Norman Foster predlaže „grad budućnosti“ za Ukrajinu

Ukrajinski gradovi
17 komentara

Poznati britanski arhitekta pravi planove za „visokotehnološku“ rekonstrukciju teško bombardovanog grada Harkova.

Čuveni britanski arhitekta lord Norman Foster ponudio je pomoć u obnovi grada Harkova nakon što je teško oštećen tokom vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine. Foster kaže da već pravi planove za oživljavanje grada „visoke tehnologije“ i tvrdi da bi mogao da ga pretvori u „grad budućnosti“.

Times prenosi da se Foster sastao sa gradonačelnikom grada Ihorom Terehovom u ponedjeljak putem video konferencije na kojoj su dvije strane razgovarale o projektu obnove Harkova – drugog po veličini grada u Ukrajini, koji se nalazi na istoku zemlje u blizini ruske granice i imao je prijavljeno 1,4 miliona stanovnika na početku 2022.

„Prvi korak je da se napravi master plan grada koji je povezan sa regionom, da se kombinuje najomiljenije i najpoštovanije nasljeđe prošlosti sa najpoželjnijim i najzelenijim elementima infrastrukture i zgrada – drugim riječima, da sada stvorite grad budućnosti i planirate svoj život za decenije koje dolaze“, napisao je lord Foster u podnesku Terehovu.

Procjenjuje se da je oko četvrtina zgrada u Harkovu uništena kao rezultat žestokih borbi između ruskih i ukrajinskih snaga, a mnoge ključne zgrade su pogođene granatama, uključujući bolnice, škole i zgrade nasljeđa, uključujući operu, koncertnu salu i vladine kancelarije.

Terehov kaže da su gradu sada očajnički potrebne nove bolnice, škole i obdaništa, kao i kancelarije za nekada uspješan IT sektor. Gradonačelnik je dodao da bi svaka veća zgrada, škola, vrtić trebalo da ima i sklonište za bombe, a stambene zgrade treba da budu opremljene podzemnim parking prostorima koji se mogu preurediti za upotrebu u hitnim slučajevima.

Terehov je rekao Fosteru da bi takođe želio da dobije „centar grada koji bi postao jedan od vrhunaca Evrope“, dodajući da planira da uvede visokotehnološku arhitekturu, uz očuvanje „bogate kulturne istorije grada“ popravkom ili očuvanjem postojećih oštećenih objekata.

Foster je obećao da će „sakupiti najbolje umove sa najboljim vještinama planiranja, arhitekture, dizajna i inženjeringa na svijetu“ kako bi što prije počeli da rade na projektu. On je takođe izjavio da će nastojati da dovede ukrajinske arhitekte i dizajnere da doprinesu rekonstrukciji.

„U duhu kombinovanja planetarne svijesti sa lokalnom akcijom, nastojao bih da okupim vrhunske ukrajinske talente sa svjetskom stručnošću i savjetima“, rekao je Foster.

Ovaj 86-godišnji arhitekta se smatra jednom od ključnih ličnosti u britanskoj modernističkoj arhitekturi i veoma je cijenjen zbog svog rada na futurističkim zgradama kao što su Gherkin i Millenium most u Londonu, Reichstag u Berlinu i kampus Apple Park u Kaliforniji.

 

Grad budućnostiHarkovukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JoeP
2 godine prije

U ovom sukobu zapada i Rusije Englezi u potpunosti vode psihološko propagandni rat tako da ovakve vijesti nebi trebalo prenositi jer se radi o nastojanju držanja u iluziji čitavog zapada i dobrog dijea Ukrajinaca.
Uredu je prenositi śto o nekom događaju ili situaciji prenose jedna, pa tako i druga strana. Ali prenositi najprimitivniji oblik propagwnde je štetno.
Engleska politika je jedna od najpodmuklijih i najbezobraznijih na svijetu. Sve dok su trajali nekakvi pregovori Rusije i Ukrajine Boris Johnson vršio je pritisak na Zelemskog da u pregovorima ni inch ne popusti, to je i javno govorio, da bi sad, doduśe uvijeno, govorio kako bi Rusija mogla dobiti rat.
Već i London Times spominje “The Worst Case Scenario” u spajanju Khersona i Odese odnosn granice Moldavije čime bi Ukrajina ostala bez Crnog mora.

tihobl
2 godine prije

Bas zanimljivo, englez je uzeo avans u evrima. Sad jos da Hanter Bajden uzme avans za gradjevinske radove, takodje u evrima. EU sve placa, problema nema.

Volodimir Putin
2 godine prije

Pa što se sad ovaj matori egzibicionist javlja? Tko je njega uopće nešto pitao? Razvikani i precijenjeni kabalorežimski arhitekt, tvorac čitavog niza izuzetno ružnih i nefunkcionalnih građevinskih zlodjela je odlučio malo napumpati vlastiti ogromni a povrijeđeni ego da ne padne u zaborav pa je eto “ponudio pomoć” da za nekoliko desetaka milijuna dolara ili eura “pomogne” Ukrajincima sagraditi “grad budućnosti” prepun nakaznih, pretencioznih i bolesno skupih nakupina stakla i čelika. Tko zna, možda onda i Harkov dobije golemi dildo kao londonski “Gherkin” ili ružne bezoblične staklenike poput londonske gradske vijećnice ili kupole berlinskog Reichtaga. Uz brojne druge zločine protiv arhitekture koje je počinio širom svijeta. Sve u svemu matori zločinac protiv estetike i funkionalnosti je odlučio kako je vrijeme “uskočiti u vlak” ukrajinske krize, a uskoro možemo očekivati i pravu poplavu mnogh drugih zapadnih “selebritija” i drugih “najboljih umova sa najboljim vještinama” koji će velikodušno nuditi Ukrajini svoju “pomoć” A… Čitaj više »

eks
2 godine prije

To se u narodu kaže “prave račun bez krčmara” . Rusija će odlučiti o Harkovu, a takodje i celoj Harkovskoj oblasti. Ukoliko odluči da to bude još jedna nezavisna republika, onda Englezi i ostali “demokrate” se mogu samo slikati.

Kind
2 godine prije

Sto ne gradi to u Australiji

tadija
2 godine prije

Gospodari kaosa sad bi ponovo opljčkali i onako siromašni narod ukrainski.

Right
2 godine prije

Isto tako vidim po hrvatskim rezimskim novinama kako placu za civilima u bunkerima u Azovstal koji su taoci ukrajinske vojske koji bi imali status terorista na zapadu da je narrative drugacija. Kao da su ruske vojne snage krive za to.

Властимир
2 godine prije

Лешинари као Фостер већ се припремају да опљачкају Украјину.То је западни принцип.Прво разори па онда гради и заради.

nekoime
2 godine prije

Jedini će problem biti promet lijevom stranom.

2 godine prije

kako ih vabe …
pink floyd sklepao balalajku https://www.youtube.com/watch?v=saEpkcVi1d4

2 godine prije

ovim deckima nitko ne prigovara … ruske i ukro zazstave zajedno:
https://drive.google.com/file/d/1pJOLkH6giJqCWemZS0x4Y6-jz530ET0I/view

Tristan
1 godina prije

Slava Rusiji!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI