Novinari koji rade u Rusiji za međunarodne medije mogli bi se smatrati „stranim agentima“ ako se bave politikom, upozoravaju zvaničnici

Novinari-Medija
10 komentara

Novinari koji rade u međunarodnim predstavništvima u Rusiji mogu se dodati u registar stranih agenata ako se smatra da su obavljali aktivnosti „nespojive sa njihovom profesijom“, poput učešća u političkim protestima.

Kako stvari stoje, postoji kratak spisak poslova koji ispunjavaju uslove za stavljanje na listu stranih agenata, uglavnom povezani sa onima koji primaju strana sredstva i vode političke aktivnosti u interesu drugih zemalja.

30. decembra predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zahtijeva da ruski pojedinci koji se bave političkim aktivnostima i koji se finansiraju iz inostranstva budu na spisku. Prema izvještajima medija, Ministarstvo pravde je sada predložilo dodavanje stranih novinara.

Posljednjih nedjelja neki predstavnici međunarodnih medija kritikovani su zbog učešća u protestima u znak podrške opozicionom političaru Alekseju Navaljnom. Mnogi su njihovo izvještavanje smatrali pristrasnim, a neki sugerišu da se ponašaju više kao aktivisti nego kao posmatrači.

Dokument koji je objavilo ministarstvo takođe je otkrio da će biti primorani da se samoprijavljuju, uključujući izjavu o svojim izvorima finansiranja i detalje svojih političkih aktivnosti. Ako novac dolazi od međunarodne organizacije, bilo bi obavezno otkriti njeno puno ime i detalje.

Kako stvari stoje, registar stranih agenata već sadrži tri novinara, svi su Rusi. To su Ljudmila Savitskaja iz američke državne RFE / RL, Sergej Markelov iz 7k7 i Denis Kamaliagin, glavni urednik novina Pskovskaja Gubernija.

U decembru prošle godine bili su dio prve grupe pojedinaca dodatih na spisak. Prije toga, u registru su bile samo organizacije.

Ruski zakon o stranim agentima usvojen je 2012. godine i u početku je zahtijevao da se prijave politički aktivne nevladine organizacije sa stranim sredstvima. Tokom godina zakon se postepeno širio i sada uključuje „nepoželjne organizacije“.

Medijinovinarirusijastrani agenti
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
3 godine prije

Logično! Ako rade protiv svoje zemlje, kao Navalni, koji zaradi stotine hiljada dolara samo na YouTubi, pljujuči preko svoje domovine…. Treba uspostaviti nek red ili če Rusija nestati.

shumadinac
3 godine prije

Zakleo se meda u Topolj i u med,
da će na livadi da napravi red.
Neće tu da vršlja od sad bilo ko,
Ni zeka, ni jaga, ni koza, ni vo.

Sparkling
3 godine prije

Nadam se da vas pamćenje ne napušta tako brzo jer pred neki dan su “izuzetni” uveli tkzv. sankcije zajedno s poslušnicima iz EU. I neki od komentara su bili zašto im Rusi ne odgovore istom mjerom.
Pa ne ostaju im dužni, samo što MSM to nevoljko prenose. I uzvratiti će im svaki put samo na perfidan i njima samo razumljiv način.
Ali razlika je samo što kad se Rusiji uvode sankcije to se čuje na sva zvona kako bi to što glamurozno i strašno zvučilo. Geopolitika je čudna biljka i niski udarci se primaju ispod stola bez puno pompe.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Poitp Ameri sličnu stvar rade kineskim udrugama u SAD, ne vidim razlog zašto to Rusi ne bi mogli napraviti u svojoj kući… Nek se zna tko radi za Judine škude…

Ringo10a
3 godine prije

Rusija mora ici vrlo ostro prema Petoj Koloni.

Alen
3 godine prije

Ništa čudno , već je odavno krenulo čišćenje …Recimo da svako čisti svoje dvorište , i istok i zapad…
Rekli bi (nekad ) neki , da srljamo u “kačenje ” zavjesa , aliiiiiiiii 😀😀😀😀

o-oiytpa
3 godine prije

Wikipedia je veliki Bull Shit

Wikipedia pise
Lev Parnas (born February 6, 1972) is a Ukrainian-born American businessman

Igor Fruman (born 1966) is a Soviet-born American businessman.
( Rodjen u danasnjoj Bjelorusiji )

Zar nisu oba rodjeni u Sovjetskom Savezu?

Zar nije po ovakvom nacinu pisanja i Plenkovic, Jugoslav-born?

3 godine prije zadnji put uredio o-oiytpa
Max
3 godine prije

Neki i jesu strani agenti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI