Nova verzija: “Izraelski dronovi su napade u Iraku pokrenuli iz lokalnih američkih baza”

idf dron bespilotna

Iako je ranije objavljeno da je Izrael napade na proiranske milicije proveo s teritorija sjeverne Sirije pod nadzorom Kurda, prema lokalnom zapovjedniku Hashd Al-Shaabi snaga je najnoviji napad izraelskih bespilotnih letjelica na položaje iračkih milicija pokrenut iz američkih zračnih baza u zemlji.

Kako je rekao Ali Al-Yasseri, zapovjednik milicije „Saraya Al-Jorasani“, jedne od iračkih skupina otpora, režim iz Tel Aviva je za izvođenje bombaških napada koristio američki aerodrom na iračkom teritoriju.

“Dronovi koji su letjeli u zračnom prostoru Iraka uzletjeli su iz američkih baza”, rekao je Al-Yasseri za arapsku televizijsku mrežu Al-Alam.

Ova nova verzija je u skladu sa zahtjevima većine u parlamentu koja je sve glasnija u zahtjevima za odlaskom preostalih američkih snaga s iračkog teritorija.

U posljednja tri mjeseca su se dogodila četiri zračna napada na skladišta oružja, od kojih su tri pripadala dobrovoljačkim većinski šiitskim Al-Hashad Al-Shaabi snagama u središnjoj provinciji Salah Al-Din, a četvrti je napad je proveden na vojnu bazu koju je koristila Federalna policija u Bagdadu.

Posljednji napad se dogodio krajem kolovoza, kada je nekoliko eksplozija potreslo aerodrom Balad u Salahu Al-Dinu, gdje je gađana  iračka vojna baza koju su prethodno koristile SAD. Iračke šiitske milicije su proteklih godina podigle skladišta oko baze. Bombardiranje je uzrokovalo eksploziju raketa i minobacačkih granata „Kaćuša“ koje su eksplodirale u blizini. Iračke vlasti su za incident nedvojbeno okrivile su SAD i njegovog izraelskog saveznika.

Ali Al-Yasseri je dodao da su snage otpora u prošlosti već porazile Izraelce i da su u stanju to ponoviti i danas zahvaljujući rastućoj vojnoj snazi.

“Trenutno Al-Hashd Al-Shaabi ima veliku moć da ostvari pobjedu Iraka”, rekao je Al-Yasseri.

Nakon posljednjeg zračnog napada u Iraku, dva američka dužnosnika su pod uvjetom anonimnosti za The New York Times priznala da  su napadi u Irak djelo izraelskog vojnog zrakoplovstva .

Irački premijer Adil Abdul-Mahdi rekao je u utorak da su iračke oružane snage spremne braniti zemlju i da će  “odlučno” odgovoriti na bilo koji čin strane agresije ili unutarnje provokacije.

Iračke narodne mobilizacijske jedinice, poznate pod arapskim imenom Hashd Al-Shaabi snage, kombinacija su gotovo 40 volonterskih skupina koje su se u 2014. formirale u punom zamahu za borbu protiv ISIL-a i drugih terorističkih skupina. Odaziv na poziv za mobilizaciju je bio masovan zahvaljujući fetvi velikog ajatolaha Alija Al-Sistanija, koji je prvih dana ofenziva terorista Islamske države vjernicima poručio kako je dužnost i obveza svakog od njih pružiti otpor terorizmu i osloboditi zemlju od „takfirističke pošasti“. Ove su milicije snage igrale  presudnu ulogu u borbi protiv terorizma  i podržavale su nacionalnu vojsku u  oslobađanju svih iračkih teritorija koje su okupirali teroristi.

Na vrhuncu rata protiv ISIL-a su ove proiranske snage imale 150 000 boraca, a neke su jedinice bile opremljene modernim oružjem i vojnom opremom iz Irana. Danas je to respektabilna kopnena vojna sila, bez mornarice, protuzračne obrane i zrakoplovstva, ustrojena od strane iranskih vojnih savjetnika. Formalno je pod zapovjedništvom premijera Adila Abdula-Mahdija i Faliha Faisala Fahada Alfayyadha, bivšeg načelnika Nacionalnog sigurnosnog vijeća Iraka.

E. J. Magnier otkriva detalje najteže bitke generala Suleimanija i kako je Irak oteo SAD-u

Izaslanstvo iračkih šiita na pregovorima u Moskvi suglasno da se Rusija vrati u Irak

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Tony
Gost
Tony

Suvisno je pricati na tu temu izraelci napadaju iz americkih baza , svi znamo da je to americki napad ili izraelski svejedno ista su to govna, sory na poredjenju ali kako ih nazvati drugacije..

Servacij
Gost
Servacij

Na svijetu nije još bilo perverznije države kao što je USrA.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

U tom kontekstu Sadr i Sairoon i Fatah, politički krilo Hashd Shabi armije sada mogu biti glasniji za raskid ugovora o vojnoj suradnji s Amerikom, sklopljenog pod Abadijem, ako se ne varam.

Siniša
Gost
Siniša

A u to vrijeme izašao bombastičan naslov….kao čitav svijet u šoku, niko ne zna kako su Izraelski F35ke doletele do Iraka.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ova se verzija uklapa u strategiju protjerivanja američkih vojnika iz Iraka, iako je vjerojatnija verzija da su letjeli iz “sigurnije” baze kod Kurda u Siriji

Z.A.
Gost
Z.A.

Ovo je najvjerojatnije opomena Amerikancima da moraju ici jer sad ih Iracani direktno optuzuju da su saucesnici Izraela u napadu.Ako budu puno otezali sa napustanjem Iraka vrlo lako a i nesumnjam da ce se ponoviti Bejrut iz 80tih i to uskoro.

Max
Gost
Max

To je rečeno odmah da su Američke baze u Iraku korištene za napad na ciljeve u toj državi koje je izveo Izrael. Zato je Iračka vlada i tražila da Američka vojska napusti zemlju.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika

Tibokca, ovi imaju vise verzija nego Zaharova, Peskov i Konasenko skupa!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik