Nove prepirke u vezi s Covidom-19 na relaciji Kina-SAD

Antony Blinken
8 komentara

Kineski diplomat uzvratio je američkom državnom tajniku, nakon što je ovaj optužio Peking da u ranoj fazi širenja Covida-19 nije učinio “ono što je trebao učiniti”. Sjedinjene Američke Države su te koje nisu pravovremeno i pravilno odgovorile, glasi odgovor iz Kine.

Državni tajnik Antony Blinken nastavio je koracima svog prethodnika Mikea Pompea, optužujući Kinu za nedovoljnu transparentnost u rješavanju prve faze Covida-19 na njezinom tlu.

„Mislim da Kina zna da u ranim fazama Covida nije učinila ono što je trebala, odnosno da je u pravo vrijeme trebala omogućiti pristup međunarodnim stručnjacima, da je u pravo vrijeme trebala podijeliti informacije i da je trebala osigurati maksimalnu i apsolutnu transparentnost,”rekao je Blinken u nedjelju Chucku Toddu za NBC. Dodao je da je zbog Kine virus “brže izmaknuo kontroli i da je ostavio razornije posljedice nego što je to trebalo biti.”

Retorika je slična onoj koju je koristila Trumpova administracija, koja je neprestano optuživala Peking i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) za zataškavanje širenje Covida-19 u gradu Wuhanu te da su upravo Kina i WHO odgovorne zbog toga što se svijet suočio s koronavirusom.

Za razliku od Pompea, Blinken se nije zabavio teorijom ”slučajnog curenja iz laboratorija” Covida-19, koja tvrdi da je izbijanje započelo tihim incidentom u virološkom centru u Wuhanu. Međutim, Bidenova je administracija dovela je u pitanje istragu WHO-a o podrijetlu virusa. Organizacija je priznala da je imala problema s pristupom nekim podacima tijekom svoje misije utvrđivanja činjenica u Kini, ali je nazvala scenarij “curenja iz laboratorija” “krajnje nevjerojatnim”.

Blinkenove kritike nisu prošle nezapaženo u Pekingu. Glasnogovornica kineskog ministra vanjskih poslova oglasila se o tom pitanju u ponedjeljak. Stanje Wuhana danas, grada kojeg virus više ne razara, pokazuje da je Kina “učinila sve što je trebala i što se moglo učiniti”, tweetala je Hua Chunying. “Je li američka vlada učinila ono što je ona trebala?”

Kina se ponosi činjenicom da je uspjela zaustaviti izbijanje oštrim zaključavanjem širom provincije i drugim strogim mjerama. Koraci koji su poduzeti kad je bilo malo ili nimalo znanstvenih podataka o novom koronavirusu, bili su kritizirani u to vrijeme u zapadnom tisku. Mediji su rekli da su prikazali kineski autoritarni politički sustav, ali Peking kaže da je u pogledu spašavanja života njegov pristup očito bio superiorniji od pristupa mnogih zapadnih demokracija.

Odgovor SAD-a na Covid-19 nedvojbeno je potkopan činjenicom da su mnogi njegovi aspekti prije postali stvar političke i ideološke borbe, a ne zdravstvene politike. Stvari poput mandata za maske, gašenja poduzeća i masovnih prosvjeda političari i komentatori tretirali su kao dobre ili loše na stranačkoj osnovi.

Tijekom kritiziranja američkog geopolitičkog suparnika Kine zbog navodnog nedostatka transparentnosti, Blinken je pohvalio američkog azijskog saveznika Japan zbog drugačijeg ponašanja. Diplomat je zahvalio Tokiju na otvorenosti oko plana da više od jednog milijuna tona kontaminirane vode izbaci iz osakaćene nuklearne elektrane Fukushima u Tihi ocean. Protiv predloženog puštanja prosvjedovali su Peking i Seoul, dok je Japan uvjeravao da voda ne predstavlja opasnost.

Antony BlinkenCOVID-19kinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nessy
2 godine prije

Nevjerojatno! USA su pohvalile Japan zbog otvorenosti! Kao da se ne bi ionako saznalo za ekolosku katastrofu koju namjeravaju izazvati. A, kao, Kina i J.K. su negativci jer se zale.
Ovo sto Japan planira nije njihov interni problem. Oko problema tih otpadnih voda se treba angazirati kompletna medjunarodna zajednica, ili barem, sve zemlje u okruzenju, i ponuditi pomoc, sredstva, sto god treba. Ispuste li to u ocean, to ce biti, dugorocno, nesaglediva steta za sve zemlje gdje struje donesu tu radioaktivnu vodu. Vec sada, od ono malo sto je ispusteno, na ribi uhvacenoj na zapadnoj obali USA, nalazi se bitno povecana radijacija. Steta po zdravlje stanovnistva koje bude jelo tu ribu, biti ce nesaglediva, decenijama.
Ali, ne bi me iznenadilo, da to i jeste pravi plan.

ledeno doba
2 godine prije

obične igre geopolitike bet granica, igrokaz, kazalište, ne znam tkoj još ovo puši

Antonije koji blješti., kofol napada kineske crvene okultiste, koji su organizirali ovu pandemiju, zajedno sa kabalom iz SAD-a, za koju radi ovaj Antonije, a u kabali su daleko najbrojnija njegova etnička braća, koja sva vole blještavilo novčića

Max
2 godine prije

SAD je imala investitore u wuhanskom laboratoriju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI