Novinari Guardiana su Kremlj i katarski agenti: novine ruskog oligarha o trolovima nakon “posla” bivšeg pripadnika KGB-a

Aleksandar Lebedev
1 komentar

Nakon senzacionalnog naslova u časopisu The Guardian, u kojem je prljavština pala na sastanak premijera Velike Britanije Borisa Johnsona s “bivšim agentom KGB-a” u Italiji, ruski je poslovni čovjek uzvratio, s nekim vlastitim optužbama.

“Boris Johnson se sastao s bivšim agentom KGB-a tijekom vrlo kontroverznog putovanja, samo dva dana nakon što je sudjelovao na NATO-ovom sastanku na visokoj razini koji se fokusirao na Rusiju”, izvijestio je Guardian u nedjelju. U izvješću se ne otkrivaju pojedinosti o sastanku, ali zahvaljujući intenzivnoj upotrebi konteksta – sastanak se održao prošle godine, mjesec dana nakon trovanja Skripalasa u Salisburyju – ipak je predstavljen kao sumnjiv. Sve se to postavlja u pozadinu kašnjenja pri objavi “izvještaja o interferenciji u Rusiji”.

“Agent” o kojem je riječ, milijarder Aleksandar Lebedev, no nije običan tajni agent dugovječne sovjetske špijunske službe, on je trenutno britanski medijski moćnik i otvoreni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Dragi Guardian”, Lebedev je u utorak objavio na Twitteru, “znam da mrzite Johnsona i sanjate Corbyna u Downing St. Alasu, osuđeni ste na propast. Dopustite da vas uvjerim da nemam utjecaj na politiku Velike Britanije. ”

“Možete li me ostaviti na miru ili u suprotnom – mogu li otkriti iz moje prijašnje prošlosti da su neki novinari Guardiana agenti FSB-a i Katara!”, nastavio je, bacajući neke svoje sočne špijunske zavjere.

Tijekom hladnog rata Lebedev je doista bio pripadnik KGB-a, a navodno je bio smješten u sovjetskoj ambasadi u Londonu tijekom 1980-ih. Nakon raspada SSSR-a, on je sakupio bogatstvo u bankarskoj industriji, a sada je dio ruskog lista Novaya Gazeta, a posjeduje britanski Evening Standard i The Independent sa svojim sinom Evgenyem.

Nije, međutim, pristalica sadašnjeg ruskog predsjednika Vladimira Putina. Novaya Gazeta često je kritična prema Putinu, a u nedjelju je u jednoj njenoj kolumni izašlo kako nikada nije upoznao ruskog čelnika i ne promovira njegov dnevni red. “Nemojte me suditi jer sam Rus,” napisao je, “prosudite o tome što sam učinio za ovu zemlju i što namjeravam raditi dalje.”

No hoće li Lebedeve aktivnosti uključivati otkrivanje navodnih katarskih i kremljskih plaćenika iza novinara Guardiana, u ovom je trenutku misterija poznata samo po otkrivanju KGB-ovih agenata poput Lebedeva.

Novaya Gazetathe guardian
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kgfjč
4 godine prije

Novinari su večinom piskarala koja se kupuju za kikiriki, malo uglednija verzija trollova. Britanski novinari su talog cak i te nečasne branše.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI