Njemačka prekorava Poljsku zbog migranata

Migranti
10 komentara

Varšava je optužena za primanje mita za izdavanje viza za EU migrantima, od kojih su mnogi nakon toga prešli granicu s Njemačkom

Njemačka je u utorak pozvala poljskog veleposlanika Dariusza Pawlosa u Ministarstvo unutarnjih poslova u Berlinu, tražeći od njega očitovanje u vezi navodnog plana po kojem su migrantima iz Azije i Afrike prodavane vize za EU za tisuće eura po komadu. Osim što je pozvala Pawlosa, njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser održala je sastanak sa svojim poljskim kolegom, izvijestio je Reuters.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova i konzulati optuženi su za izdavanje viza migrantima iz Azije i Afrike bez odgovarajućih provjera prošlosti, sve dok je mito plaćeno posrednicima. Plan su otkrili poljski mediji ranije ovog mjeseca, koji su tvrdili da je do 350.000 viza izdano na ovaj način od 2021., a vize koštaju 4.000-5.000 dolara po komadu. Poljska je članica Schengenske zone bez viza, što znači da svatko tko dobije poljsku vizu može slobodno ući u 26 drugih zemalja EU-a.

Nejasno je koliko je migranata iskoristilo ovaj aranžman za ulazak u Njemačku. Ono što je jasno jest da je na stotine dodatnih graničnih policajaca raspoređeno je na granici s Poljskom radi bolje kontrole, izvijestio je Reuters. Prema jednom izvješću s poljske novinske stranice Onet, bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Piotr Wawrzyk sredio je vize za skupinu Indijaca koji su se predstavljali kao bollywoodska filmska ekipa. Indijci su platili do 40.000 dolara svaki za te vize, prije nego što su ih iskoristili za pokušaj ulaska u SAD preko Meksika.

Američki imigracijski agenti navodno su dojavili poljskoj vladi kada su naišli na skupinu na američkoj granici. Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau odbacio je skandal kao “lažnu vijest”, inzistirajući da je samo oko 200 dokumenata izdano s bilo kakvim “nepravilnostima”. Međutim, Wawrzyk je prošlog mjeseca smijenjen sa svoje dužnosti, a prošli tjedan uhićeno je još jedanaest osumnjičenih. Wawrzyk je hospitaliziran nakon što je prošlog tjedna pokušao počiniti samoubojstvo, izvijestili su poljski mediji.

Kontroverza je izbila mjesec dana prije parlamentarnih izbora u Poljskoj, gdje se vladajuća stranka PiS pozicionirala kao oštra po pitanju migracija. Vlada također planira održati referendum o imigraciji i sigurnosti granica, na kojem će se građani pitati podržavaju li prihvaćanje “tisuća ilegalnih imigranata s Bliskog istoka i Afrike” kao dio plana EU-a za preseljenje.

MigrantiPoljskaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
7 mjeseci prije

Demokratija će uništiti sve! Korupcija će nas uništiti, traje tako od davnih vremena! Ni car Konstantin nije bio imun na mito..do dan danas imamo problem zbog toga

ljena bitanga
7 mjeseci prije

Ahahahaahahaaaa… Njemačka?!?!?!?!
Kao da prekoravaš Slavonce kaj glasaju za ADZ!

Darko
7 mjeseci prije

Onaj priglupi krmak Sholtz je uništio Njemačku zajedno s onom krmačom Ursulom i on se besramno javlja dijeliti Poljskoj savjete i kritike?

Selena
7 mjeseci prije

Srbija, Subotica, pogranična zona: deo šume je ograđen i pod strujnim naponom, više nije dostupan običnim smrtnicima prema zvaničnim mađarskim izveštajima koji su prezentovani u nacionalnom dnevniku. Patroliraju nemačka i italijanska policija u svojim terenskim vozilima, ne u kolima srpske policije. Nemačka patrolna policija je zaustavila sestru i zeta i pitala ih da li su videli migrante?! Kada smo putovali za Budimpeštu dve grupe migranata su laganim trčećim hodom sa dugim, metalnim merdevinama opušteno protrčali ispred graničnih kućica i pogranične policije. Svakodnevno se čuje rafaljna paljba, bacaju se i bombe. Navodno ide obračun emigranata. Pre desetak dana su se obračunavali ispred subotičkog ,,Lidla”. Ima toga još. Veoma se šturo izveštava o ovome. Niko ne zna da strana policija patrolira, tj. da severna granica Srbije nije više pod potpunom jurisdikcijom iste. Ni ja ne bih znala da mi sestra ne živi tamo. Od mađarske granice do Segedina nismo videli nijednog emigranta.… Čitaj više »

Nekoime
7 mjeseci prije

Kaj je Angel Merkel, koja ih je pozvala, Poljakinja?

xxy
7 mjeseci prije

Teraj tu bagru u 3 pičke materine ,čim dalje od Europe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI