”Oni koji se igraju vatrom, bivaju opečeni”. Peking upozorio Washington nakon što je glavni službenik zdravstva SAD-a posjetio Tajvan

Alex Azar
8 komentara

Pokušaji miješanja s Tajvanom, kojeg Peking smatra svojim teritorijem, mogu skupo koštati SAD, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Savjetovao je svom američkom kolegi neka se usredotoči na krizu Covid-19 koja vlada u SAD-u, umjesto da putuje u inozemstvo.

Američki ministar zdravstva Alex Azar sletio je u Tajvan u nedjelju na trodnevno putovanje, postajući tako najviši američki dužnosnik koji je posjetio taj autonomni otok-državu, koji u četiri desetljeća nije pokazao želju za ponovnim ujedinjenjem s kontinentalnom Kinom.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Zhao Lijian osudio je posjet i upozorio Washington neka se ne petlja s Tajvanom.

”O pitanjima koja uključuju ključne interese Kine …SAD ne smiju gajiti iluzije. Oni koji se igraju vatrom, izgorjet će”.

Putovanje se dogodilo uslijed napetosti između Washingtona i Pekinga, a Azar je iskorišten za još jedan napad na Kinu. Optužio je Peking da Kina nije upozorila na vrijeme međunarodnu zajednicu na koronavirus, koji je nastao u Wuhanu krajem prošle godine te da je Kina odbila suradnju s drugima u borbi protiv bolesti, omogućujući tako da se Covid-19 širi po cijelom svijetu. Azar je također sugerirao da, ako je Covid-19 počeo na Tajvanu ili u SAD-u, to se moglo ”vrlo lako otkriti”.

Kineski glasnogovornik negirao je američke tvrdnje u vezi s Covidom-19 i izrazio iznenađenje što je američki ministar zdravstva odlučio napustiti svoju zemlju u vrijeme kada je ondje Covid-19 ”izvan kontrole”. SAD ima najgoru situaciju s Covidom-19 u svijetu, jer je već zabilježio više od pet milijuna slučajeva zaraze i preko 164.000 smrti.

”Zanemario je milijune Amerikanaca koji pate zbog virusa i otišao je na Tajvan kako bi predstavio političku predstavu”.

Azarovo “ponašanje još jednom dokazuje da u očima američkih političara, američki životi ne znače ništa u usporedbi s njihovim sebičnim političkim dobicima”, dodao je Zhao.

Unatoč prekidu službenih veza s Tajvanom u korist Kine 1979. godine, Sjedinjene Države aktivno podržavaju želju tog otoka za neovisnošću i ostaju njegov najveći dobavljač oružja.

Tek prošlog mjeseca, State Department odobrio je paket od 620 milijuna dolara za nadogradnju tajvanskog raketnog sustava raketa zemlja-zrak, na što je Peking reagirao rekavši da će uvesti sankcije jednom od glavnih izvođača projekta, američkom proizvođaču oružja Lockheed Martinu.

Peking je u više navrata zahtijevao da se isporuke oružja Tajvanu obustave, ističući da one krše princip ”Jedinstvene Kine”, što je dodatno pogoršalo bilateralne odnose između Kine i SAD-a.

COVID-19tajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
3 godine prije

Može Kina lajat na mjesec. Vau Vau!

ze.b
3 godine prije

Zašto kinezi nebi napravili blokadu Tajvana, po uzoru nablokadu Kube, budući je u pitanju naoružavanje. U svakom slučaju imaju više razloga za tkvu blokadu nego što su ameri imali za vrijeme kubanske krize.

Max
3 godine prije

Stare tenzije, Tajvan je Američki saveznik i sebe smatra Republikom Kinom što od 1971 nije priznato) a NR Kina priznata kao takva ) smatra ga svojim teritorijem. Spor će se jednom riješiti vojnim putem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI