Njemačka objašnjava kako može da pošalje više svog oružja u Ukrajinu

Njemacka vojska
47 komentara

Bundeswehr nema rezervnog oružja, ali Berlin će platiti odbrambenoj industriji da naoruža Ukrajinu, kaže kancelar Scholz.

Vlada u Berlinu će platiti njemačkom vojno-industrijskom kompleksu da proizvodi oružje za Ukrajinu, izjavio je u utorak kancelar Olaf Scholz poslije razgovora sa članicama G7. On je dodao da Bundeswehr nema više oružja za Kijev iz sopstvenih zaliha, i da će mu trebati veliki program ponovnog naoružavanja.

„U početku smo snabdjevali Ukrajinu oružjem iz naših zaliha. Sada moramo priznati da su naše mogućnosti dostigle svoje granice“, rekao je Scholz. „Zato stvaramo poseban fond kako bi naša vojska, poslije mnogo godina štednje, konačno bila dobro naoružana, a mi ulažemo u velikim razmjerama u sposobnosti Bundeswehra.“

Njemačka je u potpunosti saglasna sa saveznicima iz EU i NATO da Rusija ne treba da dobije rat, rekao je Scholz poslije telefonskog razgovora sa predsjednikom SAD Joe Bidenom i liderima EU i G7. Da bi nastavio sa naoružavanjem Kijeva, Berlin će dozvoliti Ukrajini da kupuje oružje koje joj je potrebno od njemačkih i drugih zapadnih vojnih proizvođača, na primjer artiljeriju i drugo teško naoružanje, rekao je Scholz.

„Mi ćemo obezbijediti novac neophodan za kupovinu“, rekao je Scholz. „Naš zajednički cilj je da nastavimo sa naoružavanjem ukrajinske vojske kako bi mogla da nastavi da se brani od ruskog napada.“

SAD su nedavno najavile paket oružja za Kijev vrijedan 800 miliona dolara, uključujući 200 zastarjelih oklopnih transportera i 18 tegljenih haubica. Vlada predsjednika Vladimira Zelenskog tražila je teško naoružanje i vozila.

Berlin pokušava da slijedi vođstvo Washingtona, usred straha da će biti viđeni kao strana u sukobu. Ministar ekonomije Robert Habeck rekao je da Njemačka ima odgovornost “da sama ne postane meta” Rusije, što bi se moglo dogoditi ako bi poslala tenkove ili borbene avione u Ukrajinu. Bivši ministar spoljnih poslova Sigmar Gabriel napisao je u nedjelju u Der Spiegelu da Njemačka može da isporučuje teško naoružanje samo „u koordinaciji sa SAD”, koje paze da ne prijeđu granicu „aktivnog učešća” u ratu sa Rusijom. Međutim, ministar pravde Marko Buschmann tvrdi da bi obezbjeđivanje „odbrambenog” oružja Kijevu trebalo da bude u redu jer se Ukrajina samo brani od ruskog napada.

Scholz je do sada isključivao isporuke njemačkih tenkova i oklopnih vozila Kijevu, tvrdeći da bi Ukrajina bila bolje opslužena starim sovjetskim projektima koje koriste novi NATO saveznici u istočnoj Evropi. Slovačka je posebno poslala bateriju svojih raketa protivvazdušne odbrane S-300 u Ukrajinu ranije ovog mjeseca, ali je ona bila „zbrisana“ ruskim udarom bez ikakve borbe.

njemačkaOružjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JoeP
1 godina prije

Reci gladi NE, a proizbodnji oružja DA.
Scholz je zaboravio kad je par dana prije intervencije bio kod Putina kako je u prostoriji susreta na zidu visjela slika ulaska ruske vojske u Berlin.

1 godina prije

Ovo je vrlo interesantno. “Mi čemo obezbediti novac Ukrajini da kupuje naše oružje” Znači, neče biti đaba, netko drugi če platiti, kao patuljci nalik Sloveniji, Hrvatski i kandidati za EU”. I sad se vratimo poročilu National Interest. Znate ga več. Njemačka nema operativnih oružja! Tenkovi u kvaru, avioni ne lete, brodovi ne plove, podmornice ne zaranjaju! Jer Njemačka več decenijama zanemaruje svoju vojnu opremu na račun razvoja industrije! U vrijeme, kad je bila ministrica odbrane Ursula von der Leyen, , ona je potrošila 700 milijona eura ZA SAVJETNIKE, ne za otpravljanje nedostataka…. Zato su je skinuli i slali u EU. Jer, veze je imala…. Bila je i ona nekad mlađa… “izgradila mrežu”.. Ali vratimo se osnovi. Nacizam, koji su probudili u Njemačkoj na pobudu SAD, širi se… Sada se zarađuje na oružju, dok poslednji Ukrajinac može upravljati bilo šta. Dete dihnuti mitraljez… A Rusi razbijaju. Tenkove, odakle sa kašikom sklanjaju… Čitaj više »

Dokurčilomi
1 godina prije

Nisam li neki dan predložio Nijemcima neka “poklone” Ukrajini svo svoje oružje a od amera neka kupe novo. Tako bi trebale napraviti sve članice NATO-a, EU a i buduće članice.

Volodimir Putin
1 godina prije

“…Njemačka može da isporučuje teško naoružanje samo „u koordinaciji sa SAD”, koje paze da ne prijeđu granicu „aktivnog učešća” u ratu sa Rusijom..“. Hm, kad jednoj strani u ratu isporučuješ, i to besplatno velike količine vojnih vozila, haubica, tenkova, uskoro i aviona, protuoklopnih i protubrodskih rakete, streljiva i osoblje za obuku i rukovanje tim oružanim sustavima, a drugu stranu nastojiš ekonomski uništiti blokadama i sankcijama, medijski agresivno demoniziraš i otimaš joj imovinu onda to meni nestručnjaku izgleda kao prilično aktivno sudjelovanje. “…ministar pravde Marko Buschmann tvrdi da bi obezbjeđivanje „odbrambenog” oružja Kijevu trebalo da bude u redu jer se Ukrajina samo brani od ruskog napada…” Obrambenog oružja? Znači li to da sve navedno oružje koje se isporučuje Zelenskom i njegovom režimu funkcionira samo ako se vojska brani? Imaju li te haubice, tenkovi i rakete nekakav mehanizam ili program koji prepoznaje je li djelovanje obrambeno ili napadačko? Ima li ovdje na… Čitaj više »

1 godina prije

nije svabo glup ,ali ga ameri drza za aja ,i povremeno malo zavrnu ,samo da ne zaboravi ko je gazda

Tupko Glupko
1 godina prije

Zelenski je imao novo video-ukazanje, ovaj puta MMF-u i Svjetskoj Banci.

I mrtav-hladan traži 7 milijardi dolara mjesečne pomoći (!) da nadoknadi pretrpljene ekonomske gubitke.
I da će Ukrajini trebati stotine milijardi dolara nakon rata.

I da globalna zajednica mora odmah isključiti Rusiju iz međunarodnih financijskih institucija, uključujući Svjetsku banku i MMF i odmah biti spremne prekinuti sve odnose s Rusijom.

Izašao danas članak na portalu Nacional, naslova “Zelenski: “Treba nam 7 milijardi dolara pomoći mjesečno”, lako ga nađete pomoću web-tražilice.
Komičar maksimalno radi na tome da započne Treći svjetski rat, zapinje i uporan je.

Partizan
1 godina prije

Njemačka im može poslati štapove za metle umjesto puškomitraljeza na tenku Leopard, kao s one NATO vojne smotre od prije par godina. Scholcov djeda je dobio metak u čelenku pod Moskvom, zato se sad sveti preko glupih Ukrajinaca. Šta je danas Njemačka nego IV Reich i nastavak politike “Drang nach Osten”. Užas, kakva sramota! Angela M, vrati se!

Weteran
1 godina prije

Nakon završetka svih aktuelnih dešavanja, Germani nikad više Berlin ozidati neće!
Eventualno, kvart “Neu Berlin” u San Carlos de Bariloche!?

Max
1 godina prije

Dobit će ako plate.

Mrčikola
1 godina prije

Švabe javno govore da naoružavaju Ukrajinu i da će financirati povećanje proizvodnje oružja da bi je mogli nastaviti naoružavati, a ruski plin, gotovo nasušno potreban u plemenitoj djelatnosti proizvodnje oružja, prema njima kroz NS1 i kroz Ukrajinu nesmetano teče i dalje.
Vjerojatno onaj rukovatelj na glavnom ventilu spava jer bi inače ova situacija bila pomalo neobična i sumnjiva….sva je sreća da smo ekološki osviješteni pa kupujemo stoput reciklirano.😁

norman bates
1 godina prije

njemačka je američka kuja

hiber
1 godina prije

Odlaskom ruske carice Muti, patuljak se oteo kontroli. Zbog toga imamo nesuvisle izjave sadašnjeg kancelara kako ce on sprijećiti treći svjetski rat, a zapravo ga je patuljak ukopao, njega i njemačko gospodarstvo, sto otkriva največu laž rata da je Ukraina usprkos Njemačkoj i Francuskoj ikada mogla ući u NATO. Zapravi se sada samo od njega trazi da isporuči 200.000-300.000 granata za Panzerhaubice 2000 koje daju holanđani. Inače, autor uopće ne navodi da ameri isporučuju 72 Howitzera 777 sa 150.000 granata 155, a već su isporučili 40.000 granata sa nekoliko pokusnih howitzera. Premda su vučene, one su dvostruko lakse od običnih jer su od titanijuma sa velikom brzinom montaže od 3 minuta i 3 hica u minuti, dometa 14-25 milja. Panzerhaubice 2000 imaju domet od 40 -50 kilometara. Tako, da se u stvari priprema artiljerijski rat, jer unatoč svih navođenih oružja, sve se svede na dnevne troškove.

tihobl
1 godina prije

Salju oruzje kijevskom rezimu godinama. Pa sta? To vise nije vijest.
Vijest je da je Putin povukao kontrapotez – poslao je Kubi donaciju od 20.000 tona zita.

I ovaj potez sahiste mnogi nece razumjeti, kao ni prethodne.

abc
1 godina prije

Poslat če one drške od metli, što su jih neki dan montirali na svoje tenkiče.

abc
1 godina prije

Joe Biden i njegovi savjetnici pogrešno su procijenili, vjerujući da njihove akcije u Ukrajini pomažu u rješavanju sukoba s Rusijom. To je izjavio bivši savjetnik američkog ministra obrane, umirovljeni pukovnik Douglas McGregor na kanalu Fox News. Prema njegovim riječima, pomoć Kijevu je američke porezne obveznike već koštala milijardu dolara, ali to nije dovoljno da se preokrene stvar. McGregor smatra da borbe na istoku Donbasa i uz obalu, zapravo, postaju uništenje preostalih snaga Ukrajine u ovoj regiji. Ipak, Biden je i dalje uvjeren da će njegove akcije dovesti do rješenja sukoba. “Čini mi se da predsjednik i njegovi savjetnici vjeruju da će na ovaj ili onaj način u budućnosti sjesti za pregovarački stol, gdje će moći diktirati uvjete Moskvi. Ali to se neće dogoditi”, rekao je McGregor. Vojska je također izrazila mišljenje da Rusija nema interesa u zapadnom dijelu Ukrajine, ali bi zbog kontinuirane opskrbe oružjem mogao jednostavno postati poligon. Ukratko, gorkom je istinom nazvao da… Čitaj više »

abc
1 godina prije

Kako je u Ukrajini sve više zapadnog naoružanja, ruska armija sve više napreduje.

Uno
1 godina prije

Nek salju oruzje glumcu to im Rusi zapljenu.U Harkovu zapljenjene ogromne kolicine oruzja

Isto Ime
1 godina prije

M84 iz Slovenije u Ukrainu. Leopard MK2 u Sloveniju. EMP iznad Ljubljane ? Sta kazu kladionice?

Aleksandar
1 godina prije

B. Clinton: “NATO-ov cilj u budućnosti je raspoređivanje mirovnih snaga u regijama etničkih sukoba i graničnih sporova od Atlantskog oceana do Uralskih planina.” Direktiva američkog predsjednika Clintona br. 13, veljača 1992: „… Potrošili smo mnogo milijardi dolara na dovođenje Jeljcina na vlast, ali oni su se više nego isplatili, izbacili smo konkurenta – Rusiju i ispumpali 20 tisuća tona iz Rusije za zanemarive cijene bakra, 15 tisuća tona aluminija, 2 tisuće tona cezija, berilija, stroncija i još mnogo toga. Američka dobit za dovođenje Jeljcina na vlast bila je više od 5700% . To se nikada nije dogodilo u povijesti! “. (Poruka američkog predsjednika B. Clintona “O stanju zemlje” od 7. veljače 1997.). G. Kissinger: “Raspad Sovjetskog Saveza je, naravno, najvažniji događaj našeg vremena, a Bushova administracija pokazala je nevjerojatnu vještinu u svom pristupu ovom problemu. Radije ću kaos i građanski rat u Rusiji nego tendenciju da je ponovno ujedini u… Čitaj više »

Uno
1 godina prije

Tijekom nedavnih borbi u blizini grada, ruske trupe su navodno zauzele 65. arsenal ukrajinske vojske – najveće skladište streljiva u cijeloj Ukrajini, dizajnirano za skladištenje najmanje 150.000 tona zaliha. Veliki dio toga ostao je netaknut, izvijestilo je u petak nekoliko dopisnika ruskih medija.Kad bi se vagoni poredali bilo bi 45 km

abc
1 godina prije

Američki general Jack Keane oštro je kritizirao njemačkog kancelara Olafa Scholza jer je odbio opskrbiti Ukrajinu oružjem.
Ranije je kancelar rekao da je Berlin gotovo iscrpio svoju sposobnost opskrbe svojim vojnim sustavima Kijevu.
Prema njegovim riječima, Bundeswehr će se sada usredotočiti na jačanje vlastitih obrambenih sposobnosti.”To je užasna izlika”, rekao je Keane za Sky News. 
Šteta što ne žele pomoći Ukrajincima”, dodao je.

hiber
1 godina prije

Scholz pokusava sjediti na dvije stolice, ali obje su postale užarene. Ameri mu sve sastanke o naoružanju zakazuju u Berlinu, a tamo ga cipelari nemilo tko stigne, čak i Slovenci. Sada traže da obustavi plin iz Sjevernog toka 1 i da sav plin ide preko Ukraine. Nesto kao, kad ga već uvoze neka placaju i Ukraincima za tranzit. Ukratko, Putin je usosio sve svoje nekadašnje saveznike, a vjerojatno je spotakao i Le Pen na sutrašnjim izborima.

Perun
1 godina prije

Evropa ili Europistan …ukrajinistan ili cionistan …Nijemci moraju paze da ne prijeđu granicu „aktivnog učešća” u ratu sa Rusijom…..poslije WW2 rata skoro pa svi EuRopski narodi su ostali zedni njemacke krvi ….Blut und Boden im se razbio o glavu ….Njima neoliberalizam treba samo kada nemaju što za prodati a sada u doba najvece inflacije i krize od vremena WW2 rata stjerani su u kut kao i englezi u afganistanu…..opcenito euRopske nacije opterecene kolonijalnom i neokolonijalnom prosloscu ….Russi im nabijaju kompleks manje vrijednosti ovom specijalnom operacijom u ukrajinistanu ( citaj cionistan) …..
SFSN.

Boba Lazarević
1 godina prije

Od toga što ti tulipani šalju u Ukrajinu, većinu unište Rusi još u tranzitu ili kasnije na bojištu.

Ostatak se vraća u Evropu kroz crno tržište i sve radikalne skupine, od neonacista preko ljevičara do islamista, su zainteresirane. Bit će veselo po evropskim gradovima narednih godina.

Kupuj kalaša, tko može.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI