„Opozicija nema vođu“: Ditch je „istrošio“ Guaido šaradu

Guaido
7 komentara

Venecuelanski opozicioni političar Henrique Capriles pozvao je Bidenovu dolazeću administraciju da prekine američke napore da postavi samozvanog privremenog predsjednika Huana Guaida kao zakonitog predstavnika u kancelariji predsjednika Nikolasa Madura.

Predviđena administracija pobjednika američkih predsjedničkih izbora Joea Bidena “mora shvatiti” da su napori da se potpomogne Guaido uprkos smanjenoj podršci čak i među venecuelanskom opozicijom “istrošeni” i da “ne mogu dati kontinuitet statusu quo”, rekao je Capriles u srijedu.

Pozvao je Washington i EU da pomognu opoziciji u Karakasu da se “bori za poštene izborne uslove” nakon što su ovog mjeseca članovi Madurove vladajuće stranke PSUV preuzeli kontrolu čak i nad Nacionalnom skupštinom, nekadašnjim uporištem opozicije. Kao i 2018. godine, većina opozicije bojkotovala je izbore, ostavljajući Maduru široko otvoren put do pobjede.

Capriles je preispitao mudrost Guaidoovog postizbornog plana, kojim bi “privremeni predsjednik” i njegove pristalice u Skupštini zadržali svoje titule čak i nakon što se njihov petogodišnji mandat završi sljedećeg mjeseca. Takav „komplikovani presedan“ zanemarivanja izbornih rezultata „otvorio bi vrata Maduru da produži vladavinu bez održavanja izbora“, istakao je Capriles – očigledno previđajući da je nepoštovanje izbornih rezultata upravo ono kako se Guaido proglasio „privremenim predsjednikom. ”

Iako je Capriles, koji se i sam dva puta kandidovao za predsjednika prije nego što mu je zabranjeno da traži funkciju, insistirao da je „vjernik jedinstva Venecuele“, on se požalio na nedostatak kompetentne liderske ličnosti za opoziciju, žaleći se da „ nema vođe“ da se suprotstavi Maduru – samo „čiste floskule“ i prazni govornici poput Guaida.

Imao je posebno teške riječi za Donalda Trumpa, optužujući američkog predsjednika da „koristi“ „venecuelansku krizu“ da bi podstakao podršku birača na Floridi, u kojoj živi velika zajednica kubanskih i venecuelanskih emigranata sa gorućom mržnjom prema socijalizmu.

Narod Venecuele je prevarila Trumpova podrška Guaidu, objasnio je Capriles, opisujući kako se njegovi zemljaci ponašaju fanatično prema Trumpu „sve dok ne izgube racionalnost, kao da je Bog“.

Capriles je izgubio strpljenje zbog Guaidovog neuspjeha da preuzme vlast prije nekoliko mjeseci, zarekavši se u septembru da će Venecuelancima nezadovoljnim Madurovom vladom ponuditi mogućnost da glasaju umjesto da bojkotuju još jedne izbore. Pozvao je opoziciju da prestane da „glumi vladu na internetu“ i obećaju da će se boriti za poštene izbore, umjesto da ih u potpunosti bojkotuju – plan koji se nikada nije ostvario. Ipak, Carpiles je snažno nagovijestio da je on čovjek koji je vodio opoziciju, insistirajući na tome da, iako nikada nije bio siromašan, „razumije“ siromaštvo.

Otkako se prošle godine samoproglasio za privremenog predsjednika, Guaido je privukao podršku SAD i njihovih saveznika, ali nije uspio da ubijedi venecuelansku vojsku i druge ključne elemente u Karakasu da se pridruže njegovim neodlučnim pokušajima državnog udara. Capriles je napao opozicionog lidera zbog neuspjelih napora, napominjući da su „koštali mnogo“ za ono što je predstavljalo malo više od reklamne akcije.

Sjedinjene Države proglasile su nedjeljne izbore u Venecueli „izbornom prevarom“ – donekle ironično s obzirom na tekuću bitku oko rezultata izbora u Washingtonu. Maduro je odbacio optužbe, izjavivši da Venecuela „nije ničija kolonija“.

Guaidojoe bidenVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Mogle bi se izbjeglice s Kube i iz Venezuele, ako već toliko mrze socijalizam, početi vraćati kućama, jer ih u USA socijalizam upravo očekuje.

entebe
3 godine prije

Trump je dogovorio da Maroko prizna Izrael a za uzvrat je dao Zapadnu Saharu Maroku.
Sad se javila bivsa gazdarica Zapadne Sahare, Spanjolska i porucila Americi da se pitanje Zapadne Sahare samo moze rijesavati preko UN.

Tucker carlson
3 godine prije

Pogledajte dobro lice covjeka na fotografiji..to je izgled prodane duše.samo dno.i jos mi jako lici na guvernera kvazihrvatske narodne banke,jos jedne prodane duše.

4e 65 6b 64 6f 2e
3 godine prije

Tko je taj Ditch iz naslova?

Da nisu presušili “kanali” (ditches) Guaidove potpore?

Max
3 godine prije

To s Guaidom je zbilja cirkus.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI