Rusija, Evropa, Iran i Bliski Istok

Eu zastava
0
0

Od izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika, Evropa je zabrinuta zbog njegovih izjava u vezi sa odnosom sa Rusijom i njegovim veličanjem ruskog predsjednika Vladimira Putina. Najednostavniji dokaz ovih zabrinutosti je hitna konferencija koju su sazvali evropski ministri inostranih poslova, a u cilju razgovora o posljedicama Trumpove pobjede.

Evropska zabrinutost postala je jasnija kada se britanski ministar inostranih poslova izvinio zbog toga što nije prisustvovao konferenciji. Britanski zvaničnik je kazao novinarima da se takvi sastanci obično održavaju radi razgovora o državnim udarima, terorističkim napadima, zemljotresima i drugim katastrofama. „Ono što se dogodilo u SAD su demokratski izbori“, kazao je zvaničnik.

Evropska zabrinutost je posljedica nejasnih stavova Donalda Trumpa prema Evropi na vojnom i ekonomskom nivou, bilo u NATO-u ili drugim potpisanim sporazumima. Drugi razlog je Trumpov stav prema Rusiji i Putinu.

Izjave odlazećeg predsjednika SAD Baracka Obame takođe su probudile zabrinutost. On je upozorio Trumpa na potpisivanje sporazuma sa Rusijom „ako ti sporazumi budu štetili ljudima, kršili međunarodna pravila i stvarali rizik od napada na male zemlje“. Obama je apelovao na Trumpa da direktno razgovara sa Rusijom o temama poput Ukrajine i Sirije.

Evropska zabrinutost zbog Trumpovog odnosa sa Rusima je sada činjenica – Evropljani se boje da će biti žrtve ovog odnosa uprkos evropskoj vojnoj i ekonomskoj snazi.

Pitanje je ovdje zašto Evropljani imaju pravo da izraze zabrinutost zbog moguće ruske uloge u Evropi, a arapska upozorenja o opasnoj ekspanziji Irana u regionu bivaju zanemarena od strane SAD-a, Obame i Evrope. Iznenađujuće je kako su Evropljani zabrinuti zbog moguće ruske uloge, dok Zapad i Obama zanemaruju iransko destruktivno ponašanje u regionu.

U posljednjih osam godina, američki predsjednik je previdio štetu koju uzrokuje Iran, ne samo regionu, već i samim Irancima. Arapske nacije se sada pitaju zašto je Evropljanima dozvoljeno da se plaše ruske uloge, a njihov region nema pravo da se boji iranske uloge.

EvropaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI