Opsežno strano miješanje u Bjelorusiju pokušava da “destabilizuje” zemlju, ali ne dolazi iz Moskve

Maria Zakharova
78 komentara

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova rekla je u četvrtak da je Moskva primijetila dokaze o miješanju izvana u nemirima koji trenutno zahvataju susjednu Bjelorusiju. Ali Marija Zaharova kaže da Rusija nije jedna od krivih strana.

Diplomata je na brifingu rekla da pojedinačni strani akteri vrše “neviđeni pritisak”. Ona je insistirala na tome da je njihov cilj destabilizacija situacije i podjela društva u zatvorenoj istočnoevropskoj zemlji.

Istovremeno, međutim, Zaharova je naglasila da je Moskva zabrinuta zbog nasilja na ulicama bjeloruskih gradova nakon kontroverznih predsjedničkih izbora prošle nedjelje.

Ona je dodala da Rusija traži rješavanje pitanja oko 33 ruska plaćenika iz privatnog obezbjeđenja koji su uhapšeni u Minsku prošlog mjeseca.

„Očekujemo da će profesionalna saradnja istražnih odbora, tužilaštava i drugih agencija dviju zemalja pomoći u raščišćavanju situacije koja uključuje pritvor 33 ruska državljana“, rekla je ona. „Važno je naglasiti da su pokušaji pronalaska „ruske veze “sa posljednjim nemirima u Bjelorusiji neosnovani.“

Umjesto toga, Zaharova je kriptično primijetila da su „postojali znakovi koji ukazuju u drugom pravcu“. Srodni dokazi, otkrila je, dijele se sa bjeloruskom stranom i takođe su očigledni široj javnosti.

„Primijetili smo neviđeni pritisak od strane stranih partnera na bjeloruske vlasti. Postoje jasni pokušaji stranog uplitanja u poslove suverene države da podijele društvo i destabilizuju situaciju “, dodala je, ističući da je Moskva bila svjedok tih alata korištenih u drugim zemljama mnogo puta.

Pokušaji da se pokvare odnosi između Rusije i Bjelorusije su neuspješni, nastavila je Zaharova. „Rusija je bila i ostat će pouzdan saveznik i prijatelj Bjelorusije i bratske bjeloruske nacije. Uvjereni smo da će svaki pokušaj da se prouzrokuje razdor među nama biti neuspješan”, rekla je ona. „Pozivamo sve da pokažu suzdržanost i opreznost. Ponovo potvrđujemo da smo zainteresovani za stabilnu unutrašnju političku situaciju u Bjelorusiji. Nadamo se da će se situacija u toj zemlji uskoro stabilizovati i vratiti u normalu. “

Ranije je američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao Minsk da održi nove predsjedničke izbore, dodajući da bi ovog puta, prema njegovom mišljenju, trebalo da budu prisutni međunarodni posmatrači.

BjelorusijaMaria Zaharovaprotestrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

A kako bi bilo da se malo jače angažujete!?

čitalac
3 godine prije

Eh, kad čujem ova ruska anemična, birokratska izvješća….

Mucke
3 godine prije

Svaka slicnost sa Armenijom je namjerna i zato Zaharova ne njajke nego ucini da RT prestane rigat anti Lukasenko propagandu.

Alex
3 godine prije

Bjelorusiju destabilizira vlastiti diktator…susjedi pokušavaju pomoći prije nego se umješa CIA.

Ribolina
3 godine prije

I kod su trebali biti prisutni međunarodni promatrači !

nepoželjni
3 godine prije

Destabilizacija Bjelorusije dolazi iz istog lonca gdje se kuha i COVID-19…

Milanče
3 godine prije

Te ruske price da oni nemju prste u svemu tome su priče za malu djecu.Rusija ima Wagner grupu placneih vojnika koja izvrsava one zadatke do kojih sluzbeno nesmiju ili nece se mjesati poltika Rusije.Rusima je janso ako se srusiLukasenko da ce nato biti jako blizu Moskve,svega 250 km zracne linije i da bi onda sama obrana rusije na Bjeloruskim granicama bila jako skup projekat,trebalo bi svakdonenvo biti najmanje 4 tisuce vojnika plus naoruzanje a to bi bilo za rusiju preskupo.Projekat ovaj koji se desava u Ukrajini napisna je bio 2008 godine kao sam projekat lividaicje Putina i komadnaje Rusije na samostalne drzave.Tja projekat je trebao biti jos 2014 godine rusenjem aviona u Ukrajini ali nije uspio prkeo Ukrajine ali ovaj puta ce preko Bjelorusije uspjeti.Rusija bi s eumjesala u sve to ali sjvesna je d abi onda dobila kompletne sankcije od svih drzava u sivjetu a interverilale bi zapadne drzave… Čitaj više »

but
3 godine prije

Nasao sam poznatog komentatora, koji ima “inside” informacije na FB. Tocnije nasao sam ga FBuku Tebojse Tabica kako s njim raspravlja. Izgleda da je “nase” gore list. Mile Jurcevic Dá nápisem informaciju kojí já imám od strane málo jacih faca kojí o svému tome Puno vise znaju od samog pocetka.Prosle godine káď je Pompeo bio u Bjelorusiji i Takdzikstanu rekao im dá neuvode mjere oko koronavirusa kojí ce biti.Zatim, dogovor je pao dá se sa oporbom stvoří haos kako by Lukasenko ustupio a u stvari to je veliká igra Lukasenka kojí se své dogovorio dá Englezima, EU i Amerikancima.Treba stvoriti haos kako za své Moze Lukasenko a Onda državu preuzimaju drugi . Potom nastane pritisak u Rusiji elita u Rusiji, rusenje Putina a ako bude potrebno i moguci gradjanski rat.Ta igra trajati ce dvije godine do onoho trenutka káď Putin pane a Lukasenko ce biti postavljen za predsjednika švih Rusa.… Čitaj više »

Stara kuka
3 godine prije

Vidim imamo ovdje dva tabora. Oni koji bezrezervno brane i podržavaju Rusiju i one kojima je Rusija sam Sotona. Jedni kažu da bi se Rusija trebala aktivno angažirati da pomogne brkajliji koji je očigledno pod teškim i jako dobro organiziranim i provedenim kabalističkim napadom. Ali tu ima više pitanja. Na koji način bi se to Rusija trebala umiješati? Nije to Sirija gdje se vodi otvoreni vojni dakle oružani sukob pa se tu Rusija mogla na Asadov zahtjev umiješati i dati vojnu pomoć. A kakvu pomoć bi trebali dati Lukašenku? Nadalje jeste li razmislili da sve ovo i jeste organizirano, ne zbog Lukašenka nego kao mamac da se Rusija uvuče u nekakav sukob koji bi ih skroz iskompromitirao. I na kraju, netko je ovdje i napisao, ako Lukašenko zaista bude trebao otvorenu pomoć Rusije morao bi ju i zatražiti. Službeno. I navesti kakvu konkretno pomoć. Samo i to je dvosjekli mač.… Čitaj više »

Eunuh
3 godine prije

đubrivo

uzvztvztfvzočjkjklbhjvfcdfydaad
3 godine prije

A tvoj Nosferatu se nije miješao hahaha, koja farsa……………Batka ste vi varani smjenili jer nije htio brnjice ko što ste vi svima ostalima nametnuli………

*Ime
3 godine prije

Smogavac o pripadnosti stadu… omfg…

Kihot
3 godine prije

a vidi veliko Oko iza nje na zidu. ministarstvo inostranih poslova… Baš simboličan logo, a do njega drevni slavenski junak kolje zmiju. Koja struja vodi Rusiju, koja je jača? Zmije i zmajevi ili ljudi s dušom, slavni Slaveni? hmmm… Putko se je odao do kraja s pandemijom. Zato Brko mora biti svrgnut, možda i smaknut na koncu balade u Bjelorusiji.

Petar
3 godine prije

I ova fura uniformu neku ahahhah. Koja je to beda od drzave ta Rusija. Daleko im lepa kuca.

Novak
3 godine prije

@ Stara Kuka
Tek tako da pricamo.

Nikad nisam nasao niti jedan clanak u zapadnim novinama slijedece.
Da su Rusi odvlacili iz zemalja koji su bili njihovi sateliti, znastvenike, sportase, lijepe zenske ili radnike ili da su pravili depopulaciju umjetnu ili prisilnu iz svojih satelita.

Danas to sve radi “zapad” ovim slabijim narodima.

Dalje, kad su Rusi bili u Afganistanu, oni nisu dovlacili vojnike iz svojih satelita, danas to “zapad” radi.

Rusi nisu dovlacili svoje ljude u Madjarsku, Cesku ili Istocnu Njemacku pa ih naseljavali.
OK ne radi ni “zapad” ali radili su Nijemci i Japanci.
radili su i Englezi u svoje vrijeme i te kako, radili su Francuzi i Talijani…

Kolko ja vidim, problem je bio onaj socijalizam/komunizam koji je sputavao svakog pojedinca i svaki narod, same Ruse i njihove saveznike/satelite.

pantagana
3 godine prije

ahahaa, a pazi slike. ne mogu komunjare bez uniforme, da ga yebes.

pantagana
3 godine prije

ahahaha, a pazi slike. ne mogu komunjare bez uniforme, da ga yebes.

ja sam jos uvijek na crnoj list, ahahaaaaaa e bolesnici bolesni…yebes onda ovakav portal ako ti ne viris putinu i rusima iz supka onda si provokator. ovo je ustvari jedan jedini portal na koji sam ja ikad naiso da ima ovako nesto.

Ne brinite se. Komentar samo čeka validaciju zbog velikog broja provokatora koji ometaju naš rad. Brzo ćemo pogledati poruku i validirati je. Hvala na razumijevanju…

Tek---
3 godine prije

Po hrvatskom zakonu nije kaznjivo, ako po nekoj informaciji na internetu, pocmu se skupljati placenici u Zagrebu za ici u rat u Libiju na stranu Tripolija ili za ici u rat u neku africku zemlju ako je poslodavac u Londonu ili negdje u Americi.
Hrvatska nema pravo da ih uhapsi, sudi i presudi da budu u zatvoru.

borg
3 godine prije

Mucke vam je poznati hiber aka komentator
On najprije nesto tvrdi kao da je to istina pa onda pita zasto?
To bi bilo kao kad bi netko rekao zasto je Trump ruski spijun. LOL
Njegov mozak je toksicki a njegovo razmisljanje je za psihijatriju.

borg
3 godine prije

Ja uopce nisam pitao dali RT provodi antiLukasenko kapanju nego zasto?
Koji kreten.
Ja nisam pitao jel ti pijes nego zasto?
E moj glupane
ni ja ne pitam jesi li ti glup, nego zasto?

borg
3 godine prije

@ Mucko
Ja uopce nisam pitao dali RT provodi antiLukasenko kapanju nego zasto?

Koji si ti kre-ten.
Ja nisam pitao jel ti pijes nego zasto?
E moj glu-pane, trollu
ni ja ne pitam jesi li ti g-lup ili troll , nego zasto?

jamai
3 godine prije

Nije on preglup, pokvaren jeste, on je jedan od njih, identificira se s Izraelom.
Ima na youtube israelsku zastavu a doma povrh kreveta americku.
Ima i tatoo sestokraku zvijezdu.

Ringo10
3 godine prije

Ovdje spominjete slučaj sa Wagnerovcima Rusija sa tim nema veze. To je bila operacija USA i UK službi u suradnji sa ukrajinskom SBU a možda je tu bio upetljan i Hodorovski ali nije sigurno Kako je to sa Wagnerovcima izvedeno Bjeloruska firma toboze unajmljuje Wagnerovce za poslove u trecim zemljama. Naravno sve je veliki plan. Ovdje je možda bio umiješan i Hodorovski Oni dolaze u Minsk. Treba da lete u Istanbul Naravno iskrsne toboznji problem koji je namjesten i od leta nema nista prije slijedeceg dana Napomena: Od Wagnera na dostavljenom spisku su trazili ljude koji su uglavnom trazeni od ukrajinskih sluzbi zbog navodnog ratovanja u Donbasu Ekipa dobija smjestaj i odlazi na spavanje ne sluteci nista Ukrajinski SBU preko svojih veza alarmira Bjeloruski KGB o opasnim teroristima koji su dosli da destabiliziraju i ruse vlast I Lukicu osobno Specijalci upadaju i hapse ekipu koja nema pojma sta se dogadja… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Znamo mi Zapad ponavlja Ukrajinski scenariji.

Petar
3 godine prije

Pa ajde ti nam objasni šta je to individualna i građanska sloboda? Evo ja prvi ne znam! Ne znam koliko godina imaš, ali ja imam podosta, kao i iskustva i to svakakvog! Kod nas u Bosni, poslije rata, nastala je jedna uzrečica, a odnosi se na vrijeme bivše Juge : “Nisi smio svašta reći, al si smio svagdje leći”! Pa ja tebe pitam, da li je važnije da imaš mogućnost da radiš u svom gradu i svojoj Državi i da pristojno živiš od svog rada, da se besplatno školuješ i liječiš (kao što je kod nas bilo), da si siguran kad izađeš napolje, (a to sve smo mi imali u bivšoj nam državi), al eto nismo smjeli pričati viceve o Titi (u smislu da je plava ljubičica, da je ofabrao kosu…). Jesi na to mislio! E pa, izem ti ja takve slobode, da mogu laprdati šta hoću, ali sa strahom… Čitaj više »

Sino-Belarus
3 godine prije

Kako ga sere putinistica. Neka uključi RT i neka vidi kako ruski državni mediji raspaljuju rafalnu paljbu po Lukašenku. Bit će da su ruski oligarsi ogladnili pa se zaželjeli malo bjeloruskih fabrika da ih ugrabe za po jedan rubalj naravno zajedno sa zapadnim strvinarima

Perun
3 godine prije

Citat…Ranije je američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao Minsk da održi nove predsjedničke izbore, dodajući da bi ovog puta, prema njegovom mišljenju, trebalo da budu prisutni međunarodni posmatrači…..P.S Tko to tamo peva ..A tko drugi nego ….Mike Pumpeo…Samo za Mika P. pjesma od Bobana Zdravkovica …Prokleta je Amerika…Pjesmu je narucila Portparolka Russkog Ministarstva Spoljnih Poslova Marija Zaharova…
Prokleta je Amerika
i zlato sto sja
sto mi bledi tvoja slika
i sto oca nemam ja
Gledam staru majku
sestre kako placu
njihova mi tuga
stvara tugu jacu

Majka i nespava
za tebe se brine
novac kune tebe
zove dodji iz tudjine
Prokleta je Amerika
i zlato sto sja
sto mi bledi tvoja slika
i sto oca nemam ja
Tvoj drug danas dodje
sreca nas oduze
pitamo za tebe
a on lije suze
Sto te kuci nema
cela vecnost prodje
Bolestan je rece
nece ni da dodje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI