Njemački kancelar predviđa kako će svijet izgledati 2050. godine

olaf scholz
55 komentara

Svijet će 2050. godine biti multipolaran, s mnogim utjecajnim zemljama, uključujući Rusiju, koji će slijediti svoje interese, tako da je ” veliki zadatak ” za Zapad “da ovo funkcionira”, rekao je u nedjelju njemački kancelar Olaf Scholz.

Govoreći za CBS News, Scholz je rekao da je ključna stvar sada poslovati “sa mnogim zemljama kako biste mogli živjeti u situaciji kada dođe do problema sa jednom.”

“ Mislim da će svijet u kojem ćemo živjeti u 2050. biti multipolaran ”, dodao je. “Mnoge zemlje će biti važne. Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Evropska unija i zemlje u ovoj Uniji, ali i Indonezija i Indija, ili Južna Afrika, zemlje iz Južne Amerike.“

Kancelar je utvrdio da je sada “veliki zadatak ”  da ovo funkcionira, dodajući da ” multipolarnost nije dovoljna”. Multilateralni, zajednički rad za bolju budućnost, to je ono čemu trebamo težiti.”

Komentarišući nedavni samit NATO-a, na kojem je Kina identificirana kao prijetnja, Scholz je rekao da je izjava u potpunosti u skladu sa strategijom koju je opisao. On je objasnio da to samo znači da je blok “ svjestan problema koji se mogu pojaviti. ” Scholz je naglasio da su članice NATO-a demokratske i stoga nisu agresivne “ prema ostatku svijeta ”, već jednostavno rade “za svijet u kojem agresija ne funkcionira”, dodajući da demokratije ostaju “veoma jake” jer ih podržavaju ljudi.

„Ali treba da budemo jasni u vezi ovih pretnji koje dolaze našoj budućnosti. A to dolazi od autokratija… jer su skloni da budu agresivne” , rekao je.

Scholz smatra pokretanje ruske ofanzive u Ukrajini “prelomnim momentom međunarodne politike”. Prije februara, rekao je, ” previše u svijetu” nadalo se da će moderni svijet biti drugačiji nego što je bio u prošlosti, kada su “moć i moć odlučivali o budućnosti zemalja, a ne pravila i sporazumi koje imamo između države.”

Od tih vremena u prošlosti, postojao je „sporazum da ne treba pokušavati da se promeni teritorija… da se promene granice, da se izvrši invazija na suseda. I ovaj sporazum je sada otkazao Putin” , rekao je on.

Moskva tvrdi da je njena vojna operacija bila neophodna, jer su svi pokušaji da se dopre do Zapada i da se dogovore o sigurnosnim garancijama propali – i kao rezultat toga, samo postojanje ruske države je bilo ugroženo.

Nakon pokretanja operacije u Ukrajini, Njemačka je preokrenula svoju dugogodišnju politiku nedavanja oružja zemljama u sukobu, kako bi počela naoružavanje Kijeva.

Scholzove primjedbe, međutim, odražavaju nedavne izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina. Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da su se od kraja Hladnog rata pojavili novi centri moći, koji imaju pravo da štite sopstvene sisteme, ekonomske modele i suverenitet.

Ove “zaista revolucionarne, tektonske promjene u geopolitici, globalnoj ekonomiji, u tehnološkoj sferi, u cijelom sistemu međunarodnih odnosa” su “temeljne, ključne i neumoljive” , rekao je on, dodajući da se “odvajanje lidera EU i SAD-a od stvarnosti” će na kraju dovesti do degradacije.

Prije nekoliko dana, njemački list Allgemeine Zeitung objavio je da Kina i Rusija žele da grupa zemalja BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) postane protivteža Grupi sedam (G7) kojom dominira Zapad.

Olaf Scholzrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
1 godina prije

A “region”?

Гавран
1 godina prije

Svet je već sada multipolatan a 2050. godine će biti unipolaran sa centrom u Pekingu. Berlin će biti visoko radioaktivan a na US kapitol će biti proboden zastavom pobede!

držnedaj
1 godina prije

Iluminati, cionisti, s.zidari (Global playeri) unaprjed za 50 g. planiraju i znaju kako će sve izgledat, jer drže sve u svojim rukama. Mi im dođemo samo kao masa, resurs i beskorisne izjelice… Sad dali ćemo to sve dozvolit ovisi i od nas..

Hubert
1 godina prije

“Teoreticar zavjere” David Ike, “ide se ka jednoj drzavi, jednoj valuti, jednoj vojsci, …” !

Vadran
1 godina prije

Ja predvidjam da ce tad svijet biti bez oronule gnjide njega

MKD
1 godina prije

Njegova gnusna zena ima da radja sve do 2050, eto to je predvideo bolesnik.

Zimazimaepastaje
1 godina prije

Scholz je naglasio da su članice NATO-a demokratske i stoga nisu agresivne “ prema ostatku svijeta ”, već jednostavno rade “za svijet u kojem agresija ne funkcionira”, dodajući da demokratije ostaju “veoma jake” jer ih podržavaju ljudi.”……..molim??? Nakon sta su samo nakon 2svj.rata bombardirali 30 zemalja i bacili 2 atomske bombe na civile, ovaj gumeni lutak se usudi ovo izjaviti!? Ahahaha jedva cekam zimu

Max
1 godina prije

Svijet će biti multipolaran ako svi ne budemo kiborzi.

Ana
1 godina prije

Oni koji su se docepali vlasti u Europi , na osnovu svega stor rade ( I NASTAVLJAJU!!!)pokazuju da su totalni kreteni ili veleizdajnici.
Posto NITKO na svijetu ne moze biti takav kreten,
ostaje ovo drugo.
A posto su u nekad pravosudni sistem postavljeni isti banditi kao i ovi
ajme nama.

Igor
1 godina prije

Kakav pudl, gdje je Helmut Kohl ili Angela Merkel…ovaj je stvarno GLUP

Necjepljeni Kokot
1 godina prije

. ” Scholz je naglasio da su članice NATO-a demokratske i stoga nisu agresivne “ prema ostatku svijeta ”, već jednostavno rade “za svijet u kojem agresija ne funkcionira”, dodajući da demokratije ostaju “veoma jake” jer ih podržavaju ljudi.
Nevjerojato je da može tako nešto izjaviti . Nato je uništio cijeli bliski istok , po cijelom svijetu rade nered ,i nasilno uvode takozvanu demokraciju . Sada je na red došla Europa ! I Scholz da takvu izjavu .Čista travestija . Ovo je ludilo u kakvom svijetu živimo. Ja čak je vjerujem da to nisu ljudska bića. To su neki entiteti ,ili neke zle sile koje upravljaju njima. Jer ovo što mediji i vlade rade od ljudi ,izgleda kao iz nekog SF filma !

tihobl
1 godina prije

Ovim izjavama je dokazao da je totalna budala. EU nema sanse da doceka 2050. pored vjerskih, medjunacionalnih i gradjanskih ratova koji su pred njom.
SFRJ je 1990. bila monolitina i stabilna u odnosu na EU, sa daleko manjim stepenom zaduzenosti i daleko manjim podjelama u drustvu.

Hogar Strašni
1 godina prije

Božja je zadnja bez obzira što planirali

Tek---
1 godina prije

Svijet ce biti multipolaran a USrani pokusavaju to usporiti

nepoželjni
1 godina prije

“Mnoge zemlje će biti važne. Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Evropska unija i …”

Hahaha, on kaže Evropska unija (!?)… mnogo je optimističan !

 …a što kaže o tome David Icke?

Bruno
1 godina prije

Olafe, Olafe lafe jedan. Veliki si optimista- Ti ćeš doživjeti 1050? Momak, završiti ćeš karijeru u vicevima o Muji i Hasi.

jedvacekamzimu
1 godina prije

njemacka privreda je prvi puta nakon 30g u deficitu, jedva cekam zimu, licemjeri pokvareni

nekoime
1 godina prije

Istočna će Njemačka imati dvostruko veći BDP od Zapadne zbog jeftinijih energenata i sirovina.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Baba, da oni Scholz predviđa kako će izgledati svijet…Baba: ”:) 🙂 Da Scholz 🙂 🙂 Upišat ću se…. 🙂 🙂 :)”

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Baba, oni Scholz predviđa da će gorivo bit skupo za popizdit…
Baba: ”Stavi flok i glavno jedro na auto.”

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Baba, predviđam da ćemo iza Nove godine oni Scholz i ja biti frendovi.
Baba: Ma di!?
Na birou za zapošljavanje…

Sretni Prst
1 godina prije

Eu ce da se raspadne do 2030 ili da se samo stopi u novi koncept vladanja ovcama ..To je svima lijepo stavljeno pred nos ali ovce gledaju i ne vide.. Pravilo sluzbi kaze da kada hoces nesto da sakrijes to stavis svima pred po nosa jer tu ga nece niko traziti.. E sad uzmete lijepo ( ko ima ) stare i nove novcanice eura …Na starim novcanicama se nalaze kapije i mostovi (simbolicno euro predstavlja prolaz , most ka necemu drugom) …Na staroj novcanici europa je na pocetku mosta ..2015 siu odstampali nove sa Evropom koja je na pola mosta , simbolicno na pola puta sto znaci da ce do 2030 da predje most jer je to 15 godina od uvodjenja eura i 15 godina do agende 2030..Bilo bi jos puno toga da se kaze ali ne znam ni da li ce ovo da mi objave..

Kiklop
1 godina prije

Nato i G7 nemaju ni D od demoktacije.Ponasaju de kao kapitalisti , a sve male zemlje su kolonije.EU 2050 godine nece biti.Vec je sada u fazi raspadanja.Godine 2050 tko ziv tko mrzav.

Sardelino
1 godina prije

Šulz, tko još, u V.B Johansson, Mađarska Orban, neki Makron, Španjolska nemam pojma, Portugal blage veze, Italija čini mi se neki Dragi, Švicarska nije mi ni nakraj pameti, Poljska na vrhu mi je jezika ali nikako se sjetiti…Češka, Slovačka, pogađao bi do sutra ali uzalud.
Gdje su nestale značajne političke ličnosti koje su se pamtile.
Ili to meni mozak trokira.

petar schroder
1 godina prije

Njemacka vlada je najgora od sviju vlada.Oni svi dilaze od Klausa Schwaba Oni mogu ocekivati vrlo tesku jesen i zimu.Oni su totalno ovisni o Ruskom gasu , a sada ce im Putin pokazati sta znaci to za industriju i 40post stanovnistva koji se griju na plin .

gargamel.
1 godina prije

Ako bi mogao da mi kaze brojeve za loto izvlacenje, vjerovatnoca za njegovu prognozu je kao i na lotu.

ledeno doba
1 godina prije

“ Mislim da će svijet u kojem ćemo živjeti u 2050. biti multipolaran ”, dodao je. “Mnoge zemlje će biti važne. Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Evropska unija i zemlje u ovoj Uniji, ali i Indonezija i Indija, ili Južna Afrika, zemlje iz Južne Amerike.“ —- da, bit će multipolaran. I bit će Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Evropska unija i zemlje u ovoj Uniji, ali i Indonezija i Indija, ili Južna Afrika, zemlje iz Južne Amerike… ali to će biti samo kozmetika na papiru, kao što je i sada… ustvarnosti svima upravlja okultni satanistički kult kabale.. i svi stanovnici se cjepaju 4x godišnje i svi su na uzicama i lancima, svi imaju žigove i kodove, bez kojih ne mogu niti u javni WC…  to su mokri snovi kabale… ali 2050. neće više biti kabale, niti SAD-a, niti Rusije, ni EU-a ni ostalih zmijolike reponje će konačno biti uništene. "Prije nekoliko dana,… Čitaj više »

Bosanac
1 godina prije

O’lafe nisam te prepozn’o, da si gled’o nadrealiste s kraja 80-ih znao bi kako će izgledat euroopa s kraja 2020-ih.

goran
1 godina prije

meni je samo drago to da če afganistanac postati gradjanin njemačke i onda če moći gnjavit ženske ko u svojoj državi,a njemice neće smjeti ništa napravit,jer ako naprave još če one dobit kaznu hahahahahaha to je multipolaran svijet a scholz lupino stara

tri p
1 godina prije

Pa jel ovo moguće? Ako je vjerovat tekstu, američka podguzna muha izjavi….
” Scholz je naglasio da su članice NATO-a demokratske i stoga nisu agresivne “ prema ostatku svijeta ”

Jo Kalle balle
1 godina prije

Daj koji Njemacki kancelar. Prvo sta je ucinilo poslije ustolicenja je da je otisao u ameriku sotoni rukicu poljubiti i dobit instrukcije.

The Who
1 godina prije

Uglavnom tebe neće biti

Ahmat sila
1 godina prije

Godine 2050 za ovog morona neče niko znati. A za Putina če znati svi. Pitanje dal če Njemačka za 30 godina još postojati.Kkao je krenulo, pretvoriti če se u neku novu arapsko-islamsku muđahiriju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI