fbpx

Rex Tillerson zbog Kine i Rusije ignorira summit NATO saveza?

Rex Tillerson - Vladimir Putin

Kako prenosi The Guardian, američki državni tajnik će u trenutku sve većih pitanja oko zbližavanja Trumpove administracije i Moskve vjerojatno preskočiti prvi sastanak s ministrima vanjskih poslova NATO pakta.

Američka državni tajnik Rex Tillerson bi u travnju mogao posjetiti Moskvu, javlja Reuters.

Osim toga, Rex Tillerson planira preskočiti sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u travnju i zbog posjete kineskog predsjednika, a kasnije će istog mjeseca putovati u Rusiju, rekli su američki dužnosnici. Američki NATO saveznici su zabrinuti, jer ovakvu odluku Rexa Tillersona vide kao stavljanje interesa Moskve ispred njihovih zajedničkih.

Reuters je izvijestio da Tillerson namjerava propustiti njegov prvi susret s ministrima zemalja članica NATO pakta u Bruxellesu 5. i 6. travnja. Očekuje se da će biti uz predsjednika Donalda Trumpa, koji će se 6. i 7. travnja s kineskom predsjednikom Xi Jinpingom sastati na Floridi, rekla su četiri američka visoka dužnosnika.

“Odluka da Tillerson preskoči sastanak NATO pakta zbog posjete Moskvi pojačava percepciju da je Trump skloniji suradnji s velikim silama, na štetu manjih naroda čija sigurnost ovisi o Washingtonu”, rekla su dva bivša američka dužnosnika za Reuters.

The Guardian piše kako je Trump često hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina, a da je Tillerson godinama radio s ruskom vladom kao izvršni direktor kompanije Exxon Mobil, a čak je doveo u pitanje smislenost sankcija protiv Rusije, za koje j rekao da mogu naštetiti američkim tvrtkama.

Glasnogovornik State Departmenta, Mark Toner, trenutku nije htio komentirati hoće li Rex Tillerson preskočiti sastanak NATO-a i posjetiti Rusiju. Dva su američka dužnosnika rekla da Tillerson planira posjetiti Moskvu 12. travnja.

Jedan američki dužnosnik je rekao “kako bi to bilo pogrešno, jer je NATO sigurnosni instrument transatlantske skupine velikih demokracija”.

Svaki posjet Rusiji višeg dužnosnika Trumpove administracije će se pažljivo istražiti, posebice nakon što je direktor FBI-a u ponedjeljak javno potvrdio da njegova agencija istražuje je li bilo ikakvog tajnog sporazuma između ruske vlade i Trumpa tijekom predsjedničke kampanje 2016.

Trump je već uznemirio NATO saveznike kada je rekao da je za zapadne sigurnosne izazove saveza “zastario”, ali i zbog pritiska na druge članove da ispune svoje obveze izdvoje najmanje 2% bruto domaćeg proizvoda za obranu.

Prošli tjedan je Trump naljutio britanske dužnosnike kada se odbio distancirati od izjave da je administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame uz pomoć britanske špijunske agencije GCHQ prisluškivala njegov telefon tijekom predizborne kampanje.

Bivši diplomat NATO pakta je izrazio nadu da bi se mogao naći način da Tillerson prisustvuje na oba susreta. Na primjer, promjenom datuma razgovora ministara NATO pakta.

Bivši diplomat, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, također je rekao kako je važno predstaviti se kao ujedinjena fronta prema Moskvi, jer je Sjevernoatlantski savez i nastao 1949. godine da služi kao brana protiv Sovjetskog Saveza.

S obzirom na izazov koji predstavlja Rusija, ne samo za SAD, nego i za Europu je vrlo važno da imaju jedinstven nastup, ako je to uopće moguće“, rekao je diplomat.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

NATO je globalna prijetnja svjetskoj sigurnosti i miru.

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Tko je na ovo stisnuo minus, da mi ga je vidjet’ nasamo…

H\'ghar
Gost
H\'ghar
3 godine prije

USA ignorira NATO i EU jer je EU postala nebitna.
USA treba Kinu sebi “privoljeti” kako bi RF postala višak u “globalnom plesu” (ako RF ne uspje ekonomski razvoj na godišnjoj razini ostvarivati u većem procentu nego li je to postizavala i postiže Kina – neki pretpostavljaju čak pa porast od 10% !?!?!?!’, ako ne profunkcionira Euro Azijska Asocijacija, Ako RF ne “pridobije” TR radi projekcije RF na Mediteran i Sjevernu Afriku, Ako budu skinute sankcije koje koriste interesima opstanka RF, itd).
Ovo je definitivan znak da EU više nije potrebna USA za ostvarivanje vlastitih ciljeva… Čak bi se usudio ocijeniti da USA smatra da povezivanje EU sa RF nije više ugroza na globalnoj razini za USA interese. USA interesi . Interesi Anglo Saksonske Talasokracije.

H\'ghar
Gost
H\'ghar
3 godine prije

IVAN1: NATO više nikome nije prijetnja… Je debatni – bezubi – klub USA trolova….

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

NATO, nakon svega što je učinio. Kakve osobe na pozicijama vlasti moraju bit da ga podržavaju? To su čudovista. Mogu shvatit podršku EU, ali ne i NATO-u.
Prije bih rekao da je podrška NATO-u, globalna prijetnja svjetskoj sigurnosti i miru.
NATO treba odgovarat za počinjena djela, a elite ne žele ni čut riječ protiv njega.
Usput, sudjelovali su u pripremi terena za ISIL.

Dunja
Gost
Dunja
3 godine prije

http://www.reuters.com/article/us-usa-nato-montenegro-exclusive-idUSKBN16S2VH ovo tek da se okrenemo sebi, crte će svakako ponovo vući preko zaluđenih plemena na Balkanu…

Q-90651
Gost
Q-90651
3 godine prije

E kad ne bi USA bili u NATO paktu.
Onda bi bio u pravu.

Srba
Gost
Srba
3 godine prije

svi vec uvidjaju da je NATO jedna baba koju svi obilaze kao rupu na putu…

H\'ghar
Gost
H\'ghar
3 godine prije

RF nije nikakva prijetnja NATO savezu ili EU..

Q-90651
Gost
Q-90651
3 godine prije

The Guardian je FAKE NEWS…
Izuzev ako nije netko iz Trumpove adminstracije protivzakonito procurio informaciju za $$$
Ako ga uhvate, nahebao je.
Sto se tice NATO pakta to je
North
Atlantic
Terrorist
Organization.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Konačno se rađa ideja da je NATO savez zastario. Nema Sovjetskog saveza, a RF nije prijetnja nikome. Konačno uviđa stanovništvo da NATO izmišlja prijetnje da bi opravdao svoje postojanje. Brojni generali i brojni dužnosnici bi mogli ostati bez posla, zato vlada panika u NATO-u.

eu-Raj
Gost
eu-Raj
3 godine prije

Jel mi netko moze pomoci da nadjem listu Hrvata koji su zaposleni u NATO paktu.
Ne mislim na periferijalne polozaje nego bas na one koji radu u samom stabu u Briselu?
Jel to vojna tajna.
Ja nisam uspio bas nista naci.
Ne znam cak ni tko je glavni iz Hrvatske u NATO komandi.

leone
Gost
leone
3 godine prije

Balerina,sve drži pod kontrolom.

Issa
Gost
Issa
3 godine prije

“Balerina”nažalost sramoti Hrvatsku!
Ali budimo realni,davno je u njenoj glavi ugrađen NATO softver!

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije

Ponovo neka anonimna osoba priča o odnosima Trampa i njegovih saradnika sa Rusijom i toj osobi se, normalno, veruje bez pogovora i odmah objavljuje u MSM. Naravno, neizostavno se pominje opasnost koju Rusija predstavlja za “slobodni svet”, da američki narod to slučajno ne bi zaboravio. Tu je i obavezna, smešna i istovremeno žalosna tvrdnja kako je “NATO sigurnosni instrument transatlantske skupine velikih demokracija”. Očito je na snazi nova definicija demokratije kao sistema u kome činovnici na vlasti rade protivno interesima svojih građana. Diskutabilna je i definicija sigurnosti, osim ako neprekidno izazivanje možda nuklearnog rata ne predstavlja sigurnost.

Dunja
Gost
Dunja
3 godine prije

“Članice NATO-a vide prijem Crne Gore kao način da se suzbiju nastojanja Rusije da proširi svoj uticaj na Balkanu, navodi Rojters. Tilerson je u pismu lideru republikanske većine u Senatu, Miču Mekonelu, naveo da bi bilo “od ogromne pomoći” kada bi Senat na vreme zakazao glasanje o ratifikaciji do učešća Trampa na samitu NATO-a u maju. “Učešće Crne Gore na samitu NATO-a u maju kao punopravnog člana, a ne posmatrača, poslaće snažan signal o transatlantskom jedinstvu”, dodao je Tilerson.” – evo gde ćemo uskoro tražiti demokratiju, i u Montenegru, a i Rusi mesto za saradnju sa Trampom …

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije

Ja odavno pišem kako je ruska spoljna politika suviše mlitava. Osim u Siriji, nema ih nigde. Naravno, za takvo pisanje od strasnih proruskih navijača, bez obzira što je ovo očigledno, ja redovno dobijam minuse. Minusi su nevažni, važno je što mnogi misle da njihove nerealne želje mogu da nadvladaju ružnu stvarnost.

Angela
Gost
Angela
3 godine prije

NATO-Nacisticka Americka Teroristicka Organizacija!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik