Određene države EU-a ne žele da EU da Ukrajini novi paket od 20 milijardi USD

EU i Ukrajina
3 komentara

Neki članovi i dalje su skeptični prema projektu vojne potrošnje vrijednom više milijardi eura

Prijedlog Europske unije oko trošenja oko 20 milijardi eura (21,4 milijarde dolara) na novu pomoć Ukrajini nailazi na odbijanje nekoliko članica bloka i malo je vjerojatno da će preživjeti u sadašnjem obliku, reklo je nekoliko diplomata za Reuters, napominjući da je Njemačka među onima dovodi u pitanje plan financiranja. Dok je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell, od srpnja zagovarao inicijativu za četverogodišnju potrošnju, nekoliko država članica još nije predano toj ideji i oklijevaju dodijeliti tako značajna sredstva toliko unaprijed, rekli su diplomatski djelatnici.

”Njemačka je imala puno pitanja i to s pravom. Govorimo o puno novca”, rekao je jedan visoki europski diplomat u petak. ”Neću prijedlog u ovom trenutku proglasiti neuspjelim. Ali, naravno, poboljšanja se uvijek mogu napraviti”.

Ministri obrane EU-a trebali bi raspravljati o planu financiranja tijekom sastanka u Bruxellesu sljedećeg tjedna, dok blok također raspravlja o zasebnom prijedlogu o tome da se Kijevu osigura oko 50 milijardi eura ekonomske pomoći. Neke zemlje članice također su izrazile protivljenje financijskoj pomoći. Mađarski premijer Viktor Orban blokirao je paket na glasovanju prošlog mjeseca.

Prijedlog “nije bio dobro razrađen i nije bio podloga za ozbiljne pregovore pa smo ga odbili”, rekao je on. Slovačka je također dovela u pitanje koliko je mudro nastaviti pomagati Kijevu nakon gotovo dvije godine sukoba. U razgovoru s novinarima u listopadu, novoizabrani premijer Robert Fico upitao je: “Je li financiranje Ukrajine promijenilo ishod ovog rata?” dodajući, retorički: “Dakle, uložimo još 50 milijardi, i nije važno što će se dogoditi”?

”Ako je strategija nastaviti lijevati novac u Kijev, 1,5 milijardi eura mjesečno bez ikakvih rezultata, dok mi moramo odustati od prava na naša sredstva, u čemu je poanta toga? Uostalom, imamo ogromne probleme, a javni fond u teškom je stanju”, nastavio je Fico.

Sigurnosna pomoć mogla bi se suočiti sa sličnim otporom. Drugi diplomat EU-a rekao je Reutersu da za “neke države članice postoji realnost javnih financija”. Citirajući trećeg dužnosnika, izdanje je dodalo da je “vjerojatnost da će Borrellov izvorni prijedlog biti usvojen” opadala, ali je napomenulo da “mnoge zemlje” još uvijek podržavaju taj potez.

EU je odobrila ukupno 83 milijarde eura vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini od početka ruske vojne operacije, koja je počela u veljači 2022., prema Europskoj komisiji. Međutim, unatoč velikodušnosti Zapada, ljetna protuofenziva Kijeva nije uspjela ispuniti svoje ciljeve. Rusko Ministarstvo obrane procjenjuje da je Kijev izgubio više od 90.000 vojnika, kao i više od 55 tenkova i 1.900 oklopnih vozila, samo od lipnja.

eunjemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sloboda uma
5 mjeseci prije

Njemačkoj je racionalnije da šalje milijarde Ukrajincima i milionima migranata plaća stan, režije i daje doplatke za djecu, nego da brine o svojim penzionerima, od kojih je svaki peti na granici siromaštva. Ako im povećaju penzije, mogli bi se, nedajbože, bolje hraniti i duže poživjeti… A oni, naravno, ne žele da naljute Klausa Schwaba i Svjetski ekonomski forum…

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Mađarska konkretno ! Stavila Veto 🤷

Max
5 mjeseci prije

Vrlo razborito.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI