Orban: Evropska Unija ‘parodija’ SSSRa

Viktor Orban
60 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban obilježio je godišnjicu neuspjele pobune svoje zemlje protiv SSSR-a 1956. optužujući Evropsku uniju da traži dominaciju nalik sovjetskoj pokušavajući da Budimpešti oduzme njen identitet.

“Danas se pojavljuju stvari koje nas podsjećaju na sovjetska vremena”, rekao je Orban u govoru u ponedjeljak u gradu Vespremu na zapadu Mađarske. „Da, dešava se da se istorija ponavlja. Srećom, ono što je nekada bila tragedija sada je u najboljem slučaju komedija. Na sreću, Brisel nije Moskva. Moskva je bila tragedija. Brisel je samo loša savremena parodija.”

Orban je tvrdio da je Brisel pokušao da nametne model liberalne demokratije koji je mađarski narod odbacio. Dodao je da iako dominantne metode EU sežu do sovjetske ere, blok nije u stanju da vlada gvozdenom šakom.

„Morali smo da plešemo uz melodiju koju je Moskva zviždala“, rekao je Orban o četiri decenije Mađarske pod sovjetskom kontrolom. „I Brisel zviždi, ali mi plešemo kako želimo, a ako nećemo, onda ne plešemo.

Mađarski praznik 23. oktobra obilježava početak revolucije 1956. godine, koju su sovjetske trupe slomile nakon samo 12 dana. Orban obično drži govor pristalicama na prazniku i ranije ga je koristio za poređenje između sovjetske represije i taktike EU. Prošle godine je predvidio da će blok završiti kao Sovjetski Savez.

Orban se sukobio s EU zbog sankcija Rusiji, ilegalne imigracije i LGBTQ “propagande”, između ostalih pitanja. Prošle sedmice je uznemirio zapadne saveznike sastankom s  ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Pekingu. On je pozvao na pregovore o okončanju sukoba između Rusije i Ukrajine i tvrdio je da su sankcije Moskvi učinile građane zemalja EU siromašnijima.

Premijer je u govoru u ponedeljak sugerisao da Mađari imaju drugačiji pogled na slobodu od svojih zapadnih saveznika. “Za zapadnjake sloboda znači bijeg – oslobodite se sebe, riješite se onoga u čemu ste rođeni, promijenite naciju, promijenite spol, promijenite identitet.” Dodao je da je za Mađare sloboda “životni instinkt” i da nisu voljni da se odreknu svog identiteta. “Pomisao da nismo muškarac, kršćani i Mađari je kao da nam razbijemo srca.”

eumađarskaOrban
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marija
6 mjeseci prije

Stockholmski Syndrom?
Fali njemu cvrsta ruka?
A još vise ojrići koje ne dobio ako ne ze zelis plesati po dogovorenim koracima
Ali,
To je ljepota slobode,
Mozes se ispisati iz kluba koji ti ne pase, I otići tamo gdje se osjecas kao među svojima

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Na svu sreću …I ovakvoj EU se kraj vidi …

Ruža
6 mjeseci prije

Pojam slobode je varka jer apsolutna sloboda ne postoji. Svi smo mi rođeni s okovima i ograničeni samim postojanjem. No zato imamo slobodu duha. A onda i djelovanja. Kada si duhovno osviješten, tada si i duhovno jak, a onda je i čovjek slobodan… Jer to se ne može oduzeti…

Jedini je žicom okružio
6 mjeseci prije

‘Evrounijsku’ Mađarsku 2014. kad su horde ISISovaca i ISILovaca u medijima znane kao ‘jadni imigranti’ krenule u tihu okupaciju sijanjem nemira. (Neće nas imigranti nego vlatite države pod izlikom ‘sigurnosti’ zatvorit).
Jedini se odupirao ksenofobnim i antropofobnim djelovanjima EU i EK protiv Rusa.
I sad govori ono šta svi znaju ali on nije lutka i kvisling fašizma krupnog kapitala, neokolonijalni tutlek i neonacistički simpatizer po diktatu USA kao Plenković, Macron, britanski pakistanac , njemački snješko Olaf, ona nedemokratski izabrana žaba Ursula itd itd

Andrija
6 mjeseci prije

Zahvaljujuci Anglosaksima Madjarska je izgubila 70% svog teritorija i ti isti anglosaksi svaki dan govore njima Rusi su vam prijetnja…

Mrčikola
6 mjeseci prije

Prezidijum Vrhovnog sovjeta SSSR-a je bio “mila majka” naspram, tkz. EU parlamenta; okupljališta onih koji imaju beskrajnu žeđ za viškom egzistencijalnih potreba…tu je Orban u pravu…s druge, pak, strane, ‘ajde ti vjeruj “ugaru” nakon stoljeća “zajedničke povijesti” Hrvata i Ugara.
Znali su, ovdje, stari kazat; “rič je za reč”…zato pustimo riječi, gledajmo djela.

Ringo10.
6 mjeseci prije

1956te Madjarska je srljala u krvavi I brutalan gradjanski rat.
Koliko god to nekome neprihvatljivo zvucalo, sovjetska intervencija je prekinula I sprijecila veliko krvoprolice

Max
6 mjeseci prije

I još gore,

R M
6 mjeseci prije

Nije baš van teme, priča se o nekim 50-im godinama prošlog veka, kada je Mađarska bila zaista najjjača reprenzentacija u fudbalu. Puškaš, Kočiš… legende sve, na golu Djula Grošič. I sad postoji neka anegdota(ne znam dal je tačna, nisam bio tada ni rođen), tek valjda trebalo da SFRJ igra u finalu olimpijskih igara protiv Mađarske. I sad kao ovi igrači nagovore Vladimira Bearu(jednog od najboljih srpskih golmana, koji je branio za Hajduk Split, C.Zvezdu i reprenzentaciju), da gistro isprovocira njihovog gilmana Djulu Grošiča. On je bio poreklom iz Subotice, i naravno znao je srpski. I pod nagovorom, on mu vikne: Djula, june potkivano(to inače na madjarskom znači, dobro jutro ili dobar dan). A Grošič mu odgovori: Serbo, jebeš koza, imaš sir. Interesantno svakako

vrlodrag
6 mjeseci prije

Davno je to rekao Putin, ima 20 godina.

DEDA
6 mjeseci prije

RVACKA SE TREBA UGLEDAT NA MAĐARSKU.

Marko
6 mjeseci prije

Napusti EU smeće Putinovsko.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI