Njemačka nije sigurna gdje je završilo njeno ukrajinsko oružje

Leopard 2A7
12 komentara

Njemačka vlada je samo dva puta provjerila gdje je završilo oružje koje je poslala u inostranstvo 2023. godine, izvijestio je u petak Der Spiegel, pozivajući se na zvaničnike. U međuvremenu, ogromna vojna pomoć Berlina Kijevu također je ostala bez nadzora, a njemački kreatori politike oslanjali su se na uvjeravanja ukrajinskih zvaničnika.

Ministarstvo ekonomije je tu informaciju dalo kao odgovor na zahtjev članice Bundestaga Sevim Dagdelen, koja je sada članica nedavno formirane stranke BSW koju je osnovala poslanica Sahra Wagenknecht. Potonji, često opisivan kao ‘Ikona njemačke ljevice’, bio je glasan kritičar isporuke oružja Kijevu.

Pozivajući se na odgovor, Der Spiegel je napomenuo da je Berlin provjerio gdje se nalazi malokalibarsko oružje poslato na Tajvan u januaru 2023., a u junu je izvršio sličnu inspekciju u Zelenortskim Ostrvima. Njemački zvaničnici su insistirali na tome da su obje inspekcije na licu mjesta imale za cilj osigurati da oružje ne napusti krajnje odredište protekle su bez problema.

Međutim, kada je u pitanju ogromna posvećenost finansiranju ukrajinske vojske, nije bilo “nikakve kontrole” , objavio je Der Spiegel, citirajući ministarstvo.

Njemački zvaničnici su navodno izjavili da ih je Kijev uvjerio da će svo njemačko oružje ostati u zemlji, dodajući da “bilo koje mjere verifikacije ni pod kojim okolnostima ne smiju narušiti efikasnu odbranu Ukrajine od tekuće ruske agresije”. Ukrajina je primila 17 milijardi eura (18,7 milijardi dolara) vojne pomoći od Njemačke između januara 2022. i oktobra 2023. godine, prema Institutu za svjetsku ekonomiju Kiel.

U međuvremenu, njemačka vlada odobrila je skoro 12 milijardi eura (13 milijardi dolara) za izvoz oružja 2023. godine, postavljajući novi rekord.

Komentarišući odgovor zvaničnika, Dagdelen je inspekcije nazvala “ismijavanjem”. Ona je sugerirala da je njemačka vlada mnogo više željela provjeriti oružje koje ide na Zelenortska ostrva nego u Saudijsku Arabiju – koju je nazvala “diktaturom ” – ili Ujedinjene Arapske Emirate. “S obzirom na korupciju u Ukrajini, moraju biti i provjere”, dodao je poslanik.

Rusija, koja je više puta osuđivala zapadne isporuke oružja Ukrajini, također je upozorila da bi ovo oružje moglo završiti na crnom tržištu i doprijeti do kriminalaca i terorista širom svijeta.

U međuvremenu, krajem decembra ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko priznao je da Kijev ne zna tačno koliko oružja ima u rukama njegovih građana. On je napomenuo da se procjene razlikuju od milion do dva miliona i da su uglavnom zasnovane na podacima koje su dali ukrajinski međunarodni partneri i statistici prikupljenoj u drugim zemljama pogođenim sukobima.

njemačkaOružjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
3 mjeseci prije

Oružije iz skladišta je jednom paćeno. Platila država da se napravi. Drugi put je plaćeno kada je otišlo u Ukrajinu. Bilo da su ga platili Ukrainci ili Švabosi. Skladišta prazna, nova narudžba. Koga briga gdje je završilo naoružanje i je li prodano i treći put?

Sparkling
3 mjeseci prije

Kada neki ručni protu zračni sustav skine putnički zrakoplov s 200-300 putnika, tek onda će se postavljati pitanje od kuda to u rukama terorista?????
I dok traje istraga netko će nekoga (ili čak neku državu) optužiti za potpomaganje i naoružavanje terorista. Ali prava adresa neće biti otkrivena.
Bit će to povod (primjer Libija) za napad na još jednu zemlju koja ne odgovara “izuzetnima”.
Ukraina još za 50god. ne može doći do neke “normalne” i prihvatljive države u kojoj se poštuju zakoni i iskorijeniti korupciju na prihvatljivu razinu.
O Njemačkoj i njezinoj politici prema Ukraini ne treba trošiti previše riječi, sve je rečeno i svi dobro znaju tko vodi vanjsku politiku Njemačke. Žalosno ali istinito.
Lp

Max
3 mjeseci prije

Na crnom tržištu.

Babilon
3 mjeseci prije

Rastopljeno negdje u Sibiru.

hićo
3 mjeseci prije

ovi švabi isto teške budaletine treba im karat žemske dok oni arbajtaju i zivit na socijali. boli te kurac brate neka samo rade a ja ću švabice karati

Andrej
3 mjeseci prije

Ubrzo nakon nestanka SSSR-a Ukrajina već ranih 90-ih postaje najveći svjetski izvoznik ilegalnog oružja, te u periodu od 30 godina od golemog središta sovjetske industrije i svjetskog poljoprivrednog giganta sa 54 milijuna stanovnika, postaje najsiromašnija zemlja Europe potpuno uništena korupcijom, nacionalističkim ideologijama, ratom i sa gotovo prepolovljenim brojem stanovnika.. Vijetnam kojeg SAD početkom 70-ih godina ostavlja u ruševinama sa milijunima ubijenih stanovnika, danas je jedna od najbrže rastućih ekonomija svijeta..Ukrajinci su se baš poput naroda Balkana izborili svojom glupošću, koruptivnošću, lijenošću i primitivnošću da posve razore industrijsko i civilizacjsko naslijeđe i da nakon toga postanu tek socijalni slučajevi u nekim većim nadnacionalnim asocijacijama…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI