Novi napad dronovima u Saudijskoj Arabiji – blizu staze za Formulu 1

veliki požar u skladištu nafte
3 komentara

Prijavljen je veliki požar u skladištu nafte u saudijskom gradu Jeddah, a jemenski pobunjenici Huti priznali su da su pokrenuli niz napada na kraljevstvo.

Saudijski državni mediji u petak su izvijestili o nizu bespilotnih i raketnih napada jemenske skupine Huti koju podržava Iran, a ogromna zavjesa crnog dima viđena je kako se diže u Jeddahu, koji bi u nedjelju trebao biti domaćin utrke Formule 1.

Iako Saudijska Arabija i državni Saudi Aramco nisu odmah priznali požar, čini se da je bio usredotočen na isto skladište goriva koje su Huti napali posljednjih dana.

Kasnije u petak, glasnogovornik vojske Huta Yahya Sarea rekao je da je grupa napala Aramcoove objekte projektilima i rafinerije Ras Tanura i Rabigh dronovima.

Sarea je dodao da su napadom bili gađani i vitalni objekti u saudijskoj prijestolnici Rijadu.

Napadi su bili usmjereni na objekte Aramco u Džedi i vitalne objekte u glavnom gradu Rijadu, tvitao je Saree. Postrojenja naftnog diva Aramco također su napadnuta u Jizanu, Najranu, Ras Tanuri i Rabighu s “velikim brojem dronova”, dodao je.

Televizija Al Arabiya, citirajući koaliciju, rekla je da je sustav protuzračne obrane kraljevstva uništio dvije bespilotne letjelice napunjene eksplozivom usmjerene na Najran.

Oni na stazi F1 mogli su vidjeti veliki crni oblak dima u daljini.

“Trenutno je stajalište da čekamo daljnje informacije od vlasti o tome što se dogodilo”, stoji u priopćenju F1.

North Jeddah Bulk Plant pohranjuje dizel, benzin i mlazno gorivo za korištenje u gradu. Na njega otpada više od četvrtine svih zaliha Saudijske Arabije, a također opskrbljuje gorivom koje je ključno za vođenje regionalnog postrojenja za desalinizaciju.

Huti su dvaput gađali tvornicu u Sjevernoj Džedi krstarećim projektilima: jedan napad dogodio se u studenom 2020., a posljednji u nedjelju.

U vrijeme napada 2020. godine, ciljani spremnik, koji ima kapacitet od 500.000 barela, držao je dizelsko gorivo, prema nedavnom izvješću UN-ove komisije stručnjaka koja ispituje rat u Jemenu. Popravak nakon posljednjeg napada koštao je Aramco otprilike 1,5 milijuna dolara.

Napadi su uslijedili dok Saudijska Arabija predvodi koaliciju koja se bori protiv Hutija, koji su zauzeli jemensku prijestolnicu Sanu u rujnu 2014.

Kraljevstvo, koje je ušlo u rat u Jemenu 2015., međunarodno je kritizirano zbog svojih zračnih napada u kojima su ubijeni deseci civila – na što Huti ukazuju dok lansiraju bespilotne letjelice, projektile i minobacače u kraljevstvo.

IZVOR: aljazeera.com

DronoviNapadsaudijska arabijaveliki požar
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Auuu koliko dima iz pogodjene formule.

Mahatma
2 godine prije

Podržavam što više kaosa u kraljevstvu Sauda. Slava Jemenu!

Max
2 godine prije

Kako sam i napisao

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI