Njemačka ”zbunjena” optužbama Poljske

Leopard 2A7
50 komentara

Njemačka vlada odbacila je kritike poljskog predsjednika Andrzeja Dude, koji je optužio Berlin da nije zamijenio tenkove koje je Varšava isporučila Ukrajini. Njemačkoj će možda trebati dosta vremena da proizvede tešku opremu koju Poljska želi dobiti iz Berlina, rekao je novinarima u srijedu portparol vlade Steffen Hebestreit.

Duda je u utorak za nemačku novinsku kuću Die Welt rekao da Berlin nije uspeo da na vreme napuni poljske zalihe nakon što je Varšava „oslabila“ sopstveni vojni potencijal slanjem „velikog broja“ tenkova u Ukrajinu. Većina poljskih tenkova je njemačke proizvodnje i Varšava je očekivala da će Berlin uskočiti, dodao je poljski lider.

“Savezna vlada je zbunjena”, rekao je Hebestreit, odgovarajući na komentare poljskog predsjednika. Berlin je “primio k znanju” Dudinu kritiku, “ali to nije ispravno”, dodao je on.

Varšava je navodno posebno zatražila najmodernije tenkove Leopard 2A7. Ali sama Njemačka posjeduje relativno malu količinu ove teške opreme, objasnio je Hebestreit, dodajući da bi proizvodnja dodatnih modela potrajala.

Zvaničnik je takođe ukazao na druge slične ugovore o razmeni sa istočnoevropskim zemljama. Sporazumi su uključivali da Njemačka pošalje neke modernizirane tenkove Leopard 2 svojim partnerima kako bi zamijenili opremu koja je bila upućena Ukrajini, rekao je on, dodajući da Njemačka nikada nije obećala da će isporučiti najmodernije modele Leopard 2A7.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock razgovarala je o tom pitanju u utorak s ministrom vanjskih poslova Poljske Zbigniewom Rauom. Dvojica ministara su razgovarala o načinima da se zajedno razjasne sve “neizvjesnosti”, rekla je ona nakon sastanka.

Berlin ne može jednostavno isporučiti tešku vojnu opremu u Ukrajinu ili negdje drugdje “pritiskom na dugme ili pucnjem prstiju”, tvrdio je Baerbock, dodajući da oprema prvo mora biti “stavljena na raspolaganje, popravljena ili naručena”.

Rau je tada rekao da je “primio na znanje” njemačku izjavu, dodajući da mu je Baerbock naveo nekoliko razloga zbog kojih Berlin ne može odmah ispuniti svoj kraj pogodbe. Ministar je ipak priznao da Njemačka ima moć “da riješi to pitanje”.

Berlin je ranije sklopio nekoliko ugovora o zamjeni sa istočnoevropskim zemljama u cilju isporuke oružja Ukrajini. Krajem aprila, Njemačka i Slovenija su se složile oko sporazuma po kojem je Berlin zamijenio borbene tenkove sovjetske proizvodnje koje je Slovenija poslala Kijevu.

Prošle sedmice Njemačka je najavila još jednu takvu zamjenu, ovaj put sa Češkom. Prag sada očekuje da dobije 15 tenkova Leopard 2 iz njemačkih zaliha u zamjenu za isporuke tenkova Ukrajini.

njemačkaOružjePoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ogo
1 godina prije

Poljake ove kampanje usmjerene na Rusiju skupo ce platiti .
Neka pocnu hajku na Tursku pa ce viditi odgovor lako im je sa izgubljenom Njemackoj koja nema politicare nego sluge.

nekoime
1 godina prije

Mogli bi dobiti Armate. U punoj brzini.

tihobl
1 godina prije

Ne kontam, zasto poljaci ne traze od amera abramse?

Al Capone
1 godina prije

Nevolje u raju. 🙂

Salinas
1 godina prije

A da uzmu one iz Kolumbija na bijelo brašno za prvu ruku dok ovi istokare te leopard… Vuci batine polish…. Koji generalno nekvalitetan narod….

łedeno doba
1 godina prije

Dudina supruga Agata Kornhauser je pripadnica izabranih

Max
1 godina prije

PIr trgovaca oružjem koji su izazvali rat ne bi li ispraznili skladišta.

POLITIČKI NEKOREKTAN
1 godina prije

…švabe i poljaci? aaa, velikih saveznika!?
..nego,zadnji put,kada su njemački tenkovi bili u poljskoj, poljaci su bili nešto iznenađeni i nezadovoljni
…te okupacija,te ovo ono
…sad ,mamlazi, ‘ oće švapske tenkove!?
..e,’ajde sredite misli pa se javite, nemoj posle opet da cvilite

tihobl
1 godina prije

Evo jedna dobra vijest za atlantiste:

Rumunjska, zemlja koja dijeli granicu s Ukrajinom, je jučer objavila da vraća svoje lovce “MiG-21” na nebo nakon što je prvotno odlučila da će njeni preostali avioni te vrste biti trajno prizemljeni 15. travnja 2022, piše The Drive.
Prvobitna odluka o “spuštanju” flote uslijedila je nakon niza padova koji su uključivali ovaj tip , posljednji koji se dogodio 2. ožujka 2022.

Cim su culi da su kalibri polupali S-300 kod Odese rijesili su da ponovo dignu avione koje su prizemljili nakon nekoliko obaranja od strane Kijeva (ukropi su obarali avione i spasilacke helikoptere).

Zagorje
1 godina prije

Kad se Rusija povuce u sebe, NATO vci ce se glodjati medjusobno

tihobl
1 godina prije

Ruski deminari otkrili u Azovstalju jos ukropa kako se kriju. Obzirom na velicinu kompleksa ovakve vijesti slusacemo jako duuugo.

1 godina prije

“Kolegen Poljaken, ja sam iznenadjen i uvredjen” (parafrazirano)

Zoxx
1 godina prije

Ova njeacka je stvarno postala ukro-poljska sprdacina koja jos savjetuje narod da se manje peru jer da nije zdravo…Kakvo srozavanje u blato!

Rimtutituki
1 godina prije

Samo nek se istresaju na Njemackoj. Sad je zbunjena Njemacka,kad se dozove sebi bice svima kuku majko,ko zadnja 2 puta. History docet

ad astra
1 godina prije

Leopard 2 je jedan od najboljih svjetskih tenkova. Ruski tenkovi su smatrani također dobrima dok se nije dogodio rat u Ukrajini. Rat ih je potvrdio kao loše i više ne konkuriraju najboljima. A što se tiče neimanja tenkova za Poljsku, Njemačka je proizvela preko 3500 tenkova Leopard 2.

Praetorian
1 godina prije

Bit ce zanimljivo u Turskoj, upravo se kod njih otvoreno govori o licemjerju NATO pakta i o tome da ce Turska izaci iz njega.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI