Njemačka ne želi dati svoje tenkove Ukrajini

tenk Leopard
23 komentara

Ministrica obrane Christine Lambrecht kaže da je vojna pomoć zemlje Kijevu dosegla svoju granicu

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht odbacila je zahtjeve za opskrbu Kijeva glavnim borbenim tenkovima Leopard 2, tijekom uvodnog govora na događaju Njemačkog društva za vanjske odnose u ponedjeljak. Ministrica je istaknula kako nijedna druga zemlja dosad Kijevu nije isporučila borbena vozila za pješaštvo ili glavne borbene tenkove zapadnjačke proizvodnje i inzistirala je na tome da Njemačka “neće jednostrano poduzeti takve akcije”, kako citira Reuters. Njezini su komentari uslijedili nakon što je čelnica njemačkog Odbora za obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermann inzistirala na tome da Berlin ima obvezu pomoći u očuvanju demokracije u Ukrajini. “Njemačka mora odmah odigrati svoju ulogu u uspjesima Ukrajine i opskrbiti je oklopnim vozilima; kao što je borbeno vozilo pješaštva Marder i glavni borbeni tenk Leopard 2″, rekla je u nedjelju novinskoj agenciji DPA.

Lambrecht je ranije rekao da je njemačka vojna pomoć Ukrajini dosegla svoju granicu i da će Berlin sada tražiti druge načine kako podržati Ukrajinu.

“Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu, a predali smo nevjerojatnu količinu iz rezervi Bundeswehra. Ali u ovom trenutku sasvim jasno kažem da smo dosegli granicu”, rekla je Lambrecht njemačkom parlamentu prošlog tjedna. Napomenula je kako Njemačka više ne može predati svoje oružje, ako želi zadržati svoju sposobnost obrane. Ministrica je dodala kako postoje i drugi načini na koje Berlin može pomoći Ukrajini, a to je tzv. kružna razmjena, kojom Njemačka drugim zemljama EU-a daje novo oružje u zamjenu za staro, koje se potom šalje Ukrajini. Lambrecht je rekla da je Njemačka već napredovala u tom pogledu, zaključivši takve razmjene s Češkom i Slovačkom.

Njemačka opskrbljuje Kijev raznim oružjem od početka sukoba u Ukrajini u veljači. Berlin je isporučio Ukrajini protuzračne raketne sustave Stinger, samohodne haubice Panzerhaubitze 2000, protuzračna vozila Gepard i drugo oružje.

Christine LambrechtLeopard 2njemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Peka
1 godina prije

Ne treba više, ostavili su im Rusi dosta kod povlačenja

nekoime
1 godina prije

Ovi su izgleda konačno shvatili što im Rusi govore. Usputno, demokracija kao što je u Ukrajini je zadnji puta viđena u 3. Reichu.

tihobl
1 godina prije

Trebaju Njemackoj tenkovi za poljake kako bi oslobodili okupirane teritorije.

Max
1 godina prije

Njemci nemaju ni za sebe dovoljno oružja.

borjana
1 godina prije

Žao mi je zaista Ukrajine.
Sva ta stara oprema naoružanje i ostala sranja potrebna za rat, koje su zrele za rashod biće solidarno darivana Ukrajini, dočim je odmah moguća zamjena i kupovina novih sredstava po aukcijskim cijenama na koje će se obvezati EU solidarnost.
Jedna od onih koja će osjetiti velike blagodati Ukrajinskog rata bit će Njemačka, bilo pljačkanjem vlastitih građana napuhanim cijenama energenata, bilo proizvodnjim vojne opreme i oružja.
Na Ukrajini je da samo u dovoljnim količinama šalje mesa za mljevenje potrebnoga da se rashod potroši.
Zaista mi je žao Ukrajine i njenog naroda, njihov muka neće prestati dok jednostavno ne pobiju sve one koji su ih u ovo uvuklii, u rat sa jednom od vodećih svjetskih vojnih sila.

Tupko Glupko
1 godina prije

Jbg, da je Ursula von der Leyen još ministrica obrane Njemačke – kao što je bila od 2013. do 2019. godine – sve bi ona poslala Ukrima, a onda bi na mig Washingtona naručila američko oružje na svoju ruku SMS-ovima, kao što je naručivala američka Pfizerova cjepiva.

Bongo
1 godina prije

Kao sto su vec rekli, znamo svi sto im se dogodilo kada su zadnji put njemacki tenkovi isli na istok

Darko
1 godina prije

Ukrajinski šupci samo izvoljevaju i Europi je više pun kufer te fašističke bagre. Tko je Hrvatskoj pomagao, a oni čekaju da svi pred njima pužu? Šteta je samo što Europa nije pomogla Rusima da se ta stoka dovede u red..

Vojni analitičar
1 godina prije

Njemačku vojsku je u svakom pogledu upropastila još Ursula dok je bila ministrica obrane, a njen “posao” uništavanja vojske je uspješno nastavila Kramp Karrenbacher, dok ova nova ministrica ne odstupa od istog kursa. Njemačka ne može Ukrajini dati tenkove jer ih ni nema. Odnosno ima izuzetno mali broj tenkova i oklopnih vozila koji su zaista ispravni i operativni i koji ni izbliza nisu dovoljni ni za potrebe same njemačke vojske. A osim što već duži niz godina imaju isključive ženske ministre(ice) obrane Nijemci vidim imaju i čelnicu parlamentarnog Odbora za obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermann. Dakle, parlamentarno tijelo koje ima itekako velik utjecaj na pitanja vojske i obrane zemlje isto na čelo ima ženu inače novinarku po profesiji koja se prije politike bavila izdavaštvom što ju očigledno, uz ono što ima među nogama čini kompetentnom za pitanja vojske i obrane u današnjoj Njemačkoj. Shvatio to netko kao seksizam ili ne, ali ovo… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI