Njemačka optužena da je EU pretvorila u „Četvrti rajh“

Jarosław Kaczynski
16 komentara

Zamjenik premijera Poljske optužio je Njemačku da pokušava da stvori Četvrti rajh, tvrdeći da koristi Evropsku uniju da uskrati suverenitet drugim državama i natjera ih na moderan oblik „kmetstva“.

Govoreći o trenutnom sukobu Poljske sa EU oko tekućeg pravosudnog spora u petak, zamjenik premijera Jaroslav Kačinjski rekao je za lokalne novine da neke države „nisu oduševljene perspektivom da se Njemački Četvrti rajh izgradi na temelju EU“, tvrdeći da je Berlin zloupotrijebio pravne mehanizme bloka kako bi njegovoj zemlji oduzeo „pravo na samoopredjeljenje“.

„Ako bismo mi, kao Poljaci, pristali na takvo savremeno kmetstvo, bili bismo degradirani na razne načine“, rekao je on, dodajući da bi, ako bi Poljska pratila pristup Evropske Unije ekonomskoj i energetskoj politici, „to značilo da bi naši građani bili siromašniji za nekoliko godina nego što su sada.”

Izjave Kačinjskog uslijedile su ubrzo nakon što je EU pokrenula pravni postupak protiv poljske vlade, optužujući je da zaobilazi evropske zakone i propise. Dvije prethodne odluke poljskih sudova donijele su odluku da sopstveni zakoni zemlje imaju primat nad zakonima EU, stav koji je blok odbacio, koji insistira da su države članice obavezne da poštuju njena pravila.

Međutim, zamjenik premijera je takođe branio svoj komentar o „Četvrtom rajhu“, navodeći da nije mislio da uporedi Berlin sa genocidnim nacističkim režimom koji je vodio Adolf Hitler.

„Ovaj termin – Četvrti njemački rajh – nije ništa za osudu“, rekao je on. „Ne radi se o Trećem Rajhu, već se odnosi na prvi.“

Iako nije dalje elaborirao, ministar je možda mislio na pokušaje političke konsolidacije do kojih je došlo pod Svetim rimskim carstvom – koje je, uprkos svom nazivu, uglavnom bilo sastavljeno od njemačkih država – ili onoga što je neformalno poznato kao „Prvi rajh”.

Bez obzira na to, Kačinjski je tvrdio da Berlin sada pokušava da dominira Sudom pravde bloka kako bi podredio druge države članice svojoj volji.

„Sud je osnovni alat koji se koristi u ovoj akciji“, rekao je on, dodajući da je tijelo „ničim ograničeno“ i stoga može „slobodno da tumači evropsko pravo i iz njega izvlači uzurpirajuće zaključke. I to i čini.”

Četvrti rajheuJaroslaw KaczynskinjemačkaPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
2 godine prije

Auuu, kako su poljaci brzo prošli od prodaje dušeka i peraja ’80-ih na odlasku sa Jadrana, pa do dijeljenja lekcija Njemačkoj, Rusiji…
Kokuzi bili, kokuzi ostali!

tihobl
2 godine prije

EU jeste cetvrti rajh. Ovaj kvisling svojim pricama pokusava da zamaze oci narodu da ne vidi tako vidljivu cinjenicu. kad u Poljskoj otvore logore za nevakcinisane i dalje ce pricati da je rajh u nastajanju.

ledeno doba
2 godine prije

ne znam, je li kačinski toliko ghlup, korisni ydiot ili i on svjesno igra svoju ulogu u neprekidnom i beskrajom sitcomu “igre geopolitike” za naivne ovčice.. sva ta lupetanja o razgoropađenoj njemačkoj, koja vlada sa EU-om, o “četvrtom rajhu” i slično, — samo služe za to, da se skrena pažnja sa stvarnih šefova, stvarnih gazda i vlasnika ne samo Njemačke, već i Poljske, i Hrvatske… i svih ostalih država EU-a i cijele Europe.. A to su banditi iz kabale…koji su svima lijepo nabili maskice i nametnuli fašističke mjere i prisilna cjepljenja.. njemačka je firma (GmBH) kabale, kako je to još prije više godina rekao Xavier Naidoo, (jedna od najvećih njamečkih pop zvijezda) i obrazložio to spominjući takozvani ugovor “4+2″… Njemačka, odnosno kabalčad na vlasti tamo, pa oni ne smiju ni prdnuti, bez dopušenja gazda iz FED-a…a kamoli da vode nekakvu samostalnu vanjsku politiku… Ustvari su i Njemačka i Poljska vlasništvo kabale,… Čitaj više »

Grdi
2 godine prije

To tvrdim vec godina, svabima je to u genima .. povijest je dokaz tome …………..

Dok
2 godine prije

Imbecili germanski

DAMJANIC RAJKO
2 godine prije

Nakon procitanih komentara zakljucci su sledeci nije trebalo dozvoliti istocnim evropskim drzavama pristup EU FONDOVIMA.Najlakse se kititi tudjim perjem tj parama i tu da se ne lazemo spora nema.I naravno KACINJSKI je rekao ovo ili ono.TREBA tog lajavca maknuti iz poljske politike opste mu zabraniti da govori ono sto svaki poljak misli i zeli.NO NJIH JE SAD STRAH OD ODMAZDE IZ BERLINA.NO NJIH SAD SAMO VASINGTON SPASAVA tako da vec imaju i nadimak da su vasingtonske pudlice

Red Dog
2 godine prije

Nego?
Sta ste mislili? Da vas primaju u EU zbog lepih ociju?
EU je Velika Nemacka. Ne shvatiti to je ili se praviti glup ili stvarno biti glup.
A sto se tice ekstremnog desnicarstva i reakcionastva je pitanje da niste vi gori od Nemacke?
Vi ste u sukobu sa Nemackom zato sto Nemacka nije dovoljno nacisticka po vasem ukusu.

Praetorian
2 godine prije

Ja to vec godinama govorim, i evo vec 2 godine plandemije. Plandemija i je jednim dijelom orkestrirana iz 4.Reicha, samo je sada organizacija puno globalnija, ali sto se nas tice, tu se pita, zna se koga

WCL
2 godine prije

Dr. Sucharit Bhakdi opet poziva na prestanak cijepljenja. Ljudi će umirati od raka, tuberkuloze i raznih drugih bolesti. Za one koji još uvijek ne znaju, Dr. Bhakdi je jedan od najcitiranijih imunologa u svijetu. U znanstvenim krugovima svi koji se bave imunologijom, virusima i slično, znaju tko je Dr. Sucharit Bhakdi. Znaju to dobro i ovi koji nas tjeraju na cijepljenje. Zašto se ovakve znanstvenike ne poziva na sučeljavanje u TV emisijama? Ah da, znamo zašto.
h ttps://www.bitchute.com/video/AXavfZZTmLOM/

MIhael
2 godine prije

Beseda “kmetstvo”, kaj naj bi to pomenila?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI