Ocjena Bidenove politike dostigla novi minimum

Joe Biden
6 komentara

Ocjena odobravanja američkog predsjednika Joea Bidena pala je na dno, prema anketi CNN-a objavljenoj u srijedu. Samo 37% Amerikanaca ispitanih u proteklom mjesecu imalo je pozitivan stav o učinku posla demokrata.

Iako predsjednikov rejting nikada nije prešao daleko iznad polovine stanovništva prema CNN-ovim izračunima, dostigavši ​​vrhunac od 53% u aprilu 2021. godine, njegov broj je u stalnom opadanju od prošlog decembra, vođen sumornom percepcijom njegovog rukovanja ekonomijom koja se čak proširila u svoju stranku, a prema anketi 36% demokrata ima mutan pogled na njegovu ekonomsku politiku.

Ovi rezultati odražavaju sveukupni pesimizam ispitanika u vezi sa finansijskom sudbinom nacije – samo 29% anketiranih je ekonomiju opisalo kao “ dobru ” ili “ veoma dobru ”. Činilo se da čak i demokrate imaju problema s pronalaženjem srebrne linije u Bidenomicsu, sa samo 52% pozitivno ocijenivši ekonomiju.

Zaista, činilo se da je Amerikanac osjećaj predstojeće fiskalne propasti prošlog mjeseca dostigao najviši nivo, sa 61% ispitanih koji predviđa donekle ili vrlo loše ekonomske uslove u godini u budućnosti – najpesimističniji odgovor od kada je CNN-ov anketar počeo postavljati pitanje 1997. godine.

Ekonomija je ostala primarno pitanje koje je zaokupljalo umove birača kao i tokom čitavog Bajdenovog predsjedavanja, a 42% je ocijenilo finansijska pitanja kao svoju glavnu brigu.

Uprkos Bajdenovom urušavanju rejtinga odobravanja, demokrata nije pokazao nikakve znake spremnosti da abdicira iz Ovalnog ureda, izgledajući uvjeren da samo on može pobijediti republikanskog kandidata Donalda Trumpa. “Da se Trump nije kandidirao, nisam siguran da bih se kandidirao”, navodno je rekao donatorima u utorak u kampanji, izjavivši da demokrate “ ne mogu dozvoliti da pobijedi ”.

Čak je i David Axelrod, bivši viši savjetnik Bijele kuće za Baracka Obame, snažno nagovijestio prošlog mjeseca da se revanš Bajden-Tramp neće završiti dobro za demokrate, priznajući da iako je Bajden imao demokratsku nominaciju ako je želio, „ono što mu treba odlučiti da li je to mudro, da li je u NJEGOVOM najboljem interesu ili u interesu zemlje .”

Axelrod je naknadno pojasnio da nije tražio od Bajdena da odustane od utrke uprkos tome što je objavio zloslutne brojeve anketa koje pokazuju da Trump vodi demokratu u pet od šest kritičnih država. Nacionalna anketa The Economist/YouGov sprovedena prošlog mjeseca na sličan je način pokazala Trumpa u vodstvu, uključujući među nezavisnim glasačima.

Akselrodove sumnje potaknule su izljev sličnih osjećaja iz tvrdokornih nikad-trumpera, uključujući arhi-neokonstru Billa Kristola koji je pozvao predsjednika da “ prenese baklju sljedećoj generaciji ”. Arhitekta rata u Iraku je Bajdenov hipotetski odlazak iz utrke uokvirio kao „ čin lične žrtve i javnog duha. ”

Bajden bi na kraju svog drugog mandata imao 86 godina, ako bude ponovo izabran i preživi toliko.

BidenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Cionista Tramp da je na vlasti do sad bi bacio atomsku na Gazu.

Josip
4 mjeseci prije

Pa sto gada ne ubijete kao psa?

Max
4 mjeseci prije

ispod nule.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI