NYT otkriva zapadnu definiciju uspjeha ukrajinske kontraofanzive

Ukrajina - Trupe
65 komentara

Zapad bi ukrajinsku kontraofanzivu smatrao uspješnom ako bi Kijev ponovo zauzeo ključna područja izgubljena od Moskve ili zadao “oslabljujući” udarac ruskim snagama, piše New York Times, pozivajući se na američke i EU zvaničnike.

“Mnogo utiče na ishod” kontraofanzive jer će vjerovatno uticati na dalju zapadnu vojnu podršku Ukrajini i buduće rasprave o sigurnosnim garancijama za zemlju, navodi američki list u članku u subotu.

Zvaničnici SAD i EU javno tvrde da je na ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom da odluči šta će definirati kao uspjeh u dugo očekivanoj operaciji, napominje NYT.

Zelenski je ranije rekao da želi da njegove snage vrate svu zemlju izgubljenu Moskvi, što uključuje novoinkorporirane teritorije Rusije – Narodne Republike Donjeck i Lugansk, te Zaporožje i Hersonske oblasti – zajedno s Krimom, koji je postao dio Ruske Federacije u 2014. nakon referenduma, pokrenutog kao odgovor na državni udar u Kijevu.

“Privatno, američki i evropski zvaničnici priznaju da je potiskivanje svih ruskih snaga iz okupirane ukrajinske zemlje vrlo malo vjerovatno”, piše NYT.

Na Zapadu se raspravlja o dva glavna ishoda kao idejama o uspjehu u kontraofanzivi, navodi list. Prvi je da „ukrajinska vojska ponovo zauzme i zadrži ključne delove teritorije koju su prethodno okupirali Rusi“, a drugi je da kijevske trupe zadaju „oslabljujući udarac koji će primorati Kremlj da preispita budućnost svojih vojnih opcija u Ukrajini .”

U četvrtak je novinska web stranica Politico objavila da Bijela kuća “sa strepnjom prati” napredak ukrajinske kontraofanzive, jer zvaničnici administracije vjeruju da reputacija predsjednika Joea Bidena zavisi od njenih rezultata.

Očekivalo se da će Kijev pokrenuti veliku kontraofanzivu u nekom trenutku u proljeće, budući da je bio snabdjeven zapadnim oklopima namijenjenim za taj zadatak, ali je operacija u brojnim prilikama odlagana.

Zelenski je u subotu konačno potvrdio da su ukrajinske “protuofanzivne akcije” u toku. Ovo je usledilo nakon nedelju dana pojačanih napada kijevskih trupa na ruske utvrđene položaje preko linije fronta. Oni su uključivali tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2 i borbena vozila Bradley koja su isporučila SAD, od kojih su neka već uništena.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da je ruska vojska do sada spriječila sve pokušaje Ukrajine da napreduje. Snage Kijeva su u tim neuspjelim napadima pretrpjele daleko veće žrtve od “klasičnog” omjera tri prema jedan koji se često očekivao tokom ofanzivnih operacija, insistirao je Putin.

rusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
10 mjeseci prije

“Zapad bi ukrajinsku kontraofanzivu smatrao uspješnom ako bi Kijev ponovo zauzeo ključna područja izgubljena od Moskve ili zadao “oslabljujući” udarac ruskim snagama, piše New York Times, pozivajući se na američke i EU zvaničnike.”
Znate kako se riješiti stršljena koji napadaju pčelinjake?
Ulovite u mrežicu jednoga, zgazite ga preko mrežice ali da je još živ, i stavite ga na oveći ljepljivi karton. Noge mu se zalijepe i ne može pobjeći.
Stršljeni kada su u opasnosti izbacuju feromon iz sebe mameći druge stršljene da mu pomognu, i ostanu isto zalijepljeni na ljepljivi karton.
Ostavite preko noći ljepljivi karton na vrhu pčelinjaka i sutra ujutro svi stršljeni iz okolice bit će tamo umrli ili umirući.

Izgleda da je pčelar odlučio da više neće stavljati ljepljivi karton.

burt
10 mjeseci prije

ruska vojska i separatisti neće moći zadržati sadašnje položaje iz dva razloga, prvo što Ukrajinaca ima više i na svakom glavnom pravcu napada imaju po nekoliko desetaka tisuća vojnika više i drugo što je u ruskim jedinicama veliki postotak rezervista koji nemaju motiva i nisu pripremljeni za ovakav rat, prvo će biti probijeni na jednom pravcu a nakon toga i na drugima i kad jednom bude srušena ruska fronta na više pravaca nastupit će raspad sistema i povlačenje

Max
10 mjeseci prije

Zasad im ne uspijeva nijedno ni drugo.

noppo
10 mjeseci prije

da ofanziva bude uspješna ukropima treba puno više vazdušne podpore. Bez ovog Zelensky samo troše živote mladiča.

Гавран
10 mjeseci prije

Definicija uspeha Ukr. ofanzive je dinamična kao i definicija pandemije. Menjaće se u skladu sa potrebama ulagača.

Mogučnost da Kijev bilo šta uradi ili čak samo da nastavi da postoji pod sadašnjom vlašću znači propast Rusije. Rusija će na egzistencjalnu pretnju odgovoriti nuklearnim ratom. Svi pomagači u širenju ratnog požara to znaju.

Sa druge strane USA-đani će sa gubitkom svetskog gospodarstva morati da počnu da rade u realnom, a ne virtualnaom, uslužnom i bankarskom sektoru. (stručno rečeno: prodaja mud* za bubrege)

Dragačevac
10 mjeseci prije

Najaviti ofanzivu je samoubistvo, ovako krupne stvari se rade u tajnosti, kao početak SVO 2022, bez najave.

hiber
10 mjeseci prije

Nece ovo dobro izaći za Ruse, ocito su tanki sa ljudstvom? Nakon panike sa branom, sada i cirkus sa Wagnerom. Sa Wagnerom je stvar bila jasna, odslužiš 6 mjeseci i slobodan si. Sada Šojgu hoće preuzeti ugovore sto je sigurna smrt jer bi ugovor, de fakto, bio neograničen.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Prihvatljivo je lamentirati o moralnom, politickom, civilizacijskom i svakom drugom aspektu ovoga problema ali da sila nije cinjenica o istom ne bi blo niti potrebno voditi raspravu. Ovo su nam vec nebrojeno puta pokazali a nazalost i dokazali uprkos nasem poimanju pravde. Ukrajina je za godinu dana dobila, kako tvrdi glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, 70 milijardi dolara vrijedno naoružanje i streljivo…’ – i hoće rezultate za to. Biden radi sve da zavrsi ovaj rat jer je svjestan da ce samo tako dobiti izbore. Umjesto najavljivanih 40 dana potrebnih za ruski ekonomski slom nije nam bilo dovoljno niti 450. Za razliku od Zapada Rusi su odmah na pocetku izjavili da njihova SVO NECE IMATI OGRANICEN VREMENSKI PERIOD, sto nam je Institut preveo kao da ce isti osvojiti Kijev za 40 dana. Ljudi koji stoje iza ovoga pobrinuli su se za sto vecu paniku u kojoj su prije svega RASLE CIJENE.… Čitaj više »

Farree
10 mjeseci prije

Poraz NATOstanaca je ogroman. Na bojištu su ostali nebrojeni Leopardi i Bredlyi pokazuju nadmoc Ruske tehnike. Neshvatljivo je da ovi zločinački novinari i dalje slijede narativne i guraju jadne ukrajinske vojnike u klaonicu. Nikakva ofanziva bez kontrola neba se ne moze ni zamisliti a kamoli ostvariti. Nadam se samo da se Putin neće previše osiliti i krenuti na uništavanje komandni centara NATOstan i tako jednom za svagda riješiti problem. NATOstancima je još samo preostalo da kreiraju medijski virtualni svijet sa nadom da nitko neće primjetiti njihovu golotinju

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“…počela je priprema terena za slanje zapadnog mesa u ukrajinu, nakon aviona ionako više niti nema ničega drugog s čime zeleni može dosađivati.”

Odgovor:
Matija Vragic
“U čemu je problem ruSSi cijelo vrijeme ionako tvrde da ratuju protiv NATO trupa”., index, fb

Motorola
10 mjeseci prije

Sada je cijeli svijet uvjeren da su zapadni tenkovi stvarno kombajni!

Motorola
10 mjeseci prije

Ovo je Rusija!!! “Hladnjaci”, čipovane lopate i ukradeni “WC” pobjeđuju NATO staro željezo)… 😁😂🤣😁

Usrulja von der Schweinen
10 mjeseci prije

Zapadna tehnologija je dobra kada uništi nenaoružane Zulue negdje u Africi. A ovdje je takvo smeće – naoružani Rusi pokvarili su napredno oružje.

xyz
10 mjeseci prije

Nove satelitske slike pokazuju složenu rusku obrambenu mrežu koja je izgrađena u proteklih šest mjeseci: mnoga minska polja, protutenkovske jarke i rovove, koji u nekim smjerovima mogu premašiti 30 km.

Noname
10 mjeseci prije

Američke vlasti planiraju žrtvovati Vladimira Zelenskog kako bi prikrile svoje zločine povezane sa sabotažom na Sjevernom toku i dizanjem u zrak hidroelektrane Kakhovskaya, rekao je bivši analitičar CIA-e Ray McGovern u intervjuu sa Stephenom Gardnerom.
“Jedan dio naše vlade spreman je, kako kažu u Washingtonu, dati Zelenskog na proždiranje”, rekao je stručnjak.
Prema riječima stručnjaka, Sjedinjene Države razumiju da Kijev neće uspjeti u sukobu s Moskvom i planiraju žrtvovati Zelenskog.
Zato Washington krivnju za sabotažu na Sjevernom toku prebacuje na Ukrajince, a informacije o incidentu odaju američkim medijima.
Kasnije bi Sjedinjene Države mogle pokušati na isti način postaviti Kijev u priči o eksploziji hidroelektrane Kakhovskaya. Tako Bijela kuća nastoji sakriti svoje zločine, a istovremeno minimizirati rizik od nuklearnog sukoba s Rusijom.
“Oni razumiju da je Rusija superiornija od njih u konvencionalnom i možda strateškom smislu”, zaključio je McGovern.

nessy
10 mjeseci prije

Prije cu ja dobiti Loto Euro Jack-pot, nego ce UA ostvariti ove nerealne planove. Da samo naglasim, ne igram Loto.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Prošlog oktobra, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja otvoreno je upozorio da kijevski režim pokušava da digne u vazduh hidroelektranu Kahovskaja. Koristeći rakete koje su isporučili Amerikanci i NATO, ukrajinska vojska je granatirala branu poslednjih godinu dana“, … Potom je Nebenzja istakao da je u grad Novaja Kahovka dnevno letelo do 120 projektila, od kojih su većina bili američki HIMARS. Ovu informaciju je potvrdila i ukrajinska vojska u intervjuu zapadnim medijima. Tako su operaciju uništavanja brane razvijala rukovodstva SAD i Ukrajine, zaključuju analitičari.  Najnoviji prikriveni zločin Zapada će se ogledati i kombinovati sa svim prošlim zločinima (rušenje Severnog toka) na način koji podiže svest javnosti“, piše Strategic Culture. Uništavanje hidroelektrane Kahovskaja i poplave koje su usledile su strašni događaji koji se nisu smeli desiti, pišu autori. Jedini pozitivan element u celoj ovoj situaciji je da sada postoji sve veće razumevanje javnosti o stvarnoj prirodi zapadnih režima koji se maskiraju kao… Čitaj više »

Krle
10 mjeseci prije

Ne sumnjam da će Ukrajinci na nekim pravcima probiti rusku obranu, prava pitanja su:

  • koliko će ih to “stajati”?
  • koliko teritorije će zauzeti?
  • koliko dugo će je zadržati?
  • koliko će to promijeniti konačni ishod SVO?

Ja tu vidim samo novu tragediju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI