Njemačka poslanica kaže da bi NATO odgovoran za ukrajinsku krizu trebalo da ima zagarantovan neutralan status

Alice Weidel - NATO
40 komentara

Debata o članstvu Ukrajine u NATO, smatra poslanik Bundestaga, bila je okidač za aktuelna dešavanja. Nespremnost Zapada da učini ustupke Rusiji po tako ključnom pitanju uvrijedila je Moskvu.

Alice Weidel, kolider njemačke političke partije Alternativa za Njemačku, poznate i kao AfD, iznijela je svoje viđenje trenutne napete situacije oko Ukrajine, nazvavši je „neuspjehom Zapada“, a takođe je dodala da nije uspio da obezbijedi Neutralnost Kijeva u ranoj fazi.

Govoreći u njemačkom parlamentu u nedjelju, političarka je rekla da njena stranka želi da se preduzmu pravovremene mjere „kako bi se Ukrajina i sve druge zemlje u okruženju stavile u neutralan status i da se ne pomjeraju granice širenja NATO na istok“.

„Problem je bila Ukrajina, problem nepostojanja statusa neutralnosti i to je prespavano“, naglasila je Weidel.

Weidel je izrazila mišljenje da je ispunjenje obećanja o neutralnosti Ukrajine moglo da uvjeri Rusiju u pogledu njenih bezbjednosnih zabrinutosti. Weidel je istakla da Moskva jasno artikuliše problem već 20 godina. A SAD, na primjer, ne bi tolerisale bilo kakvu neprijateljsku moć u svom dvorištu, dodala je ona.

Weidel je ponovila da je ova „uvreda” Rusije glavni razlog za situaciju u Ukrajini. I više od toga, Zapad snosi određenu odgovornost za situaciju, jer su se tvrdolinijaši čvrsto držali mogućnosti ulaska Ukrajine u NATO i pritom su arogantno negirali status Rusije kao velike sile.

„Ovo je istorijski neuspjeh Zapada: uvreda za Rusiju“, podvukla je ona.

Prema riječima poslanice, „bila je totalna greška” zadirkivati Ukrajinu neispunivim obećanjima, poput onog da će moći da uđe u EU i NATO.

„Time smo Ukrajinu namamili u ovu situaciju i ovaj opasan test“, rekla je Weidel.

NATO, a prije svega Njemačka i Francuska, trebalo je rano da intervenišu, rekla je političarka. Štaviše, aktuelna kriza pokreće političke procese „koje kasnije možda više nećemo moći da kontrolišemo“.

„U svom trenutnom stanju, Njemačka nema šta da ponudi da djela slijede riječi“, rekla je Weidel. „Sankcije koje više štete njenim građanima nego onima na koje ciljaju ne mogu okončati rat. One su na kraju politika alibija – poput osvjetljavanja Brandenburške kapije u ukrajinskim nacionalnim bojama.“

Zapadne zemlje pojačale su sankcije na Rusiju nakon što je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini nakon zahtjeva za pomoć iz Donbasa.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je operacija usmjerena samo na vojnu infrastrukturu Ukrajine i da civilno stanovništvo nije u opasnosti. Moskva kaže da ne planira da okupira Ukrajinu i da je svrha njene operacije spašavanje civilnog stanovništva od genocida i oslobađanje Donjecke i Luganske Narodne Republike, odnosno demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Alice WeidelNATOnjemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dezinfekcija
2 godine prije

pa dobro zasto bas ja ? ….. mislim, prvi ?

2 godine prije

Jedna lastovka još ne nosi pomladi…
Ali polako… Kad se situacija dovoljo zaoštri…
Znamo, ovu stranku su čak htijeli zabraniti…

dezinfekcija
2 godine prije

AfD ?!?!

Geni neizmjenjeni
2 godine prije

Razumne i pametne riječi. Nažalost došle od osobe koja teško da ima veliki kredibilitet jer njen moralni profil je u potpunoj suprotnosti sa vrijednostima za koje se navodno zalaže stranka kojoj je na čelu. Jer Alice Weidel je praktično prototip suvremenog “progresivnog” profila. Ona je lezba, koja, iako se navodno protivi homoseksualnim brakovima, živi u “istospolnoj zajednici” sa svojom nebijelom “partnericom” iz Šri Lanke. Ima i dva sina koje eto odgajaju “dvije mame” i to multirasno, ali nigdje se ne može pronaći nikakva informacija o ocu (ili očevima) tih sinova ali to je izgleda jer su navodno usvojeni. Osim toga Alice Weidel, iako zastupnica u njemačkom parlamentu i čelnica jedne navodno nacionalističke stranke je sa svojom “suprugom” odselila i živi u Švicarskoj zbog tamošnjih manjih poreza što dovodi u pitanje njen deklarirani “nacionalizam” i “patriotizam”. Njenim izborom za čelnicu stranke (uz nebitnog starkelju Gaulanda) AfD je pokazao da se radi… Čitaj više »

max
2 godine prije

Cilj zapadnih tzv vrijednosti i jeste ova situacija kakva je danas a ako može da bude gore i lošije što se tiče Ukraine bit će još zadovoljniji. Onda mogu još više da sotoniziraju rusiju…

drago
2 godine prije

Sve je upravo tako kao sto je rekla bez obira iz koje stranke dolazi.
Da je kojim slucajem na mjestu kancelara Njemacka bi imala prije svega vrlo pametnog politicara .

držnedaj
2 godine prije

Ova njemačka poslanica isto više doživljava žene u krevetu nego muške!

nepoželjni
2 godine prije

Potpuno se slažem sa ovom pametnom ženom. Ali licemjerni zapad je mogao i još uvijek može ispraviti svoje greške i stvar riješiti povoljno za Ukrajinu i cijeli svijet. Da zapadu (USA, UK i EU) odgovara mir i zaustavljanje eskalacije sukoba, ne bi huškali i naoružavali Ukrajinu i EU ne bi od Ukrajine tražila formalni zahtjev za pristup u članstvo EU, jer bi se Ukrajina sasvim solidno mogla razvijeti i sa neutralnim statusom poput nekadašnje Jugoslavije i mogla bi koristiti ustupke i Zapada i Istoka…. ali ne, zapad hoće rat kako bi i dalje, po dosadašnjem modelu ostvarivali korist i usput imali krivca za sve to. Ako zapad ne olabavi, ishod može biti katastrofa za europske centre moći jer će Rusi, kada ne budu imali kuda, sigurno napasti (konvencionalnim oružjem) institucije vlasti i dio komunikacijske infrastrukture, kao upozorenje…a ako EU (nato) odgovori direktnim napadom na Rusiju onda će rusi odgovoriti taktičkim… Čitaj više »

ledeno doba
2 godine prije

Većina AFD-a je lažna oporba pod kontrolom kabale. Izuzev časnih izuzetaka, posebno onih iz istočne Njemačke.
Zapadni dio AFD-a je potpuno na “transtatlantičkoj” liniji, tojest podrške savezništvu sa SAD-om.
A čelništvo stranke također podržava cjepljenje, iako se veći dio zastupnika protiv tomu

Alice Weidel je ranije radila u Goldman Saksu, i kao što je već netko ovdje rekao, ona je deklarirana lezbača, koja živi zajedno sa ženom.
Ali AFD se prezentira kao desno-konzervativna stranka, koja se protivi rodnoj ideologiji i kofol je za obiteljske vrijednosti

ona se odjednom pojavila 2017. niotkuda i odmah je postala jedna od čelnica stranke..
pa sad zaključite sami

Dagoberta
2 godine prije

Koja je ova Timošenko lažljivica. Nevjerojatno.

Čapajev
2 godine prije

Pitanje za logilare, sto mislite da li je zelenski uopce u kijevu? Prema ovo sto sam dosad vidio, sva ova javljanja na ulicama kijeva gdje govori da se nece predati kao da su snimljena unaprijed jer ne govori o aktualnim dnevnim temama sto se ticu samoga rata, a aktualne dnevne izvjestaje daje unutar zatvorenih prostorija. Mislim da Putin nije lud da ga hoce ubiti jer ce napravit samo mucenika od njega, nego da ga vjerojatno traže cijelo vrijeme.

tihobl
2 godine prije

Francek ti mrzis AfD jer su protiv vas trandzi. Meni ne smetaju. Druga drzava, lokalna strnaka, bavi se unutrasnjim problemima. Daleko od oka, daleko od srca. Bar nisu nacisti kao zeleni koji pokusavaju i ode da nametnu svoj poredak.

Max
2 godine prije

Sve drugo je srljanje u rat globalnih razmjera.

Praetorian
2 godine prije

AfD i njoj slicne stranke u Europi jedini su branik Europe od agende NWO. Od ileglanih migranata, trandzi i seksualnih predatora, rodne ideologije i kulturnog unistenja Europe stire nas jedino stranke poput AfD
Patrioti i imalo normalni ljudi moraju glasati za AfD i njima bliske patriotske stranke, inace ce nam biti sve fore i gore.
Ovime su pokazali da su neovisni i nisu fejk opozicija poput FPD-a, njemacke verzije MOSTA u Hrvatskoj

Goran savic
2 godine prije

Оливер Драгојевић:”Нима назад с овог пута”.Свака прича је завршена

Lucija, prva
2 godine prije

Mogao prenijeti i govor jednog drugog člana Afd a:

“ŠEF spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternative za Nemačku u Bundestagu Petr Bistron smatra da će “nemačka vlada snositi odgovornost za rat u Ukrajini jer je osam godina davala lažna obećanja Ukrajini i namamila je u EU i NATO”.

On je juče u Bundestagu istakao da “Rusija vodi agresorski rat protiv Ukrajine”, ali je u obraćanju nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, govorio i o tome da nemački građani žele da znaju kakvu je ulogu nemačka vlada igrala u prošlosti i na koji način će ona sada da snosi odgovornost.”
Predlažem pročitati i ostatak teksta.

Pitao je zašto Njemačka nikad nije uvjetovala ulaganja poštivanjem sporazuma iz Minska.

A i otkuda Njemačkoj moralno pravo da nekog osuđuje nakon što je sudjelovala u događajima u Jugoslaviji?

Mrvica
2 godine prije

Afd izgubila smisao dolaskom socijaldemokrata,zelenih i liberala na vlast,maske su pale!Propaganda kao u Hitlerovo doba, vec dvije godine a sada pogotovo!Isterali ruskog dirigenta i opernu pjevacicu u ime humanizma, nisu oni zaboravili Rusima 1945!Njihova perverzna demokracija, pljuc!

Mrvica
2 godine prije

Da se razumijemo , protiv rata sam i uvijek zagovaram mir,samo nekako je zapad brz u svojim odgovorima i ne samo sankcijama nego i medijskom lincu, sa puno neistina sto se tice Rusa.Stoga mislim da im je to bio i cilj isprovocirati Putina!Poslijedice cemo nazalost svi osijetiti!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI