Njemačka želi plin od Nigerije

Bola Tinubu i Olaf Scholz
20 komentara

Boreći se s vlastitim energetskim potrebama, afričkoj zemlji nedostaje kapaciteta za opskrbu Berlina, rekao je stručnjak za RT

Njemački kancelar Olaf Scholz sletio je u nedjelju u Nigeriju u sklopu obilaska dvije zemlje po zapadnoj Africi. Kancelarovo putovanje u Afriku, njegovo treće otkad je preuzeo dužnost 2021. i drugo ove godine, dolazi u trenutku kada Berlin traži nove izvore energije dok se udaljava od oslanjanja na Moskvu za opskrbu plinom usred rusko-ukrajinskog sukoba. ”Nigerija ima najveće rezerve plina u Africi. Njemačke tvrtke zainteresirane su za opskrbu plinom iz Nigerije i raduju se suradnji s nigerijskim plinskim kompanijama”, rekao je Scholz lokalnim novinama Punch.

Njemačka najveće afričko gospodarstvo prepoznaje kao ključnog partnera na kontinentu, dodao je i politički i gospodarski te je zainteresirana za jačanje tih veza.

Putovanje je dio nove faze u njemačkoj vanjskoj politici, za koju poslanik Zelenih Anton Hofreiter vjeruje da je motivirana spoznajom da Berlin i EU trebaju Afriku više nego što su prije mislili. ”Ljudi su shvatili da su nam potrebni saveznici protiv ruske invazije na Ukrajinu. Odjednom smo primijetili da nisu nužno na našoj strani. To je bilo ružno buđenje”, rekao je Hofreiter prije Scholzova putovanja, što prenosi Reuters. Nigerija je drugi najveći trgovinski partner Njemačke u pod-saharskoj Africi, s izravnim njemačkim ulaganjima u ukupnom iznosu od 150 milijuna eura (158 milijuna dolara) u 2021., prema Scholzu. Berlin trenutno uvozi velike količine sirove nafte iz zemlje, ali ne i plina.

“Njemačka ima značajnu potrebu za prirodnim plinom i, u budućnosti, vodikom za svoje gospodarstvo i energetsku tranziciju”, rekao je njemački čelnik, pozivajući na zajedničke inicijative s Nigerijom “kako bi se uspostavilo odgovarajuće tržište”.

Nigerijski predsjednik Bola Tinubu rekao je novinarima da je imao “vrlo duboku raspravu” sa Scholzom o ulaganjima u plin i pozvao njemačke tvrtke da ulažu u plinovode u Nigeriji. ”Znam da je Njemačka dosta napredovala u zaštiti okoliša i modernizaciji energije kako bi zadovoljila potrebe 21. stoljeća kako svijeta tako i Europe. Nigerija još uvijek puzi, ali odlučni smo promijeniti priču i uspostaviti transformativnu vladu u zemlji”, rekao je Tinubu.

Kelvin Emmanuel, razvojni ekonomist i stručnjak za naftu i plin, rekao je u ponedjeljak za RT da će Nigeriji biti teško zamijeniti Rusiju kao njemačkog dobavljača prirodnog plina. To je zbog nedostatka tehnološkog kapaciteta afričke zemlje i problema s krađom nafte, objasnio je. Prema njegovim riječima, proizvodnja prirodnog plina iz Nigeria Liquefied Natural Gas Limited (NLNG) pala je s 3 milijarde standardnih kubičnih stopa na oko 1,7 do 1,8 milijardi standardnih kubičnih stopa u posljednjih nekoliko godina, čineći ga nesposobnim zadovoljiti lokalne i međunarodne zahtjeve opskrbe. “S obzirom na to da nije u stanju ispuniti ni svoje zahtjeve, a radi sa 68% iskorištenosti kapaciteta, pitam se odakle će nabaviti plin”, postavio je pitanje.

NigerijanjemačkaOlaf Scholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
5 mjeseci prije

zar afrikanci u njemackoj i francuskoj nemaju pravo na udio sirovina iz svojih zemalja?

tuf
5 mjeseci prije

Prevedeno – korumpirana nigerijska vlast će radije prodati plin Nijemcima nego pokrivati potrebe vlastite i okolnih država. Koliko već puta viđen scenarij afričkih kolonija. Naravno, duboko moralna i civilizacijski visoka njemačka javnost ne vidi problem u tome da nigerijski narod ostaje bez plina kako bi oni mogli nastaviti uživati u istome. Te visoke europske vrijednosti dosežu tek toliko dok se ne ogrebu o privatne interese europskih elita.

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Presjeći će Rusi to …..Nadalje … Samo grah može Njemačku spasiti ….

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“Nigeriji biti teško zamijeniti Rusiju kao njemačkog dobavljača prirodnog plina… zbog nedostatka tehnološkog kapaciteta afričke zemlje i problema s krađom nafte,”

“… proizvodnja prirodnog plina iz Nigeria Liquefied Natural Gas Limited (NLNG) pala je s 3 milijarde standardnih kubičnih stopa na oko 1,7 do 1,8 milijardi standardnih kubičnih stopa u posljednjih nekoliko godina”

Ke? 😄😄

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Evo radi čega je Sholz još bio u Nigeriji: radi vraćanja migranata.

Istovremeno…on bi rado …školovane Nigerijce. Pametno malo. 🙃

” NJEMAČKI kancelar Olaf Scholz založio se tijekom današnjeg boravka u Nigeriji za brži povratak državljana te zemlje kojima je u Njemačkoj odbijen zahtjev za azilom te je istodobno razgovarao o isporukama nigerijskog plina Njemačkoj. ”

On se istodobno založio i za olakšanje ISELJAVANJA STRUČNJAKA IZ NIGERIJE koji se žele zaposliti u Njemačkoj. “

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“Nigerija je velika zemlja: ne samo po 220 milijuna stanovnika – procjene govore kako će ih 2050. biti čak 375 milijuna, nego i po svom gospodarstvu gdje je BDP Nigerije veći nego svih ostalih zemalja zapadne Afrike uzetih zajedno.

No umjesto blagostanja, Nigerija je u toliko dubokim gospodarskim nevoljama da treba strahovati i od sve veće bijede i mogućih socijalnih nemira: gospodarski rast je bitno manji nego stopa porasta stanovništva.

Sadašnje najveće blago te zemlje je golemo nalazište nafte u delti rijeke Nigera po čemu je najveći proizvođač nafte i plina u Africi. Ali upravo nevjerojatno lošim gospodarenjem je udio prihoda od nafte u državnom proračunu pao s 47% na pukih 7,4% u prvom polugodištu 2022., kaže nigerski ekonomski stručnjak Afolabi Olowookere za The Guardian Nigeria News”, DW, ostatak teksta isto dobar.

Samo…to su službeni podaci.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“vlasnik nafte u Nigeriji Shell toliko da se zna …tko prodaje nigerijsku naftu a nigerijci nemaju nikakve koristi od toga” “Nigeria oil bribery case: Netherlands and US must reopen investigations into Eni and Shell’s role” Common knowledge: wiki “Shell Nigeria is the common name for Shell plc’s Nigerian operations carried out through four subsidiaries—primarily Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited. Royal Dutch Shell’s joint ventures account for more than 21% of Nigeria’s total petroleum production…” “Shell Nigeria Exploration and Production Company (SNEPCO) operates the Bonga field, Nigeria’s first deepwater oil discovery. The Bonga facility has the capacity to produce more than 200,000 barrels per day of oil and 150 MM standard cubic feet of gas per day.” shell.com.ng ————- prolivanje nafte i zagađenja “The oil major blames most of the spills on pipeline vandalism and illegal tapping of crude. Thandile Chinyavanhu, a climate and energy campaigner at Greenpeace Africa, said… Čitaj više »

BanOvan
5 mjeseci prije

Još jedna šibicarska banda na veni Nigerije

MrKamenjarac
5 mjeseci prije

…NEKA SE SOLC I ANALENA OLBRAJT BERBOK NAJEDU GRAHA (PASULJA) PA CE BITI PLINA KOLIKO GOD POZELE….

nessy
5 mjeseci prije

Obojeni su shvatili da plin i nafta dolaze iz zemlje. Napredak. Tek im preostaje da shvate da opremu za vadjenje treba servisirati i odrzavati. Kad to shvate, bit ce na konju. Mozda. Domaci su preuzeli J.A.R. od bijelih lesinara kao dobro razvijenu zemlju (za Africke kriterije). Uspjeli su od tada gradove kao Durban ili JoBurg unistiti i napraviti slamovima i nakupinama otpada. Tuzno, ali nije samostalnost za svakoga. Imamo i domacih primjera.

nessy
5 mjeseci prije

Scholz je rijetko antipatican tip. Dvolican, anemican, lazan do kostane srzi. Nije materijal za vodju. Osim, mozda kucnog savjeta.

Grdi
5 mjeseci prije

Uahahaha ….. da, kak ne, .. preko drzave Niger koju usput podrzava rusija i stite Wagnerovci od napada pro zapadnih africkih zemalja !! …..

lektor
5 mjeseci prije

nigerijski plin*

gogo
5 mjeseci prije

švapski debil je dobio naredbu od američkog gospodara da se mora kupovati od us kompanija za dolare ! U tome je poanta ukrainskog rata ! Kada dobiju svoje milijarde svalit će šugavu ukrajinu na naša leđa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI