Šlag na totu , sada tkvz Hrvatska vlada prije tjedan dana poslala 100 milona eura direktne novčane pomoći Ukrajini . Dok ovo pišem 2 godine narod na Baniji spava po kontenjerima i šupama ,bez ikakve pomoći od tkz Hrvatske vlade ,osim nešto sitno u hrani to od Caritasa a ne od vlade. Ti pijuni brinu se o svima osim o domicilnom narodu! Od sve te pomoći Ukrajinci bi po meni mogli dobiti samo oružje i to po 5 puta večoj cijeni od tržišne . Tako su oni… Čitaj više »

Zoran
2 godine prije

Kabala je odlučila da definitivno uništi Njemačku

Mali zloco
2 godine prije

Braca po svastici pomazu jedan drugom.

Roccos
2 godine prije

Bilo je svakakvih apsurda u europskoj povijesti,ali ovo stvarno prevazilazi sve.Zamislite,jedna Njemačka,a i ostale eu države sklope obostrano korisne ekonomske ugovore sa Rusijom,trgovina,investicije,sve teče bez problema i onda se SADistan narugoši i sve ode dođavola.Opjevana EUtopija na zahtjev SADistana bespogovorno razvali sve što je dotad dobro postigla sa Rusijom i zapravo samoj sebi uvede teške sankcije i ozbiljno urušavanje ekonomije.Kako to objasniti? Kako narodi u eu mogu tako olako prihvatiti svu tu antirusku gebelsovštinu?Što tek reći za tu nesretnu Ukrajinu.Rusija im godinama isporučuje energente po takoreći simboličnoj cijeni,a ukrajinskim lopužama je i to skupo pa su godinama drsko krali plin i preprodavali pa još širili otvorenu mržnju prema svemu ruskom.Za trideset godina neovisnosti nisu uradili ništa korisno,sve im se svodi na stalno optuživanje Rusije za sve što im ne valja i sada su tu gdje jesu- pred kolapsom kao država.

Max
2 godine prije

Slušaju gospodare i naoružavju druge a sebe ostavljaju bez oružja pritom trošeći golem novac isto čine i drugi . Na svoju štetu.

FATIH
2 godine prije

DADA MORAJU POSTUPATI PO NALOGU VITEZA TAME I KABALE!!!

steveurkel
2 godine prije

američko maslo

abc
2 godine prije

Zapadnjaci u Ukrajinu šalju naoružanje, a ukrajinski vojnici to isto zapadno naoružanje na šverc prodavaju ruskoj strani. Jedan BTR recimo vrednuju 5 hiljada rublja. Jednostavno se ukro vojnici sa tehnikom odvezu prema ruskim linijama, istaknu bjelu zastavu i prodavaju sve što su jim zapadnjaci uvalili. Posle prodaje dezertiraju ili se predaju ruskoj vojci. Zašto ginuti za neke zapadne naciste i fašiste, kad možeš ostati živ i pri tom dobro zaraditi…
A najsmešnije je to, da ruska vojska ukrajinskim vojnicima iznosi primjedbe, da je večina tog zapadnog oružja neefektivnog i kvarnog.

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Sve je to sa svrhom samouništenja Slavena, zametnuti rat između dvije etničke skupine Slavena je jednostavno a korist izvuče onaj tko zametne rat i naoružava jednu ili oboje strane. Sijetite se malo rata na području bivše nam YU države, mi smo ratovali oni naše korumpirane vodje podmićivati, davali nam i oružje i podršku prodali nam priču o zapadnoj demokraciji i blagostanju. Uništili su našu industriju da oni mogu svoje proizvode prodavati. E glupi moj narode Slavenski. SLAVENI CIJELOG SVIJETA UJEDINITE SE!!! Mi ujedinjeni bez njih možemo lako živjeti oni bez nas teško, shvatite to jednom. Sada mi je 70+ godina od 22 se smucam po bijelom svijetu, i ako sam što naučio to je da Slaveni za: Vikinge, Anglo-Saxe, Germane, Romane i… nikada neće biti jednakovrijednih uvijek ćemo biti niže vrijedna rasa i klasa. Pogledajmo razne von Anemične i slične koji to još nisu naučili ali zato su dobro korumpirani… Čitaj više »

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

SAD je prema CIA izvorima na razbijanje YU potrošila 20 milijardi $, koliki je profit nije objavljeno, mora biti višestruko 20 milijardi$.

rade
2 godine prije

Nadam se da ce Rusi potrositi par nuklearki.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI