Njemačka odgovara na zahtjev Poljske za reparacijom od 1,2 biliona dolara

Annalena Baerbock
50 komentara

Berlin odbija Poljskoj da plaća reparacije iz Drugog svjetskog rata i smatra da je stvar “zatvorena” na nivou vlade, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock poljskom kolegi u utorak.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Poljske Zbigniewom Rauom u Varšavi, Baerbock je rekla da razumije da “ova tema zanima mnoge ljude” u Poljskoj, ali je naglasila da iako se Njemačka “osjeća odgovornom”, pitanje reparacija sa stanovišta pogled na njemačku vladu je “zatvoreno pitanje”.

Njeni komentari dolaze nakon što je Rau potpisala diplomatsku notu Berlinu u ponedjeljak, u kojoj je službeno zahtijevala više od 1,2 biliona dolara reparacije za materijalnu i drugu štetu i gubitke za koje Poljska tvrdi da ih je pretrpjela od nacističke Njemačke između 1939. i 1945. godine.

Poljski diplomata je insistirao da dvije zemlje treba da preduzmu “odmah korake ka trajnom, sveobuhvatnom i konačnom pravnom i materijalnom rješavanju ovog pitanja”, kako bi pomogle u poboljšanju bilateralnih odnosa.

Nakon sastanka s Baerbockom, Rau je ponovio da je “poljsko društvo još uvijek traumatizirano njemačkom invazijom 1939., koja ograničava i inhibira mogućnosti daljeg razvoja i produbljivanja poljsko-njemačkih odnosa”.

Dodao je da Poljska i dalje vjeruje da se Njemačka može uvjeriti da promijeni svoj stav o tom pitanju i da će se njena pozicija razvijati kroz dalji dijalog.

Procjenjuje se da je oko šest miliona Poljaka, uključujući tri miliona poljskih Jevreja, ubijeno od strane nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata, dok je veći dio nacionalne industrije, infrastrukture i kulture pretrpio ogromne gubitke tokom šestogodišnjeg sukoba.

Seijm, donji dom poljskog parlamenta, glasao je u septembru da odštetu plati Berlin, insistirajući da Njemačka ima novca za to. Lider poljske vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczynski čak je rekao da je procijenjena šteta i dalje na “konzervativnoj” strani i da bi cijena mogla biti mnogo veća.

Berlin, međutim, tvrdi da se Varšava odrekla prava na reparacije u dva odvojena ugovora potpisana 1953. i 1990. Varšava insistira da je bila prisiljena da potpiše te dokumente dok je bila pod pritiskom Sovjetskog Saveza.

Annalena BaerbocknjemačkaPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hihi
1 godina prije

treba vidjeti koliko je poljkih politcara placeno, ucijenjeno od rusa …. ovaj potez poljske, bas u ovim trenucima je ocigledni blef, bez sanse za uspjeh, ali odgovara rusima

AJeTo
1 godina prije

Pišu se fakture, nije ni čudo fa bdp raste. Kao da je problem natiskati trilion eurića.

Weteran
1 godina prije

Puna podrška Varšavi u naplati štete od Naci Germanije!
SAD se uveliko naplaćuje, i nema se šta čekati !?

rade 20%
1 godina prije

Evo jos jedan dokaz kako funkcionise ustvari kako ne funkcionise EU.Leglo kriminala i prevaranata koji konstantno pokusavaju da prevare onog drugog.

tri p
1 godina prije

He,he…Dva dana nakon puštanja u pogon plinovoda između Poljske i Norveške, razneseni su plinovodi sjeverni tok 1 i 2, tajming je sasvim “slučajan”.
Poljaci dočekali svojih 5 min. obzirom da ameri oće uništiti njemce, sve im ide na ruku. Ucjenjivat će ih plinom i tražit odštetu. Njemačka želi naštampati 200 milijardi evra za oporavak svog gospodarstva, Talijani i Francuzi se bune, a Poljaci stišću. Toliko o EU solidarnosti.
Počeo je raspad EU, sva sreća da smo od nove godine u evrozoni.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ah . Sve ovo , jasno vodi , ubrzanom rasturanju EU , kakovu smo je do sada poznali ali i NATO .. Tja … Mozda i bolje tako .. Izrodit ce to sve , nekakovi , drugaciji kvalitet – na duzi rok . Ovak vise — NE IDE ! KRAJ !

Tupko Glupko
1 godina prije

Znate što je jako zanimljivo? Njemačka službeno najavljuje da će ove zime Francuskoj prestati isporučivati struju! Iako svi mislimo da Francuska ima struje napretek zbog svog velikog broja nuklearnih elektrana, ali je oslabljena jer im gotovo polovica nuklearnih elektrana (od njih 56) zbog kvarova, remonta ili nedostatka rezervnih dijelova – ne radi! Desetak njih nije servisirano i održavano kada je trebalo zbog Covid mjera. Francuska skoro 70% svojih potreba za strujom dobija iz nuklearnih elektrana. Proizvodnja nuklearne energije im je pala na najniži nivo u zadnjih 30 godina. Treba im oko 51 milijardu eura ulaganja u obnovu postojećih i izgradnju 14 novih reaktora u nuklearkama. Zbog ovih problema su Francuzi tijekom ljeta uvozili struju čak i iz Britanije. Francuski mediji već najavljuju redukcije struje ove zime. Naravno da se ovo svjesno radi od političkih vlastodržaca u Francuskoj – na takav način se druga najjača europska ekonomija baca na koljena. Najjaču… Čitaj više »

nepoželjni
1 godina prije

Kada će plenković od Njemačke tražiti ratnu odštetu Hrvatskoj ?
(…koliko znam, oni nisu Jugoslaviji nikada platili štetu iz 2. sv. rata)

Ova EU je kao kavez u kome su zajedno zatvoreni psi, mačke i miševi…. što bi rekao 3p “sva sreća da smo unutra”

mrdo
1 godina prije

Sinhronizovani napad na Njemačku. Uništeni sjeverni plinovodi 1 i 2, od kojih bi prvenstveno Švabe, da je dvojka proradila, imale korist. Uvjeren sam da su to Poljaci odradili. Da li po naređenju iz Vašingtona, ili na svoju inicijativu, nije bitno. I Poljska i USA imaju korist od uništavanja plinovoda.

 Pa onda, američke “sankcije” protiv Rusije, koje Rusiju jačaju, a Njemačku uništavaju. Pa, eto, baš sad se Poljaci sjetili da ucjenjuju Njemačku. Njemačke fabrike i kvalitetna radna snaga će biti prisiljeni da presele u USA, a od Njemačke će da ostane samo blijeda sjena koja neće nikada više moći da se trza ispod američke čizme i fantazira o nekakvom oslobađanju i ekonomskom zbižavanju sa Rusijom. Rusi moraju da traže saveznike izvan Evrope, jer koloniju Evropu su kauboji zapišali. 

Vesna Šipuš
1 godina prije

Bravo Poljaci! Tko je razarao druge države, ubijao ljude i životinje, ostavljao pustoš, mora platiti. Hrvatska je od Francuske zbog Napoleonovih ratova dobila zadnju ratu ratne odštete krajem prošlog stoljeća. Sad slijedi naplata od Srbije zbog Domovinskig rata. Tako će biti i u Ukrajini. Ako bilo koji Rus ili rusofil misli da se neće naplatiti razaranje i uništavanje bilo koje države, vara se. Osim toga, sad je posve jasno otkud tolika perverzna ljubav njemačkih vlasti s ruskim vlastima, osobito Putlerom.

Joe
1 godina prije

Platit ćete švapski gadovi!!!

Max
1 godina prije

To može izazvati novi rat.

Hogar
1 godina prije

Vise jevreja nego poljaka u Poljskoj. Jesu li iz biblijske pustinje ti ljudi ili novi prekrsteni iz khazastana?

Nitko Bitan
1 godina prije

Poljska zaboravlja da je Potsdamskim ugovorom dobila bivši njemački teritorij istočno od rijeka Odre i Nise, 101.000 km2 što je veće od cijele Britanije, veće od cijele Rumunjske! Da je na tom teritoriju izvršila etničko čišćenje/izgon 12M Nijemaca koji su tamo živjeli do 1945 i konfiskaciju njihovih nekretnina. Poljska zaboravlja da se ni bivša Istočna Njemačka ni bivša Zapadna Njemačka NISU htjele odreći tih teritorija. Bivšu DDR je SSSR prisilio da poptiše ugovor u Zgorzelcu, a ni njemački komunisti nisu htjeli predati teritorij poljskim komunistima, ali su ih prisilili Sovjeti. Bivša Zapadna Njemačka Zgorzelec nije priznala sve do 1990, tek tad jest jer je to bio pred-uvjet za ujedinjenje. Radi se o istoj “prisili” i Njemačkoj i Poljskoj, ne samo od strane od strane SSSRa (kako Poljska smatra), već i od ostalih saveznika koji su dozvolili ujedinjenje BRD i DDR. Jer znali su SAD, SSSR, UK, FRA da bi otvorili… Čitaj više »

ogo
1 godina prije

Sto ocekivati od Poljskih sitnih lopova i prevaranata ali poslije ove krize doci ce u Njemacku
rado prati Njemacke guzice

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI