Njemačka nema vremena da raspravlja o budžetu EU

Njemacka ekonomija
27 komentara

Suočena sa hitnim domaćim pitanjima, njemačka vlada nije bila u mogućnosti da učestvuje u raspravama o finansijama EU, rekao je novinarima komesar za budžet Unije Johannes Hahn.

Ranije ove godine, Berlin – zajedno s nekoliko drugih država članica – usprotivio se zahtjevu Evropske komisije za dodatnih 66 milijardi eura (72 milijarde dolara) za pokrivanje neočekivane potrošnje, sugerirajući da bi Brisel umjesto toga trebao smanjiti druge oblasti svog tekućeg budžeta.

Kabinet njemačkog kancelara Olafa Scholza bori se sa ogromnim fiskalnim nedostatkom kod kuće nakon što mu je Ustavni sud prošlog mjeseca zabranio da prenamijeni 60 milijardi eura (65 milijardi dolara) neiskorištenih sredstava preostalih od pandemije Covid-19.

U izvještaju u petak, Politico je citirao Johannesa Hahna koji je rekao da je “ najveći problem to što je Njemačka toliko ometena domaćim pitanjima da doslovno ne nalaze vremena da se bave ” finansijama EU.

Zvaničnik je tvrdio da Berlin, kao „ najveća ekonomija u Evropskoj uniji “, ima „ posebnu odgovornost “ i da bez učešća Njemačke „ nećemo postići dogovor. ”

Komesar je takođe odbacio sugestije koje je ranije dala grupa država članica na čelu sa Nemačkom, koja je pozvala Brisel da preraspoloži postojeća sredstva za finansiranje novih prioriteta. Hahn je objasnio da bi to bilo teško provesti u praksi, budući da je budžet EU već u minusu.

Očekuje se da će ovo pitanje dominirati dnevnim redom samita Evropskog vijeća od 14. do 15. decembra.

Dodatna finansijska sredstva koja Evropska komisija želi obezbijediti bi, između ostalog, išla Ukrajini, sa predviđenim grantovima od oko 17 milijardi eura.

Prošlog mjeseca ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko upozorio je da će Kijevu biti potrebna finansijska pomoć od početka 2024. kako bi popunio proračunski manjak od procijenjenih 29 milijardi dolara, inače bi mogao bankrotirati.

Takođe u novembru, Reuters je citirao nekoliko anonimnih diplomata koji su rekli da su neke zemlje članice, uključujući Nemačku, izrazile ozbiljne sumnje u vezi sa planovima Brisela da izdvoji oko 20 milijardi evra (21,4 milijarde dolara) za vojnu pomoć Ukrajini u naredne četiri godine. Jedan zvaničnik je tada novinarima rekao da je “ vjerovatnost da će [šefa za vanjsku politiku EU Josepa] Borrell-a biti usvojen opada. ”

Krajem prošlog mjeseca, njemački ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da se njegova zemlja suočila sa nedostatkom od 17 milijardi evra (18,66 milijardi dolara) u budžetu za 2024. nakon presude Ustavnog suda.

budžeteunjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dax
5 mjeseci prije

Odrekli se Njemci jeftinih Ruskih energenata i sada problemi na sve strane, gube konkurentnost jer im rastu troškovi proizvodnje. Izgleda došlo iz g.zice u glavu “Što je dobro” pa se skoncentrisali da prvo reše svoje probleme a Johannes Hahn neka pričeka.

Max
5 mjeseci prije

Žure na paradu u štiklama.

Čudan lik
5 mjeseci prije

Imam ja rješenje, zašto ne isprintate još nekoliko tisuća milijardi šarenih papirića bez pokrića???
Zašto ne biste nastavili gasiti požar benzinom???
A evo i male napomene za vas koji ćete se radovati propasti Njemačke:
Od čega mislite preživljavati kada vam prestane stizati pomoć od rodbine sa zapada?

Darko
5 mjeseci prije

Koštala je Njemačku ona njihova krmača Ursula koju su instalirali da razori EU.

tihobl
5 mjeseci prije

Svabe ne mogu da usvoje budzet, fali im para. Razmisljaju da proglase vanredno stanje kako bi drzava mogla da dostampa para. Nekidan sam gledao kepeca u parlamentu kako nesto brkljaci o budzetu, a citav parlament mu se smije. Nisam razumio ni rijec njemackog, ali po smijehu valjao je provale ko Ckalja.

tihobl
5 mjeseci prije

Немачка савезна влада објавила је информацију о следећем пакету војне помоћи, који укључује:

– 3840 артиљеријских граната калибра 155 мм;
– 2 оклопна гранична возила;
– 1 јарбол мобилне антене;
– 25 ласерских даљиномера;
– 5 уређаја за детекцију беспилотних летелица;
– 4 тегљача МАН ХКС81 8Х8;
– 8 Зетрос камиона;
– 3 аутомобила;
– 15 снајперских пушака ХЛР338 и 60 хиљада комада муниције;

Pa vise bi oruzja nakupio u bilo kom selu u BiH.

BanOvan
5 mjeseci prije

Džiberu, Brus Vilise naših dana spasavaj švapske goozice ako za Boga miloga znaš. Ti svemogući i sveznajući, Nastradamuse …
Ako je pani-stani prinesi i DeMbilno Zagoračko krmče kao žrtvu jer švaBska gooza se spasiti mora.
Ako Prozor nije smio pasti, onda ŠvabiStan ne smije pasti baš pa nikako.

Nekoime
5 mjeseci prije

Pustite ih na miru, spremaju se na rat s Rusijom. Uče karte Sibira na pamet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI