Njemačka ne gura Ukrajinu u mirovne pregovore

Ukrajina i Rusija
10 komentara

Ukrajinski ambasador u Njemačkoj Aleksej Makejev negirao je da Berlin gura Kijev ka mirovnim pregovorima s Moskvom. On je to komentirao ubrzo nakon što je Der Spiegel spekulirao da je visokorangirani službenik iz vlade kancelara Olafa Scholza naznačio da Njemačka sada favorizira sporazumno rješenje.

Ranije ovog mjeseca, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkrio je da je nekoliko neimenovanih zapadnih lidera sklopilo mir u Moskvi. Ove tvrdnje dolaze nakon sve većeg priznanja – čak i od strane najviših zvaničnika u Kijevu – da je ukrajinska ljetna kontraofanziva, koja nije uspjela postići značajnije teritorijalne dobitke, propala.

U intervjuu njemačkom RRB-u u subotu, Makeev je odgovorio negativno na pitanje da li Berlin vrši pritisak na Kijev da sklopi mirovni sporazum s Moskvom. Diplomata je insistirao da se takvi razgovori s ukrajinskim zvaničnicima također ne vode iza zatvorenih vrata.

Dan ranije, Der Spiegel je tvrdio da je krajem oktobra njemački ambasador u SAD Andreas Michaelis pozvao grupu uticajnih američkih spoljnopolitičkih stratega i eksperata za Rusiju na privatnu večeru. Događaju je, osim samog izaslanika, prisustvovao i Wolfgang Schmidt, šef kabineta kancelara.

Na vrhu dnevnog reda sastanka, prema pisanju medija, bila je rasprava o situaciji na linijama fronta u Ukrajini i mogućim načinima za okončanje krvoprolića.

Der Spiegel je citirao nekoliko pozvanih koji su naveli da je Schmidt pohvalio stratega Samuela Charapa iz istraživačkog centra RAND Corporation za istraživanje načina za postizanje mira između Ukrajine i Rusije. Neki od anonimnih izvora izdanja su primijetili da je visoki njemački zvaničnik čak bio ” euforičan ” zbog Charapovih sugestija.

Čarap je ovog ljeta u časopisu Foreign Affairs objavio članak pod naslovom ‘Rat koji se ne može pobijediti – Washingtonu je potreban kraj u Ukrajini’. U tekstu je insistirao na tome da zapadni lideri treba da prebace svoj fokus sa neograničenog perpetuiranja sukoba na njegovo svođenje prema sporazumnom rešenju. Šmitovo navodno prihvatanje Čarapovih stavova je u oštroj suprotnosti sa zvaničnom linijom Nemačke da podržava Ukrajinu „ koliko god je potrebno “, ističe se u članku. Međutim, prema Der Spiegelu, ljudi iz Schmidtovog najužeg kruga nazvali su lažnim tvrdnje o njegovoj „ euforiji “, dodajući da on samo procjenjuje stavove američke stručne zajednice.

Obraćajući se novinarima prošle sedmice, ruski ministar vanjskih poslova Lavrov potvrdio je da je „ broj visokih, dobro poznatih lidera zapadnih zemalja, uključujući jednog konkretnog zapadnog lidera, veoma poznatog, nekoliko puta… preko najmanje tri različita kanala komunikacije, poslao signale zašto se ne nađemo i razgovaramo o tome šta da radimo sa Ukrajinom i evropskom sigurnošću. ” Diplomata je dodao da “nije želio i nemam pravo da imenujem imena. ” On je ponovio da je Rusija “ uvijek spremna da ozbiljno razgovara o ovim pitanjima ”, dodajući da je Ukrajina do sada isključivala takvu mogućnost.

mirovni pregovorinjemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Opel
4 mjeseci prije

Glas razuma -Vrijeme je da sve zemlje uključene u ukrajinski sukob počnu tražiti političko rješenje krize, rekao je u subotu talijanski ministar obrane Guido Crosetto.

Ico
4 mjeseci prije

Jasno je da tzv država ( vazal Washingtona ) Njemačka ne gura Ukrajinu u pregovore s Putinom!

Lucija, prva
4 mjeseci prije

O’klen je ovi Čarapa? 🤔

Čarapa je isto turcizam. “biser, boja, čamac, čarapa, čizma, ćela, ćelav, dućan, džep, kaiš…”

Do 2. svj.rata malo koja je imala za svilene čarape…dok nije otkriven najlon.

Sada se vraćamo u povijest…trebalo bi pitati Jadran koliko sad proizvodi i prodaje, a koliko je prije 30 godina…

Biti-ili-ne-biti
4 mjeseci prije

Da li nam pripremaju masovnu mobilizaciju u EU ili će uvesti nekakav “ukrajinski porez”?

Ministar vanjskih poslova Europske unije Joseph Borelj u nedjelju, 24. prosinca, pozvao je Europljane da mobiliziraju sve snage da ne dopuste rusku pobjedu u Ukrajini.
Borelj je rekao da EU mora promijeniti smjer i mobilizirati sve mogućnosti, u protivnom će Rusija pobijediti u sukobu u Ukrajini.

Max
4 mjeseci prije

Nego u smrt.

Bruno
4 mjeseci prije

Sjetimo se kravljeg ludila. NJemačko opravdanje za sigurnost njihove stočne hrane je da se sterilizira na 130°. Uništili su Britansku industriju br. 1 u svijetu. Sada guraju u rat sve narode iz EU, ko Rusi su zajednički neprijatelji. Njih 150 milijuna će napasti milijardu. Ima li kraja ljudskoj gluposti. Samo ljudska glupost je vječna. Oprostite i Hajduk.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI