NYT: Moramo izvući nuklearno oružje iz baze Incirlik, ali će to biti kraj saveza s Turskom

Nuklearna bomba B61
25 komentara

Američke vlasti su prošli vikend proučavale planove kako izvući iz Turske oko 50 taktičkih nuklearnih oružja, koja su, prema tvrdnjama jednog od američkih dužnosnika, “Erdoganovi taoci”, piše The New York Times. Štoviše, kako objašnjava list, sada se razvila situacija da će uklanjanje ovog oružja značiti stvarni završetak saveza između Washingtona i Ankare.

„Sporazum američkog predsjednika Donalda Trumpa prema kojem je Turska u samo tjedan dana poslala trupe duboko na sirijski teritorij doveo je do krvavog masakra u arapskoj republici, te do odustajanja od uspješnog petogodišnjeg američkog projekta očuvanja mira na krajnje nestabilnoj granici i do nepredviđene pobjede četvorice američkih protivnika: Rusije, Irana, sirijske vlade i Islamske države“, piše The New York Times, koji previđa da sirijska vojska uspješno preuzima nadzor nad kampovima u kojima su zatočeni bivši teroristi „kalifata“ i da neće tako lako izaći na slobodu i krenuti prema Europi ili ostati na Bliskom istoku i pokušati ponovno stvoriti teritorij pod svojom upravom.

„Ova drama je daleko od kraja. Kurdi su u nedjelju bili prisiljeni promijeniti stranu, okrećući se od Washingtona i potpisavši sporazum sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom, čovjekom kojeg Sjedinjene Države zbog trovanja vlastitog naroda nazivaju ratnim zločincem“, kao uvod u najvažniji dio piše The New York Times.

„U Pentagonu su dužnosnici tvrdoglavo pokušavali smisliti pravi odgovor u slučaju da turske trupe i saveznici Washingtona u NATO-u ponovo otvore vatru na američku vojsku u Siriji“, nastavlja američki list.

„Proteklog vikenda su State Department i američko Ministarstvo energetike tiho proučavali planove za izvoz oko 50 taktičkih nuklearnih oružja koje Amerika već dugo čuva u zračnoj bazi Incirlik u Turskoj, oko 250 milja od sirijske granice“, piše The New York Times pozivajući se na dva američka dužnosnika.

„Ta su oružja, kako je rekao jedan visoki američki dužnosnik, u stvari Erdoganovi taoci”. Ako bi oni bili uklonjeni iz zračne baze Incirlik, to bi označilo stvarni kraj tursko-američkog saveza. Ako ih ostavite tamo, to će značiti “nuklearnu ranjivost”, koju je trebalo ukloniti prije mnogo godina“, rekao je citirani dužnosnik.

“Mislim da je ovo prvi put da zemlja s američkim nuklearnim oružjem raspoređenim na svom teritoriju otvara artiljerijsku vatru na američke snage”, rekao je Jeffrey Lewis iz Centra James Martin za neproliferaciju nuklearnog oružja, komentirajući nedavno navodno tursko bombardiranje američkih vojnika u Kobaniju, koji su se kasnije povukli.

Zauzvrat, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prije samo mjesec dana najavio svoje nuklearne ambicije. Posebno je naglasio da ne može prihvatiti pravila koja sprečavaju Tursku da posjeduje vlastito nuklearno oružje, piše The New York Times.

NYT

IncirlikNATONuklearna bomba
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
CPGS
4 godine prije

Pa izvukli su ih i iz Grcke pa to nije bio kraj saveza.

Weteran
4 godine prije

I treba Turci da isteraju Nadzornika!
Ankara je danas dovoljno snažna da može biti samostalna.
A kod nas:
Biće zanimljivo kad budu bežali iz Bondstila!?
Plan za evakuaciju je izrađen pre nego je prvi ašov počeo da gradi bazu!

Lurker
4 godine prije

Uf, ovo bi moglo postati vruce, Turska je zbog svog geografskog polozaja jako bitna NATO u…
Ako je ovo istina mogao bi Trump biti izlozen i zavjeri za fizicku likvidaciju (ako ga ne opozovu) a Erdogan ce ostati bez polozaja, iskreno sumnjam da je ovdje igra toliko velika.

Toso
4 godine prije

Pa sigurno da je kraj pa kraj je zapoceo sa pucom sad je samo mekana verzija odlazka..

Logičar
4 godine prije

Kakav peh. Sada moraju da kradu sopstveno oružje.

Zax
4 godine prije

Sezdesetih godina proslog stoljeca hruscov i kennedy su dogovorili da rusi povuku nuklearno oruzje s kube. Zauzvrat su amerikanci trebali povuci svoje nuklearno oruzje iz turske. Po ovome ispada da se amerikanci nisu drzali dogovora. Nista neobicno

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

“Jožinog tatu, čika Vladu Petrovića, odvele su čike u kožnim kaputima, a on je tada rekao, da čuje sav komšiluk:
”Više volim rusko govno nego američku tortu”.
Otac na službenom putu.
P.S.
Saveznici , protivnici…….
”Stalna na tom svijetu samo mijena jest”.

Pera
4 godine prije

Logican slijed dogadjaja. Priblizavanje Turske Rusiji i Kini, pristajanje na novi ‘Put svile’ i kupovina ruskog S 400 morali su rezultirati ovakvim odnosom izmedju Erdogana i Trumpa. Sva ‘mutljavina’ oko Kurda i dogovori Turske sa Rusijom i Iranom su se ovih dana pokazali u punom svjetlu.Najtezi problem ja bio istjerivanje USrA-naca iz Sirije bez velikog ‘praska’. I to se dogodilo velemajtorskom strategijom i fizickim i moralnim slomom ‘najjace vojne sile’. Konacno ce da ‘prodise’ narod Sirije. Vrijeme je da se okonca idiotska agresija ‘velikih igraca’.

great kurdistam
4 godine prije

nek ni posude iranu

Serinja
4 godine prije

Pa tu je velika albanija logicno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI