Nulandova otkriva šta Rusija “mora učiniti” za ublažavanje sankcija

Viktoria Nuland
82 komentara

Washington bi mogao razmisliti o ukidanju sankcija ako Moskva povuče trupe iz Ukrajine i preda svu teritoriju na koja pripada Kijevu, rekla je u četvrtak za senatski komitet za vanjske poslove, američka državna podsekretarka za politička pitanja Victoria Nuland. Ona je dodala da je ruski predsjednik Vladimir Putin po njenom mišljenju kriv za ratne zločine.

Tokom saslušanja o sukobu koji je u toku, Nuland je rekla da vjeruje da bi Ukrajina mogla pobijediti Rusiju, napominjući da će “Ukrajina definirati šta je pobjeda”.

Republikanac iz Kentakija Rand Pol pitao je Nuland u jednom trenutku da li je za ukidanje nekih sankcija ruskim zvaničnicima u interesu diplomatije. Paul je podsjetio Nuland da ju je sankcionirala sama Rusija, što je riješeno prije njene posjete Moskvi 2021. godine.

“U kontekstu ruske odluke da ozbiljno pregovara i povuče svoje snage iz Ukrajine i vrati teritoriju, ja bih svakako za – a vjerujem da bi i sekretar [Antony] Blinken bio za – ublažavanje sankcija”, odgovorila je Nuland, pogrešno shvativši Paulovu tezu.

Kada je Pol objasnio da govori o ograničenom ublažavanju sankcija radi diplomatije, zvaničnik broj četiri iz Stejt departmenta rekao je da bi Vašington trebalo da „pogleda“ šta se može učiniti „ako je u interesu SAD da bude razgovora sa Rusima. ”

Nulandova je takođe insistirala da je Putin “sigurno kriv za procesuiranje ratnih zločina”, što je navelo Paula da pita koliko je Stejt department ozbiljan po pitanju mira, ako insistira na onome što znači bezuslovnu predaju.

„Navela bih presedan Kosova, Bosne, Ruande, gde smo diplomatskim putem podržali da se ratovi gase, a istovremeno tragali za pravdom“, odgovorila je Nulandova.

SAD su predvodile vojne intervencije i u Bosni i na Kosovu 1990-ih, dok su trupe NATO-a fizički okupirale obje teritorije i služile kao izvršitelji ad-hoc tribunala koji je finansirao Washington. SAD i njihovi saveznici traže načine da jugoslovenski presedan primene na Rusiju, iako sam Vašington odbacuje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda.

Nuland je prvi put došla u centar pažnje u decembru 2013. godine, kada je podržala nacionalističke demonstrante na kijevskom trgu Majdan dostavljajući im grickalice. Dva mjeseca kasnije, u februaru 2014. godine, pojavio se snimak na kojem razgovara o tome tko bi trebao voditi Ukrajinu sa američkim ambasadorom u Kijevu Geoffreyjem Pyattom. Nulandova je slavno odbacivala EU i govorila je o tome da je tadašnji potpredsjednik Joe Biden pomogao „primaljama“ u UN-u.

Tri sedmice kasnije, ukrajinski nacionalisti će zbaciti izabranu vladu i postaviti na čelo one ljude o kojima je Nuland razgovarala s Pyatt.

NulandrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
82 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
1 godina prije

Smijesno

tihobl
1 godina prije

Nije Rusija Srbija – to ovoj tuki neko mora objasnititi.

Eno i senilni Bajden ih upozorava: isporuke teknova i aviona, znate li sta to znaci – to znaci III svjetski rat.
Bajden jeste dementan, ali nije lud, a okruzen je samim ludjacima. Upozorava ih da se ne igraju i da je cilj da natjeraju nijemce da salju tenkove, avione i vojnike, a da SAD ne ulazi u rat sa Rusijom.

Promatrac
1 godina prije

Ponavljate grešku tvrdeći da je u vrijeme NATO intervencije u Srbiji to bila Jugoslavija, te još goru tezu da je NATO to učinio iz čista mira, ponukan valjda nekom vlastitom zloćom. Jeste li svijesni koliko je žrtava i materijalne štete stvorio srbijanski fašizam u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu prije nego je došlo do intervencije!?

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Nos i oci stakora . E jest ih Bog obiljezio .. S milje ih vidis ..

1 godina prije

U nastavku je dodala da Rusija ima previše prirodnog bogatstva po glavi stanovnika, da to nije pravedno i da treba hitno ispraviti… kao i da razmišlja da promeni prezime u Olbrajt.

Benty20
1 godina prije

Znači ona je jedna od direktnih krivaca za ovo šta se događa u Ukrajini…

Ivan
1 godina prije

Mos mislitbkako ce se Rusi povuci cim ovakve guske prdnu? Stati ce oni kada Ukrajine vise nece biri..

tihobl
1 godina prije

Posto mi se jutros neda kopirati velike tekstove ukratko prepricavam i evo jso jedan:
ciklusi na zapadu traju oko 150 godina. Toliko je Spanija bila vodeca sila, toliko su za njom bili francuzi, toliko su za njom bili englezi. Ima debela knjiga zasto je to tako.

Sa Rusijom je drugacije, tamo se ponavljaju ciklusi: oko 30 godina uspona, zatim oko 70 godina stagnacije pa 20 godina pad. To se ponavlja kroz cijelu istoriju Rusije.
Rusija se uvijek vraca u velike sile za razliku od zapadnih zemalja koje kad padnu postaju drugorazredne zemlje. I tu je razlika.

A ovo nas dovodi do prognoza da ce SAD ostati velika sila i u multipolarnom svijetu. Ciklusi jasno govore da ce poslije 2050 od Americke imperije ostati isto sto i od Spanske imperije – jedna mala drugorazredna zemlja koja zivi od turizma.

neznanac
1 godina prije

Baš se našao tko će ih kritizirati…

Zlovenac
1 godina prije

E,e i Nanci Pelosi bi tako rekla. Samo ako je u interesu Amerike. Ko hebe mrtve Ukrajince i Ruse.

Ziv je Geza
1 godina prije

Citam na imbexu prijelomnu vijest,goleme eksplozije kod nuklearke Zaporizje.

Pa me zanima zasto Rusi opet gadjaju sami sebe i to natovim projektilima posto su svoje potrosili u 5.mjesecu prosle godine.

Pera stosic sigurno zna odgovor pa ga ovim putem molim da nesto napise o najnovijim dogadjanjima na frontu, nakon sto se oporavi od zgaravice koju je dobio zbog proslog teksta o njemackim tenkovima i bogatog sendvica kojeg je zaradio i kojeg mu je sa posvetom poslala gospodja nuland.

alexosijek
1 godina prije

“fuck the EU” Nuland i “we are in war with Rusia” Analena ko da su sestre, možda mama/kćer…možda najobičniji klonovi…u svakom slučaju podkapacitirani idioti i živo zlo…lp
P.S. Viva senator Rand Paul

držnedaj
1 godina prije

Oči od stakla ko klikeri… sta ovoj znače gojimi..

nekoime
1 godina prije

A Amerika će, zauzvrat, vratiti Meksiku Texas i Kaliforniju.

LZN
1 godina prije

Proša voz sa kolačima…….hasta la vista babetino…..

Tupko Glupko
1 godina prije

Je li to ona Židovka pravog prezimena Nudelman koja je govorila “Fuck the EU” kada su u Ukrajini smijenili legalno izabranu vlast 2014. godine? 😀
Osam godina kasnije pokazalo se da je bila potpuno u pravu.

Inače otac Victorie Nuland je Shepsel Ber Nudelman rođen u Bronxu (New York), i on je dijete – pazite sad – ukrajinskih Židova imigranata.
Zanimljivo, umro je nepunih mjesec dana u 84. godini nakon legendarne izjave Nulandove “Fuck the EU”.

throne
1 godina prije

Sto reci Fuck off Nuland

Matagi Hunter
1 godina prije

Auuu, ma je li baš?
Čuj, “ublažit će sankcije” Rusiji ako doslovno kapitulira.

Znači neće ih ukinuti, već će ih MOŽDA UBLAŽITI na zahtjeve koji su ravni potpisivanju kapitulacije.

BordoDNK
1 godina prije

Hoće… Rusija će predati sve teritorije koje drži. Istog momenta kad potomak Ponitiaca bude izabran za američkog predsjednika, a sva oteta zemlja od strane bljedolikih kolonizatora bude vraćena Indijancima.

Tadija
1 godina prije

Prdi u vjetar.

Potpuffer
1 godina prije

Hoče hoče, kad dolazi Sv. Nikolaj 😂

Nebo
1 godina prije

Najbolja opcija je Zelenskog, Rusija se mora povuci na granice 2013, isplatiti Ukrajini ratnu stetu koju Kijev odredi, dovesti svoje ljude na tribunal za sudjenje koje ce imenovati superstar Zelenski, odreci se nuklearnog oruzja pa ce se onda ukinuti neke sankcije…ovakve uvjete je postavljao Rim Kartagi

goran
1 godina prije

daj glupačo blesava bolje šuti bit češ pametnija

Max
1 godina prije

Tehnički problemi.

Klica
1 godina prije

Da Rusi umarsiraju u Bruxelles, e to je potrebno

Gnostic
1 godina prije

Ćeteizebemučmardaspasimćovećanstvo.
Džisus

Karma
1 godina prije

Kaj velite i ona je kabala? Hahaha kakva slucajnost. Nece ekipa u tvornice nego moc, media i banke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI