Njemačka otkriva obim vojne pomoći Ukrajini

Marder Njemacka
30 komentara

Njemačka vlada je u petak ažurirala svoju listu vojnih zaliha dodijeljenih Ukrajini, a posljednja serija uključuje tenkove za čišćenje mina, izviđačke sisteme i haubice. Berlin je takođe obećao da će poslati dodatnih 40 borbenih vozila pešadije Marder (IFV) u Kijev.

U saopćenju se navodi da je Ukrajina od Njemačke dobila pet autonomnih platformi za mobilni nadzor SurveilSPIRE. Prema njegovom proizvođaču, estonskoj kompaniji DefSecIntel, kompleksi bazirani na prikolici opremljeni su gnijezdom za dron i “ugrađenim softverom za detekciju AI” i navodno im nisu potrebni operateri na terenu. Uz to, Berlin je Kijevu obezbijedio izviđačke bespilotne letjelice velikog dometa Vector.

Najnovija serija vojne pomoći uključuje dva tenka za čišćenje mina Wisent 1 i 11 minskih plugova za tenkove T-72 sovjetske proizvodnje. Njemačka je također isporučila dvije slovačke samohodne haubice Zuzana 2, u sklopu projekta koji zajednički finansiraju Danska i Norveška.

Prema vladinom izvještaju, Berlin planira više nego udvostručiti svoja sredstva za Inicijativu za izgradnju bezbjednosnih kapaciteta NATO-a u odnosu na 2022. Program je osmišljen da „pruži podršku“ „partnerima“ vojnog bloka . Prošle godine Njemačka je potrošila 2 milijarde eura (2,21 milijardu dolara) na ovu šemu. U 2023. godini izdvojila je 5,4 milijarde eura (5,95 milijardi dolara) za projekat.

“Ova sredstva će se koristiti prvenstveno za vojnu pomoć Ukrajini”, navodi se u vladinom izvještaju, dodajući da su date “dodatna ovlaštenja” za obaveze u iznosu od 10,5 milijardi eura (11,58 milijardi dolara) tokom “narednih godina”.

Spisak planirane nemačke vojne pomoći Ukrajini uključuje ukupno 60 IFV-ova Marder, kao i 100 glavnih borbenih tenkova Leopard 1A5, zajedno sa municijom za odgovarajuću tešku opremu. Berlin takođe nastoji da Kijevu pošalje 25.500 artiljerijskih projektila od 155 mm i 18.000 prenosivih protivtenkovskih oružja.

Njemačka je ukrajinskim snagama već isporučila 10 tenkova Leopard 1A5 i još 18 modernih tenkova Leopard 2A6, kao i 40 IFV Mardera u sklopu masovne kampanje vojne pomoći Zapada uoči toliko hvaljene ofanzive Kijeva. Dio teške opreme njemačke proizvodnje, uključujući tenkove Leopard, od tada su ili uništene ili zarobljene od strane ruskih trupa nakon početka ukrajinske operacije.

Ofanziva Kijeva do sada nije donela nikakve opipljive rezultate niti značajno promenila situaciju na linijama fronta, otprilike dva meseca nakon što je pokrenuta početkom juna. U petak, baš kada je Berlin ažurirao svoju listu vojne pomoći Kijevu, Moskva je objavila najnovije informacije o procijenjenim ukrajinskim žrtvama.

Ukrajina je tokom ofanzive izgubila više od 43.000 vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Više od 4.900 komada ukrajinskog teškog naoružanja uništeno je od početka juna, uključujući 25 glavnih borbenih tenkova njemačke proizvodnje Leopard, sedam francuskih AMX-10 RC ‘tenkova na točkovima’ i 21 borbeno vozilo pješadije američke proizvodnje Bradley, dodaje se.

Rusija je više puta upozoravala da će nastavak isporuke oružja Ukrajini samo produžiti sukob i produžiti ljudsku patnju. Također je optužio Washington i njegove saveznike u Evropi i drugdje da pokazuju nebrigu za živote ukrajinskih vojnika.

njemačkaOružjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sabahudin
8 mjeseci prije

Njemci diktiraju tempo ipak je to svjetska ekonomska sila.

kosovar
8 mjeseci prije

Njemačka ce samo vratiti rusima za 2 ww i zlocine koje su pocinili u Njemackoj. njemci 45-e u pepelu a danas sigurno svjetska velesila u svim pravcima pa je strah rusa i srba opravdan.

tihobl
8 mjeseci prije

Eno Kijev je objavio grafikon obecano / isporuceno. vidi se ogroman rakorak izmedju obecanog i isporucenog.

Гавран
8 mjeseci prije

Ритер се осврнуо на изјаву Дејвида Петреуса, бившег команданта здружених снага Северноатлантске алијансе у Ираку и Авганистану, који је рекао да би САД лако решавале проблеме са којима се Кијев суочава у конфронтацији са Руском Федерацијом:
          „Он тврди да би америчка војска то решила тепих-бомбардовањима руских минска поља, а да би затим преко њих прешла машинама за деминирање уз подршку хеликоптера. Међутим, у томе постоји један проблем. Истина је да смо у Заливском рату тако поступали. Али, колико смо минских поља разнели, генерале? Нула. Зашто? Нисмо успевали да погодимо мету“.
          Ритер је навео да је Петреус више пута износио лажне информације о Ираку и Авганистану, како би навео Конгрес САД да настави да подржава војне кампање у тим земљама.
           Оценио је да су западне државе почеле припреме за победу Русије над Украјином.

Kakvo blebetanje Petreusa. Irak vs Rusija. Pa ni jedan helikopter niti avion se iz takve akcije ne bi vratio.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Napišite u web-tražilicu pojam “List of military aid to Ukraine during the Russo-Ukrainian War”, imate po svakoj NATO državi čega su i koliko poslali Ukrajini od vojnog naoružanja i koliko je Ukra svaka vojno obučila.

Karma
8 mjeseci prije

Njemacka ne postoji. To je amero kabala kasarna ovaca koje rade i vunu parazitima daju. Sad je vrijeme osiromasenja njemaca.
Turizam umire i vratimo se polju i radu.
Italia isto 50% taljana nema love za ljetovanja
Amen

Max
8 mjeseci prije

obilno.

Keki
8 mjeseci prije

Ukrajina će sve pocicat komplet Evropa na koljenima za tri dana neke operacije.

Ivan Bgd
8 mjeseci prije

Da li je tacno da rusi koriste tenkove i drugo donirano naoruzanje, koje su ukrajinci ostavili prilikom bezanja?

Ante
8 mjeseci prije

Opasne su te Ruske lopate kada zapad mora isporučivati novu opremu. Što su Njemici prije radili da nisu isporučili ovu opremu 2014? Izgleda da su čekali da se uništi sva oprema iz svesvjetskog doba zaostala u bivšim sovjetskim državama. Sada zapad šalje novu opremu na uništenje tako da može kupiti novu opremu. Odličan posao pomoć Ukrajini se šalje na kapaljku i to se najavljuje na sva zvona a onaj dio na kapaljku ne smiju ne spomenuti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI