Njemačka planira da poveća porez na energetske kompanije

Rafinerija
5 komentara

Njemačka vlada planira uvesti poseban namet kako bi umanjila 33 % ekstraprofita koje su kompanije ostvarile tokom trenutne energetske krize, izvijestio je u srijedu Reuters, pozivajući se na izvore iz ministarstva finansija.

Namet, nazvan „Doprinos EU energetskoj krizi“, navodno će biti implementiran do kraja godine. To bi uticalo na kompanije za naftu, ugalj i gas i rafinerije čiji profit za ovu i narednu godinu premašuje 20 % ili više od prosjeka 2018-2021.

Porez bi navodno mogao da generiše prihod od između 1 milijarde i 3 milijarde evra, navodi se u izvještaju.

Prema izvorima, Berlin je vodio pregovore oko nameta na nivou Evropske unije i ispitivao je nekoliko načina da ga implementira.

“Ovaj zahtjev iz evropskog zakona vodi nas na tanak led u njemačkom poreznom zakonu, ali se mora implementirati”, rekao je ministar finansija Christian Linder na konferenciji, dodajući: “Mi u ministarstvu finansija dajemo prijedlog parlamentu kako to učiniti u najodgovorniji način u ustavnom smislu.”

Stručnjaci za poresko pravo rekli su Reutersu da bi se naplata mogla pravno osporiti kao kršenje opšteg principa jednakosti neopravdanim nejednakim tretmanom kompanija.

Međutim, prema dva izvještaja naučne službe Bundestaga, koje citira Reuters, porez na neočekivani prihod je zakonski moguć u Njemačkoj.

Njemačka je u utorak najavila još jedan namet koji će se primjenjivati ​​na nenamjernu dobit od električne energije od 1. septembra 2022. i trajat će najmanje do juna 2023. godine.

Njemački lobiji za tradicionalnu i obnovljivu energiju navodno su kritizirali oba nameta kao previše birokratske i teško izvodljive.

Ekstraprofitenergetski sektornjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Pogrešan potez.

Roccos
1 godina prije

Tako prikupljeni porez će onda dati banderistanu.

tihobl
1 godina prije

Koji kmetovi. Englezi najave poskupljenje struje, a par dana kasnije izmjene zakon da energetske kompanije umjesto 25% placaju 35% poreza. To ce donijeti jos jedno poskuljenje struje.
Svabski kmetovi odmah usvoje slican zakon. Izmjene par detalja, nije 35%, vec 33% i sl. Teski vazali anglosaksona. Mi u BiH smo oaza slobode za njih. Nema sanse da se da se ovde usaglase oko takvog zakona kad pokusaju da nam nametnu. A Solc skoci cim mu kazu op!

Lucija, prva
1 godina prije

Komentari na proračun RH

“Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) … Protiv je i uvođenja poreza na ekstraprofit.”
——–

“marginaliziraju se socijalni transferi, radnička prava, zaštita starijih, borba protiv korupcije.”

Lucija, prva
1 godina prije

“Sankcije deluju,300% veći račun za grejanje i isto toliko račun za struju u Austriji. Umesto 60€ plaćamo 240€ mesečno grejanje a struju umesto 100€,300€. Hvala EU. Mislim da je sledeća zemlja koja napušta EU upravo Austrija. Pozdrav.”

Ovo treba pod hitno napraviti.
Naknadna udruženja, strogo ekonomska su i te kako potrebna, kada se situacija raščisti.
A što nije nimalo teško.
Pričamo o brojevima od po 500 ljudi po državi .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI