Njemačka želi dati manje u ratni kovčeg EU

Njemacka pomoc Ukrajini
8 komentara

Njemačka nastoji da smanji svoj udio u takozvanom European Peace Facility (EPF), fondu EU od 20 milijardi eura koji blok koristi gotovo isključivo za podršku Kijevu u njegovom tekućem sukobu s Moskvom, objavio je Telegraph u petak.

Prema povjerljivom papiru do kojeg je došao list, Berlin tvrdi da EPF mora razmotriti raskošnu vojnu pomoć koju je Njemačka jednostrano pružila Ukrajini.

„Vojna podrška Ukrajini može se pružiti ili kroz finansijske priloge u EPF-u ili kao direktne isporuke vojne opreme Ukrajini“, tvrdi Njemačka, dodajući da „prilozi u naturi“ moraju biti „u potpunosti uračunati u dogovorene zemlje članice doprinose u kovertu Ukrajine.”

Njemačka, najveća privreda u bloku, doprinosi oko četvrtine iznosa u ratnom sanduku EU, piše The Telegraph. Ako zemlja krene naprijed sa svojom očiglednom namjerom da nadoknadi pomoć koju je Kijevu poslala iz fonda, EPF bi bio znatno smanjen. Berlin je prošlog mjeseca obećao da će udvostručiti svoju vojnu pomoć Kijevu sljedeće godine, potpisujući veliki paket od 8 milijardi eura.

Do sada je ratni kovčeg EPF-a dostavio Kijevu vojnu opremu i opremu u vrijednosti od oko 4,5 milijardi eura, kao i okupio oko 34.000 ukrajinskih pripadnika. Fond je osnovan neposredno prije nego što su izbila neprijateljstva između Moskve i Kijeva, s proklamovanim ciljem da se nadoknadi troškovi članicama bloka za slanje oružja i opreme u inostranstvo i direktno finansiranje strane vojske. Međutim, EPF se skoro isključivo koristio za pumpanje Ukrajine oružjem.

Prema The Telegraphu, korištenje ratnih sanduka kritizirala je i druga velika zemlja EU – Francuska. U zasebnom povjerljivom dokumentu do kojeg su novine došli, Pariz je tvrdio da bi EPF trebao zaustaviti protok oružja iz zaliha država članica stranim vojsci i umjesto toga usmjeriti svoje napore na “zajedničku nabavku” vojne opreme od evropskih proizvođača oružja.

Do sada je samo Mađarska otvoreno kritizirala EPF i njegovu upotrebu za podršku Kijevu, više puta blokirajući pokušaje da se dodatni novac iz ratnog kovčega dodijeli Ukrajini. Budimpešta je citirala neprijateljske akcije Kijeva protiv zemlje, kao što je određivanje jedne od svojih najvećih banaka za “sponzora rata”, kao i kritizirala poziciju EU, tvrdeći da je opredijeljenost bloka da naoruža Ukrajinu učinila nesposobnom da posreduje u miru.

EPFnjemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Proradila pamet.

Nekoime
5 mjeseci prije

Bitno je samo da EU nije u ratu s Rusijom.

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Te Nijemce nabija na k..c tko god hoće! Izdvajaju novce za nerazvijene EU države, Merkelova javno priznala da su Minski sporazumi iz 2014. i 2015. godine bili prijevara i da su pripremali Ukre za rat sa Rusijom, Merkelova javno zvala inžinjere i doktore 2015. da dođu u Europu, a od pridošlih još ih je pola na socijali i štancaju djecu, siluju Nijemice, Scholz izdvaja novce za zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica, ukida carinske kvote na ukrajinske poljoprivredne proizvode, izuzetni im rasturili dovod jeftine ruske energije (Sjeverni Tokovi), Scholz ne samo da ne smije to objaviti, već progovoriti o sumnji u to, nabadaju ih eksperimentalnim Covid genetski modificiranim cjepivima (kao i Austrija, njihov parlament je bio jako blizu da proglasi cijepljenje Covid cjepivom obaveznim), prisiljavali na nošenje brnjica, uvode im digitalnu valutu, Nijemcima zatvorili nuklearne elektrane u jeku najveće energetske krize, Nijemci moraju plaćati tri puta više plin i struju ali svejedno uvode… Čitaj više »

Adriana
5 mjeseci prije

Bez obzira na očiti poguranac, besprizorna Švabija je nacrtala cijeloj EU-ropskoj među na čelo. Stoga ima davati mnogo više, nikako manje.

Josip
5 mjeseci prije

Kad ce ona krmaca Ursula iza reseteka? Kad ce EU pocistiti te stakore iz EU Komisije koji uporno unistavaju cijelu EU i gotovo su uspjeli?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI