Nova verzija: “Izraelski dronovi su napade u Iraku pokrenuli iz lokalnih američkih baza”

idf dron bespilotna
8 komentara

Iako je ranije objavljeno da je Izrael napade na proiranske milicije proveo s teritorija sjeverne Sirije pod nadzorom Kurda, prema lokalnom zapovjedniku Hashd Al-Shaabi snaga je najnoviji napad izraelskih bespilotnih letjelica na položaje iračkih milicija pokrenut iz američkih zračnih baza u zemlji.

Kako je rekao Ali Al-Yasseri, zapovjednik milicije „Saraya Al-Jorasani“, jedne od iračkih skupina otpora, režim iz Tel Aviva je za izvođenje bombaških napada koristio američki aerodrom na iračkom teritoriju.

“Dronovi koji su letjeli u zračnom prostoru Iraka uzletjeli su iz američkih baza”, rekao je Al-Yasseri za arapsku televizijsku mrežu Al-Alam.

Ova nova verzija je u skladu sa zahtjevima većine u parlamentu koja je sve glasnija u zahtjevima za odlaskom preostalih američkih snaga s iračkog teritorija.

U posljednja tri mjeseca su se dogodila četiri zračna napada na skladišta oružja, od kojih su tri pripadala dobrovoljačkim većinski šiitskim Al-Hashad Al-Shaabi snagama u središnjoj provinciji Salah Al-Din, a četvrti je napad je proveden na vojnu bazu koju je koristila Federalna policija u Bagdadu.

Posljednji napad se dogodio krajem kolovoza, kada je nekoliko eksplozija potreslo aerodrom Balad u Salahu Al-Dinu, gdje je gađana  iračka vojna baza koju su prethodno koristile SAD. Iračke šiitske milicije su proteklih godina podigle skladišta oko baze. Bombardiranje je uzrokovalo eksploziju raketa i minobacačkih granata „Kaćuša“ koje su eksplodirale u blizini. Iračke vlasti su za incident nedvojbeno okrivile su SAD i njegovog izraelskog saveznika.

Ali Al-Yasseri je dodao da su snage otpora u prošlosti već porazile Izraelce i da su u stanju to ponoviti i danas zahvaljujući rastućoj vojnoj snazi.

“Trenutno Al-Hashd Al-Shaabi ima veliku moć da ostvari pobjedu Iraka”, rekao je Al-Yasseri.

Nakon posljednjeg zračnog napada u Iraku, dva američka dužnosnika su pod uvjetom anonimnosti za The New York Times priznala da  su napadi u Irak djelo izraelskog vojnog zrakoplovstva .

Irački premijer Adil Abdul-Mahdi rekao je u utorak da su iračke oružane snage spremne braniti zemlju i da će  “odlučno” odgovoriti na bilo koji čin strane agresije ili unutarnje provokacije.

Iračke narodne mobilizacijske jedinice, poznate pod arapskim imenom Hashd Al-Shaabi snage, kombinacija su gotovo 40 volonterskih skupina koje su se u 2014. formirale u punom zamahu za borbu protiv ISIL-a i drugih terorističkih skupina. Odaziv na poziv za mobilizaciju je bio masovan zahvaljujući fetvi velikog ajatolaha Alija Al-Sistanija, koji je prvih dana ofenziva terorista Islamske države vjernicima poručio kako je dužnost i obveza svakog od njih pružiti otpor terorizmu i osloboditi zemlju od „takfirističke pošasti“. Ove su milicije snage igrale  presudnu ulogu u borbi protiv terorizma  i podržavale su nacionalnu vojsku u  oslobađanju svih iračkih teritorija koje su okupirali teroristi.

Na vrhuncu rata protiv ISIL-a su ove proiranske snage imale 150 000 boraca, a neke su jedinice bile opremljene modernim oružjem i vojnom opremom iz Irana. Danas je to respektabilna kopnena vojna sila, bez mornarice, protuzračne obrane i zrakoplovstva, ustrojena od strane iranskih vojnih savjetnika. Formalno je pod zapovjedništvom premijera Adila Abdula-Mahdija i Faliha Faisala Fahada Alfayyadha, bivšeg načelnika Nacionalnog sigurnosnog vijeća Iraka.

E. J. Magnier otkriva detalje najteže bitke generala Suleimanija i kako je Irak oteo SAD-u

Izaslanstvo iračkih šiita na pregovorima u Moskvi suglasno da se Rusija vrati u Irak

Hashd Al-ShaabiIDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tony
4 godine prije

Suvisno je pricati na tu temu izraelci napadaju iz americkih baza , svi znamo da je to americki napad ili izraelski svejedno ista su to govna, sory na poredjenju ali kako ih nazvati drugacije..

Laki Topalović
4 godine prije

Ova se verzija uklapa u strategiju protjerivanja američkih vojnika iz Iraka, iako je vjerojatnija verzija da su letjeli iz “sigurnije” baze kod Kurda u Siriji

Laki Topalović
4 godine prije

U tom kontekstu Sadr i Sairoon i Fatah, politički krilo Hashd Shabi armije sada mogu biti glasniji za raskid ugovora o vojnoj suradnji s Amerikom, sklopljenog pod Abadijem, ako se ne varam.

Siniša
4 godine prije

A u to vrijeme izašao bombastičan naslov….kao čitav svijet u šoku, niko ne zna kako su Izraelski F35ke doletele do Iraka.

Cenzor po glavi stanovnika
4 godine prije

Tibokca, ovi imaju vise verzija nego Zaharova, Peskov i Konasenko skupa!

Z.A.
4 godine prije

Ovo je najvjerojatnije opomena Amerikancima da moraju ici jer sad ih Iracani direktno optuzuju da su saucesnici Izraela u napadu.Ako budu puno otezali sa napustanjem Iraka vrlo lako a i nesumnjam da ce se ponoviti Bejrut iz 80tih i to uskoro.

Max
4 godine prije

To je rečeno odmah da su Američke baze u Iraku korištene za napad na ciljeve u toj državi koje je izveo Izrael. Zato je Iračka vlada i tražila da Američka vojska napusti zemlju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI