Njemački špijuni pomažu Ukrajini

Njemački špijuni pomažu Ukrajini
6 komentara

Njemačka vanjska obavještajna služba BND mjesecima je prosljeđivala Kijevu satelitske snimke, radio i telefonske presretnute podatke, pomažući ukrajinskim ratnim naporima, dok je Berlin službeno tvrdio da nije strana u sukobu, objavio je časopis Zeit u srijedu.

Te informacije “mogu biti uključene u ratno planiranje i pomoći ukrajinskoj vojsci da procijeni borbenu efikasnost i moral ruskih jedinica ili da provjeri njihove položaje”,  napisao je Zeit, opisujući je kao njemački doprinos “prekretnici” na bojnom polju.

Zeit je također otkrio da su njemački špijuni hranili SAD nekim obavještajnim podacima iz Bagdada tokom invazije na Irak 2003. godine. Berlin je zvanično odbio da podeli informacije sa Vašingtonom tokom sukoba u Iraku i Avganistanu, navodno na frustraciju BND-a. Ovog puta, međutim, špijuni su jednoglasno odlučili da „izuzetna istorijska situacija“ opravdava pomoć Ukrajincima.

Šef Bundesnachrichtendiensta (BND) Bruno Kal sastao se sa svojim ukrajinskim kolegom na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u februaru, a bio je u Kijevu kada je počela ruska “invazija”, navodi magazin.

Njemačka vlada ima politiku da ne komentariše obavještajna pitanja, a kancelar Olaf Scholz i dalje insistira da Berlin nije strana u sukobu. Samo da budemo sigurni, BND je u maju naručio pravnu analizu, a njeni advokati su rekli da dijeljenje obavještajnih podataka ne znači da je Njemačka bila strana u ratu, prema međunarodnom pravu.

Pitanje je, prema Zeitu, da li bi se ruski predsjednik Vladimir Putin brinuo da njemački advokati analiziraju pravne razlike. Izvori magazina su tvrdili da je „opstanak Ukrajine u pitanju“ i da „Putin samo na osnovu strateških razmatranja odlučuje kada će okriviti Zapad“.

Druge zemlje NATO-a, kao što su SAD i Velika Britanija, pomažu Ukrajini „mnogo ofanzivnije“, pružajući „obaveštajne informacije u realnom vremenu koje se mogu koristiti za dinamičko ciljanje“. Iako su Amerikanci isprva bili nevoljni da Ukrajini daju takve “granularne” podatke, ovo ograničenje je ukinuto prije “nekoliko mjeseci” , rekao je Zeit.

U svibnju je Washington Post objavio izvještaj o američkim “pravilima” za razmjenu obavještajnih podataka, objašnjavajući kako će američki špijuni hraniti Ukrajinu informacijama koje tehnički nisu u skladu sa njihovom definicijom “ciljanja”, čime se osigurava da se SAD ne smatraju odgovornim za bilo kakvih ukrajinskih napada unutar Rusije.

Kako su njemački špijuni rekli za Zeit, Kremlj je odlučio da ne diže pometnju oko Amerikanaca koji Ukrajini daju “mnogo preciznije koordinate cilja”. Prema pisanju časopisa, upravo su američki obavještajci omogućili potapanje ruske krstarice Moskva u aprilu i ubistvo nekoliko ruskih generala, iako je Bijela kuća to službeno demantovala .

“Putin zna koja je uloga obavještajnih službi. Kancelar i BND jednostavno ne žele o tome javno govoriti”, napisao je Zeit. Štaviše, Rusija je o tome znala “dugo vremena”, jer je ukrajinska vojska “prepuna ruskim doušnicima”, dodaje nemački časopis.

njemačkarusijašpijuniranjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rade
1 godina prije

To je i bilo za ocekivati,nacisti pomazu braci nacistima.

Nekoime
1 godina prije

Istočni Berlin neće biti strana u sukobu.

dona
1 godina prije

bolje bi bilo da pomažu sami sebi jer će ih ameri satrati

Josip
1 godina prije

Kako su se samo našli bivši Hitlerovi saveznici, fašistička Njemačka i fašistička Ukrajina. Nisu Rusi to temeljito počistili pod kraj W2W..

Max
1 godina prije

Ma što nisu čuvali plinovod?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI