Odmaknite se od najvišeg generala

Petro Porosenko
26 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski trebao bi ostaviti generala Valerija Zalužnog na miru, rekao je njegov prethodnik Pjotr ​​Porošenko tokom vatrenog govora u parlamentu u srijedu.

Zelenski je tokom vikenda rekao italijanskim medijima da razmatra smenu Zalužnog, vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, i sprovođenje „resetovanja“ na najvišim nivoima vlasti u Kijevu.

Ako Zelenski želi „resetovanje“, trebalo bi da počne od sebe i da se „povuče“ Zalužnog, rekao je Porošenko u Vrhovnoj radi. On je takođe zahtevao čistku od onoga za šta je tvrdio da je preostalog predsednika Viktora Janukoviča, svrgnutog u puču koji je podržala SAD u februaru 2014.

Porošenko je postao predsjednik u junu te godine, na vrijeme da eskalira “kaznenu ekspediciju” protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike – dvije regije koje su se otcijepile od Ukrajine nakon puča i na kraju glasale za pridruživanje Rusiji.

Izgubio je izbore 2019. ubedljivo od Zelenskog, koji je vodio kampanju na platformi za postizanje mira u Donbasu, samo da bi potpuno preokrenuo kurs i tražio podršku NATO-a za konfrontaciju s Rusijom.

Tenzije između Zelenskog i Zalužnog eskalirale su mjesecima, jer se najviši ukrajinski general nije slagao s predsjednikom oko situacije na prvoj liniji fronta, koja se iz dana u dan pogoršava. Najnovije glasine o skorom otpuštanju Zalužnog govorile su o tome da je on “nagrađen” za svoju službu tako što je poslat u Ujedinjeno Kraljevstvo kao ukrajinski ambasador, dok su šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova i komandanta kopnenih snaga Aleksandra Sirskog imenovali kao potencijalne zamjene.

Kritikujući kadrovske izbore Zelenskog, Porošenko se takođe zalagao za finaliziranje zabrane kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve – koju je nazvao „moskovskom“ – u korist Pravoslavne crkve Ukrajine, osnovane za vrijeme njegovog predsjednika.

Porošenko se i dalje suočava s optužbama za veleizdaju jer je navodno kupovao ugalj od pobunjenika u Donbasu 2014-15. On je insistirao da je slučaj politički motivisan i neosnovan. Bivši predsjednik trenutno je na čelu Evropske solidarnosti, male opozicione stranke sa 27 mjesta u 450-članoj Radi.

Ukrajinski parlament tehnički je prošao svoj mandat, jer su novi izbori trebali biti održani prošlog oktobra – ali su odgođeni zbog vanrednog stanja koje je Zelenski uveo u februaru 2022., navodeći kao razlog sukob s Rusijom.

Petro PorošenkoukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

Potrosenkovi juce nisu glasali za mobilizaciju i sad su ruski diverzanti.

tihobl
2 mjeseci prije

У Украјини се број сиротиње дуплирао, а богаташа утростручио.

tihobl
2 mjeseci prije

Makron ce Zelenskom isporuciti najbolji avion na svijetu – Miraz 2000.

tihobl
2 mjeseci prije

Руска војска би ускоро могла да добије још моћнији вишецевни бацач ракета ТОС-3 „Дракон“

tihobl
2 mjeseci prije

Izvidjaci primjetili kod koje kuce u Nju Jorku slijece baba jaga. Dali koordinate kosmickim snagama koje su pustile FAB. Bomba je raznijela kucu sa operaterima donova. A nakon toga doslo je o ogromne ekspolozije u susjednom objektu. 

tihobl
2 mjeseci prije

У Пољској су направи рангирање школа које су пријатељски настројене према ЛГБТК+, што је подржала и министарка за једнака права Катажина Котули.

tihobl
2 mjeseci prije

Јеменски Хути напали су четири америчка и британска војна брода.
HMS Diamond британске морнарице озбиљно оштећен.
USS Labone је такође погођен балистичким пројектилима.
Британија повлачи разарач Диамонд са јеменског театра рата због “техничких проблема”.

Sparkling
2 mjeseci prije

Kad čitate neovisne medije i gledate slike s prve crte bojišta ne možete ne primijetiti da se crta Ukrainske obrane polako ali sigurno raspada. I to isto tvrde i komentatori koji su do pred neki tjedan vidjeli “napredovanje Ukrainaca” .
Sad se situacija s fronta polako preljeva u političke sfere (ako još postoje) koje polako zazivaju smjenu političkog vrha, ne bi li udovoljili svojim gospodarima za još izdašnijoj pomoći jer kolaps na svim nivoima samo se tako da prolongirati i agonija produžiti do neizbježnog kraja i u konačnici do nestanka Ukraine kao države.
Avdejevka je pred padom i to će Rusima dati veliki motiv da krenu još jače. Pitanje je hoće li se kompletan front raspasti do proljeća? Po svim pokazateljima Rusi im neće dozvoliti da pokrenu još jednu ofenzivu.
Lp

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

MMF objavio da će ove godine Ukrajina imati deficit od 40 milijardi dolara. Svjetska banka procjenjuje da dugoročne potrebe Ukrajine za obnovu iznose 411 milijardi dolara. EU je upravo donijela odluku da će dati 50 milijardi dolara nakon što je Mađarska popustila pod ucjenama, ali ta svota je predviđena za 4 godine. Zakidaju od europskih poljoprivrednika do izgradnje cesta da bi bilo za Ukrajinu. A ta svota je daleko premala za potrebe Ukrajine. Američki Senat ovih dana nije izglasao predviđenih 60 milijardi dolara za Ukrajinu. U Senatu im je trebalo 60 od 100 glasova, dobili su 49. Zapad želi zaplijeniti 200 milijardi eura ruske imovine, ali se tri najveće zemlje EU – Njemačka, Francuska i Italija – protive jer ih brinu pravne i financijske posljedice, što uključuje odvraćanje investitora u eurozonu. Jer ako mogu zaplijeniti imovinu Rusima, mogu bilo kome. Izgleda da je pitanje sati/dana kada će Ukri izgubiti Avdejevku… Čitaj više »

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Porošenko je radio sve što i Zelenski dok je bio predsjednik Ukrajine od puča 2014. na Majdanu kada je svrgnut ukrajinski predsjednik Janukovič pa do do 2019. kada je izgubio od Zelenskog na izborima.
Jedino je u međuvremenu sazrilo vrijeme za rat.
Ne treba sada od kralja čokolade raditi pozitivnu osobu u čitavoj priči.

Željko
2 mjeseci prije

Sve je kazano, na zadnjim i možda posljednjim “izborima” u UE “kandidati” za “predsjednika” UE su bili Židovi koji čine populacije UE, pametnom dosta! “Forbes lists Petro Poroshenko as the 130th richest Jew in the world with 1, 6 billion dollars. The would-be President of Ukraine Poroshenko was born Waltzman. Poroshenko is his mother’s name, she was also a Jew. In the past Poroshenko was a sponsor of Our Ukraine and Victor Yushchenko. His business empire also includes the 5th TV channel known for vehement anti-Russian propaganda. Until recently his Roshen confectionary manufacturing group had earned hundreds of millions in US dollars making business in Russia. As of 2012, Roshen accounted for 3, 2% of Russian market (the 6th largest producer). He always used the money earned for anti-Russian projects” ili “”Ukrajina je jedina zemlja u svijetu, osim Izraela, u kojoj su i predsjednik i premijer Židovi”! A 1991., danas… Čitaj više »

Darko
2 mjeseci prije

Zalužni bi spasio Ukrajinu da je upucao židovsko smeće Zelenskog i cijelu njegovu familiju.

Bruno
2 mjeseci prije

Gledam snike na youtube-u Mariupolja. Plenković i HDZ nisu izgradili toliko od Tuđmana do danas. Kako li će izgledati obnova ostatka Ukraine ako Plenković bude neko mudo u Evropskoj komisiji. Budite maštoviti. S lovom za 3 godine nije uspio izgraditi ni 50 kuća. Ali lovom upravlja glavni torbar HDZ – Bačić. Pitam se pitam gdje je završila toliko hvaljena milijarda eura? Hm , nagradno pitanje.

Max
2 mjeseci prije

Zlokobno i znakovito upozorenje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI