”Odlazak” McCaina, CIA i Federica Mogherini – Tri znaka nade za Siriju

Destrukcija u Siriji
21 komentar

Vijest dana 20. srpnja je bila kako je potvrđeno da američki senator John McCain ima zloćudni tumor na mozgu.

Naime, da bivši republikanski kandidat na predsjedničkim izborima 2008. boluje od tumora na mozgu je priopćio njegov ured u utorak. Nakon toga je ured dodao da je John McCain (80) prošli petak operiran u klinici Mayo kako bi mu se uklonio ugrušak iznad oka, a naknadna analiza tkiva je pokazala kako boluje od agresivnog tipa tumora na mozgu, glioblastoma, dodao je ured. Na kraju je dodano kako obitelji razmatra mogućnosti liječenja.

Ako uzmemo u obzir ulogu senatora Johna McCaina u agresiji na Siriji, druga vijest koja će biti dobro primljena u Damasku je odluka Trumpa da se obustavi program koji je vodila CIA u kojem su naoružavane, obučavane i financirane skupine takozvane ”Slobodne sirijske vojske” i brojne islamističke frakcije u Siriji.

Odlukom Trumpa CIA obustavlja naoružavanje i obuku sirijskih ”militanata”

The Washington Post javlja kako je Bijela kuća otkazala program obuke i naoružavanja ”umjerene” sirijske oporbe kojeg je vodila CIA. Odluku u konzultacijama donijeli američki predsjednik Trump, direktora CIA-e, Mike Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost Herbert McMaster.

Prema anonimnim izvorima, odluka nije bila dio pregovora o primirju i uspostavi ”demilitarizirane zone” na jugu Sirije tijekom summita G20 u Njemačkoj, gdje je Trump postigao dogovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom oko prekida vatre, ali ne i uspostavi ”demilitarizirane zone“, na kojoj inzistira Izrael.

Službena verzija je da je obustava pomoći sirijskim militantima dogovorena prije sastanka Trumpa i Putina. Po mišljenju većine analitičara, obustava programa znači priznanje Washingtona da ima ograničen utjecaj na zbivanja u Siriji i da nemaju želju svrgnuti sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Osim toga, predsjednik Trump je pokazao spremnost Washingtona za suradnju s Moskvom na Bliskom istoku, dok su stručnjaci podijeljeni o razlozima koji su doveli do otkazivanja programa sirijskim militantima i posljedicama ove odluke.

Neki ovu odluku nazivaju ”kapitulacijom” pred ruskom politikom u Siriji, a drugi tvrde kako se Trump ”prilagodio stvarnosti na terenu”.

Glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Sanders, odbila je komentirati izvješće o obustavi programa. No, poznato je da je program godinama bio predmet spora između Pentagona, dijela američkog establishmenta i CIA-e.

Program je pomagao sve skupine koje su se borile protiv vlade Bashara Al-Assada i odigrao je značajnu ulogu u politici Obamine administracije u Siriji. Mnogi od pristaša programa su još 2015. doveli u pitanje njegovu učinkovitost, posebice nakon pokretanja ruske kampanje protiv terorizma u Siriji.

Osim toga, najveća slabost programa se dokazala u sustavnom naoružavanju i obuci od strane CIA-e pripadnika takozvanog ”kalifata” i drugih radikalnih militantnih skupina.

Unatoč odluci Trumpa, na snazi će program za američku vojsku, koja pruža obuku, zračnu potporu i pomoć sirijskim militantima na sjeveru zemlje, koji nemaju veze s CIA-om.

Iako The Washington Post tvrdi drugačije, svi su uvjereni kako je obustava programa dio sporazuma između SAD-a i Rusije od 7. srpnja.

Američki list priznaje ”kako je CIA obučavala i teško naoružanje davala ne samo Sirijskim demokratskim snagama, nego i manjim frakcijama islamističkih radikalnih skupina”. No, program je samo ojačao terorizam, dodaje The Washington Post.

”Program je, međutim, dao slabe rezultate. U sjeverozapadu su umjerene pobunjenike prevladale islamističke skupine kao što su Ahrar Al-Sham, Al-Nusra Front i Jaish Al-Islam. Mnoge obučene skupine, počevši od 2013. godine, prešle su na stranu ekstremističkih skupina s oružjem dobivenim od Amerikanaca”, navodi se u članku.

Osim vjerojatnog povlačenja iz politike Johna McCaina, koji je bio jedan od arhitekata svih zlokobnih planova za Siriju, čini se da je ova odluka Trumpa dokaz promjene politike Washingtona. Njen značaj ne treba podcjenjivati ni u Siriji, ni u inozemstvu.

Trump kao da je poručio da se SAD definitivno više ne mogu hraniti iluzijama, a posebno je važno što je odluke donesena u dogovoru s Putinom, kolikog god The Washington Post opovrgavao vezu između ova dva događaja.

Naravno, različite terorističke skupine koje su još uvijek aktivne na sirijskom teritoriju će i dalje dobivati oružje od Saudijaca i njihovih saveznika, kao i iz drugih zemalja iz regije koje žele profitirati na ovom prljavom ratu. One će i dalje nastaviti financirati terorizam, ali to više neće i ne može biti razina potpore koju je sirijskim teroristima pružala CIA.

Europska unija i sramotne sankcije protiv Sirije

I dok neki od ključnih aktera sirijske krize, a govorimo u prvom redu o Turskoj, Kataru i sada Sjedinjenim Državama, revidiraju svoje stavove, čime pogoduju vladinim snagama u njihovo konačnom obračunu s terorizmom u zemlju, Europska unija se ponaša kao vazal Saudijske Arabije, što je neobjašnjivo.

17. srpnja je u službenom glasilu Europske unije objavljena lista proširenja sankcija protiv Sirije, a razlog je navodno korištenje kemijskog oružja od strane ”sirijskog režima”.

Popis uključuje fizičke i pravne osobe, entitete ili tijela podvrgnutih restriktivnim mjerama iz zakona o sankcijama još iz 2013. godine, a među osobama pogođenim sankcijama pod rednim brojem 249. je i brigadni general Issam Zahreddine, živa legenda obrane Deir Ez-Zora, grada u okruženju terorista ”Islamske države”.

”S činom brigadnog generala, visoki časnik Republikanske garde je postao nakon svibnja 2011. Kao visoki vojni časnik, general Issam Zahreddine odgovoran za nasilnu represiju protiv civilnog stanovništva, uključujući i onu tijekom opsade Baba Amre u veljači 2012. godine”, objašnjenje je Europske unije kojim se sankcije uvode protiv generala Zahreddinea, kojeg se ne dovodi u vezu s kemijskim napadima, nego represijom protiv civilnog stanovništva.

Nikome tko poznaje situaciju u Deir Ez-Zoru, gdje general i njegovi vojnici već tri godine brane civilno stanovništvo i čudom odbijaju uzastopne napade terorista ”Islamske države”, nije potrebno pojašnjavati svu sramotu koju sadrži odluka Europske unije.

Srećom, skoro ”umirovljenje” Johna McCaina i odluka Trumpa da CIA-u izbaci iz Sirije daju još više nade da će se sve riješiti najbolje što je moguće po sirijski narod.

Ova sramota Europske unije će u povijesti ostati zabilježena kao odluka Vijeća za zajedničke vanjske i sigurnosne poslove (CFSP) 2017/1341 od 17. srpnja 2017. godine, sve uz potpis predsjednice ovog tijela, ”gospođice”, ”gospođe” ili nečeg ”trećeg” Federice Mogherini, koja zapravo odaje svu nemoć Bruxellesa da bilo kako utječe na razvoj događaja u Siriji.

Izvor: Eur-Lex

CIA
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Helena
6 godine prije

Go Johnny, go, go….

etom
6 godine prije

Hvala vam gosp. Babich
na dobrom clanku, na donosenju dobrih vijesti.

Milan
6 godine prije

Mogerini je trans

Tadmur
6 godine prije

Dzon Mekkejn je vrhunsko smece i podljudski otpad.Opste poznata stvar ali ova saudijska drolja Mogerini i njeni postupci su jednostavno neshvatljivi.Nemogu vjerovat da kucka nije cula sta prozivljava blizu 100000 ljudi u tom gradu i kakva je generalova uloga.Pa iako IMA kakva mrlja na njegovoj karijeri valda treba prvo sve istraziti i ispitati pa onda donositi odluke ludo jedna.A ovo vezano za prestanak pomoci ** pobunjenicima** netreba ni komentarisati.Svako slovo je suvisno.

Il-2
6 godine prije

Koja će životinja spasiti Siriju?
-Rak.

Adriana
6 godine prije

CIA je out. A Pentagon?

Ivan1
6 godine prije

Zar McCain nije stariji od gore navedenog?

žrec
6 godine prije

Jutarnji, 21.7, 2017: Naslov članka: “John Mcain ima težak tumor na mozgu – njegova slika plus komentar “Ratni heroj-najugledniji republikanac”. Oni stvarno misle da smo svi idioti. A u komentarima Steiner plače 😀

bolon
6 godine prije

Po prvi puta u povjesti covjecanstva, kineski brodovi su uplovili u Baltik.
Vec nekih destak godina Putin govori nato-vcima, nemojte nas gurati na to i to, nemojte nas prisiljavati na to i to a oni nece da slusaju nego kao sivonje udri po Rusiji s ciljem da je izbrisu s mape svijeta ili da je prisilu da zivi na koljenima.

unc
6 godine prije

Ova budaletina McCain se još i otvoreno slikavao sa ISIL-ovim vođama.

dalmata
6 godine prije

Ako dobro pamtim,davno sam reka da svi navedeni poluproizvodi imaju velikih problema sa mozgom(po mjerilu normalnh ljudi).Je li pocelo ono “kako se sije tako se zanje”.Zamirite mi koliko Vas volja,za doticnu spopadu i sve take spopade nemam nikako sazaljenje,samo se nadam da ce izbit ovaka epidemija i pokosit sve one koji imaju krvave ruke nevinih naroda svita

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI