fbpx

Novi zakon Kijeva o Donbasu: “Korak ka ratu”

Ukrajinski parlament - Rada

Kao što  smo jučer izvijestili, Vrhovna Rada Ukrajine je usvojila “Zakon o reintegraciji Donbasa”. Teritorij Donjecke i Luganske Narodne Republike koje nije pod kontrolom Kijeva je proglašen “okupiranim”, a Rusija je proglašena “agresorskom zemljom”.

Ruski politolog Andrej Suzdalcev izrazio svoje mišljenje o posljedicama usvajanja zakona, a što je objavljeno u RIA Novostima.

Od ukupno 351 zastupnika Vrhovne Rade, 280 ih je glasalo za zakon, 36 je bilo protiv, 2 su bila suzdržana i 33 zastupnika nije glasalo. Zakon bi sada trebao potpisati predsjednik države i stupit će na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Ovaj vrlo opasan dokument, kako bi zaštitio suverenitet Ukrajine, daje predsjedniku Porošenku pravo korištenja oružanih snaga u regiji u miru i time se legitimira uporaba vojske na istoku zemlje bez proglašenja rata. Druga opasnost se krije u definiciji da je taj teritorij, koji je ranije bio “privremeno nekontrolirano područje “, sada proglašeno  “okupiranim od strane Rusije“.

Vrhovna Rada je u drugom i posljednjem čitanju razmatrala zakon tri dana, a zastupnici su glasali o 673 amandmana. Među njima bilo je i prijedloga prekida diplomatskih odnosa s Rusijom, ali su ovaj amandman zastupnici odbili.

Parlament u Kijevu također nije podržao inicijativu da se Donjecka i Luganska Narodna Republika proglase “terorističkim organizacijama”.

U prvom čitanju je dokument odobren u listopadu prošle godine. Usvojen je s dopunama, ali je isključio dio o prioritetu Sporazuma iz Minska u rješavanju sukoba. Umjesto toga, predložio je da se Kijev osloni na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Donbasu.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je rekao “kako je novi zakon znak da su Krim i Donbas su sastavni dio Ukrajine”.

“Mi ćemo i dalje tražiti put za reintegraciju okupiranih ukrajinskih teritorija vojno-diplomatskim sredstvima Ovaj ključni zakon, kojeg je na moju inicijativu danas usvojila Vrhovna Rada, poruka je Donbasu i Krimu: Vi ste sastavni dio Ukrajine”, napisao je na svom Facebooku  Petro Porošenko odmah nakon izglasavanja zakona u parlamentu u Kijevu.

Politolog Andrej Suzdalcev s Nacionalnog sveučilišta u Moskvi je izrazio svoje mišljenje  o ovom zakonu i kakve mogu biti posljedice.

“Glavni zaključak je da Kijev ovim zakonom izlazi iz procesa pokrenutog na temelju Sporazuma iz Minska. Naime, rješenje stanja u jugoistočnoj Ukrajini je bilo predviđeno u okviru tog procesa, a novi zakon uopće ne spominje Sporazum iz Minska. Ovim se zakonom zapravo potvrđuje da Kijev ne samo da neće provesti odredbe iz ugovora dogovorenog u Minsku, nego odbija i bilo kakvu odgovornost za sukob u Donbasu. Tu ulogu dodjeljuje Rusiji, koja je proglašena “agresorom” i “okupatorom”. Osim toga, Kijev se nada da će mu ovaj zakon omogućiti da traži odštetu od Rusije”, rekao je Andrej Suzdalcev.

Prema njegovu mišljenju, ovaj zakon će znatno otežati i onemogućiti mirno rješenje sukoba u Donbasu.

“Između ostalog, ovaj je zakon odraz ukrajinske državne politike prema Donjecku i Lugansku. On je ozakonio blokadu tih područja, prestanak socijalne podrške stanovništvu, okrivljujući Rusiju da je “okupirala” Donbas, ali i sve ljude koji žive na tom području. U načelu, ukrajinske vlasti prema ovom zakonu su pojednostavile stvari i navodno više nema Kijev i Donjecka i Luganska, nego Moskve i Kijeva u cjelini. Obzirom na činjenicu da zakon dopušta Ukrajini da proglasi izvanredno stanje i ponovno pokrene vojnu operaciju za povrat dijela istoka zemlje, odnosno Donbasa, ovaj je zakon vrlo ozbiljan i veliki korak natrag u rješavanju problema u jugoistočnoj Ukrajini. U principu, ovo je korak prema ratu“, zaključio je analitičar.

Kijev je od danas pravno u ratu s Rusijom – Hoće li pokrenuti vojnu kampanju?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Neće ovome biti kraja. Što je najgore, jedan narod, takoreći. Rusi i Ukrajinci, čak i ako prihvatimo da jest nacija čija je jezgra u zapadnom dijelu u Galiciji, su toliko izmješani , isprepleteni svim vezama i interesaim, da je ovo naprosto ludilo. Eno, Sveučilište u Kijevu, jedno od, odgodilo je predavanja zbog proljeća, jer nemju para za račune za grijanje. A ovaj bi ratovao, debeli Waltzman. Nisam antisemit, al, ima li Ukrajina ijednog političara da je Ukrajinac, ako izuzmemo ludog naci-Jaroša?

igi
Gost
igi
3 godine prije

…daleko od toga da sam antisemit….ali ovo što se danas dešava djelom je preslika kraja 19 i početka 20st. koje su obilježile cionističke namjere uzurpacije javnog tiska sa svrhom uspostavljanja poslušničkog dekadentskog društva u evropi koje će na kraju kao posljedicu imati uspon nacista neželjenog djeteta ali i onog željenog komunizma kao konačni stadijum uzurpacije svijeta kroz cionističku markssističku inteligenciju….

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

priča o Waltzmanu je ništa drugo nego mit koji je usmenom predajom postao istina. ali ljudima paše dok je dio matrice.

Prognozer
Gost
Prognozer
3 godine prije

biti ce rata prije izbora u Rusiji a oluja za vrijeme nogometnog prvenstva

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Prognozer

Nije isključeno da je i to plan. Sakašvili je pokrenuo napad za vrijeme Olimpijade, gdje ono, u pekingu, računajući na faktor iznenađenja. Ali , eto. Rusi se nisu iznenadili.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

Meni su razumnjivi motivi ukrajinskih neonacista koji drže poluge vlasti, potpuno rasulo države i opću pljačku najbolje je prikriti ratom. Dok teku rijeke krvi građani nisu u stanju vidjeti ni zaustaviti rijeke novca koje se slijevaju u džepove onih što su dovoljno bezobzirni i dovoljno blizu vlasti. Jasni su mi i nitkovi u američkom establišmentu koji su sve zakuhali – nisu oni posebno zabrinuti ni za sudbinu američkih građana a kamoli nekih s drugog kontinenta koji se daju lako upregnuti i krvarit za njihove interese. Ali uvijek mi je bilo čudno na što su se svele elite iz većih evropskih država, na obične američke štrace. Evo njemačka i francuska su potpisnice Minskog sporazuma i ujedno najutjecajnije države EU, što one imaju izjaviti o ovom ukrajinskom potezu? Misle li da će Rusija dozvolit ukrajinsko vojno pokoravanje Dombasa? Ili da će vratiti Krim Ukrajini? Jesu li evropljani uistinu spremni na sve posljedice koje će nastavak ovakve politike neminovno prouzročiti?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Arkaj

@Arkaj:Njemacka i Francuska su potpisnice Minskog sporazuma ali ne zele ugaziti na minu.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Citam Rusi napustaju Kurdsko podrucje,Turci izgleda krecu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Pusti Twitter budalaštine. Ni Syiraliveuamap je toliko laži, da je ne treba ni gledati, osim ako nema nekog videa, ali s točnim datumom i mjestom, što je opet teško utvrditi

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
3 godine prije

Ruska federacija do poljske i više nema problema

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Valjda će Nosferatu održati zadanu rijeć i da neće dozvoliti pokolj rusa, najbolje bi bilo da se ne zaustavi do Lavova.

Ботовање
Gost
Ботовање
3 godine prije
Reply to  bbbb

Ako si u pravu i Putin jeste Nosferatu onda je sve ovo uzalud.Razmišljao sam o tome i nadam se da nisi u pravu.I čitanje ovog portala i tvioe komentarisanje,sve je borba u unapred izgubljenom meču.U suprotnom naopako.

issa
Gost
issa
3 godine prije

Angloameričke podrepne muhe provociraju opasnu igru u Ukrajini.Dragi Ukrajinci su prevareni te mozgovno ispeglani od zapadnih kolonizatora.
Cilj je uvući Putina u sukob ali njegov mozak radi puno bolje od svih zapadnih jebivjetara zajedno!

Hijena radi u banci
Gost
Hijena radi u banci
3 godine prije

Potrosenko i lihvari idu prvi u boj ili ce poslati sirotinju?

Globalista
Gost
Globalista
3 godine prije

Američka drzvna elita ima namjeru da u Rusiji tokom ljeta organizira za vrijeme nogometnog svjetskog prvenstva građanski rat.Ima tu dosta dokaza ali prema onome kakko se sve to odvija,nemaju nikakve sanse da unutar Ruska to organiziraju.Sada im je ostala jedino Ukrajina i ovaj prijedlog zakona nije Ukrajinske vlade nego američke drzavne elite koja zeli svim silama da realizira građanski rat u Rusiji.Ali,mudri Putin,predlaze da se pregovori o miru u Donbasu i sire riješe u Astani.Velike su igre u svemu tome a Ukrajina i Česka su poslijednje drzave u kojima američka državna elita nastoji ostvariti svoju moc i imati punu silu upravljanja.Kako stvari stoje u obadvijema drzavama,biti ce tu svega još zanimljivog.Ako nepobjedi u drugom krugu izbora za predsjednika sadasnji predsjednik Zeman,pobjedi Dragoš koji je predstavnik američke državne elite,Česku preuzima američka državna elita i onda ce biti veselo.Sto ce se desiti,tesko je predvidjeti ali nece biti dobro,moguce su razna događanja a tesko je rpedvidjeti koja,vrijeme ce pokazati svoje.Pobjedi Zmen,američka drzavna elita kojoj je cilj haos,biti ce porazena i samim time biti ce ppuno drugacija situacija i na Ukrajini.Ovim pregovorima u Astani,Putin zeli da dobije na vremenu kako bi mogao stvoriti svoju strategiju u svemu tome.

satnik
Gost
satnik
3 godine prije

imajte uvijek na umu da je ukrajinska vojska sve jača i brojnija i da to nisu više na brzinu sklepane i neorganizirane paravojne skupine od prije nekoliko godina, na bilo kakav frontalni napad iz Rusije na teritoriju Ukrajine, ukrajinske snage sa dalekometnom artiljerijom uzvratit će po teritoriju rostovske, belgorodske i kurske oblasti, i to teškim topovima 203 mm pion i bacačima raketa Uragan i Smerch koji su prebačeni na istok teritorija i koji su za razliku od 2014 pripremljeni i posjednuti sa obučenim posadama,a američki radari i sateliti konstantnom nadziru područje zapadne Rusije

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  satnik

@satnik- Ima godina dana kako se govori o novoj i dobro opremljenoj ukrajinskoj vojsci. Pa se ne vide rezultati tog napretka.
A strašno bih volio vidjeti što će ostati od te “slavne” vojske ako se usudi raketirati ruski teritorij.

satnik
Gost
satnik
3 godine prije
Reply to  Piretis

ne znam jeli ne vidiš ili ne želiš vidjeti napredak, dovoljno je da pogledaš snimke iz 2014 poluuniformiranih i zapuštenih ljudi skupljenih sa ulice i danas najsuvremenije uniformiranih i naoružanih jedinica i opreme, dovoljno je po snimkama da vidiš razliku a ostalo ne treba ni govoriti

GoranZemun
Gost
GoranZemun
3 godine prije
Reply to  satnik

pretvorice ih Rusi u prah i pepeo. Za primer drugima. To ce biti pokolj i razaranje kakvo svet nije video, jer kad jednom krene Rusi nece hteti da gube vreme na svom pragu. Bilo bi opasno. A i dovoljno su vremena dali Ukrajincima da se opamete.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik