Orbanova stranka bojkotira glasovanje o proširenju NATO-a

viktor orban
29 komentara

Zastupnici mađarske vladajuće stranke odbili su prisustvovati hitnom glasovanju o zahtjevu Švedske za pridruživanje NATO-u, inzistirajući da se čelnik nordijske države mora sastati s premijerom Viktorom Orbanom prije nego što odluče o tom pitanju.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, Fidesz je rekao da bi se glasovanje o ratifikaciji trebalo održati tijekom redovite parlamentarne sjednice, ali je dodao: “Očekujemo da će švedski premijer prvo posjetiti Mađarsku”.

“Ako je ovo važno pitanje za Šveđane, švedski premijer će očito doći u Budimpeštu”, dodali su iz Orbanove stranke.

Švedski premijer Ulf Kristersson izrazio je spremnost da ode na put, ali je rekao da će to učiniti tek nakon što se odobri prijava njegove zemlje za članstvo u NATO-u, ostavljajući nejasno kako će zastupnici Fidesza postupiti.

Tijekom sastanka sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom prošlog mjeseca, Orban je rekao da će pozvati stranku da glasa o ratifikaciji “prvom mogućom prilikom” – riječi koje je Veleposlanstvo SAD-a u Budimpešti citiralo kasnije u ponedjeljak, rekavši da bi današnja hitna sjednica parlamenta dala mu tu priliku.

Oporbena zastupnica Agnes Vadai ustvrdila je da Orban odgađa glasovanje zbog svoje “osobne taštine”, rekavši za AFP da je želio “dospjeti na naslovnice u međunarodnom tisku dok je gestikulirao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu potkopavajući jedinstvo NATO-a i EU-a .”

Iako je Mađarska osudila rusku vojnu akciju u Ukrajini – koja je potaknula prijave Švedske i Finske za članstvo u NATO-u – odbila je slijediti druge države EU-a u sankcioniranju Moskve ili opskrbi Kijevom oružjem. Parlament u Budimpešti izglasao je finsko pristupanje prošlog ožujka nakon višemjesečnih političkih prepirki, ali je mjesecima odgađao donošenje odluke o kandidaturi Stockholma.

Orban je više puta pozvao na primirje u Ukrajini i na mirovne pregovore između Moskve i Kijeva, inzistirajući na tome da se Ukrajina ne može nadati da će poraziti Rusiju na bojnom polju. Njegovo stajalište, kao i protivljenje Budimpešte sankcijama Rusiji i njenom blokiranju vojne pomoći EU-a Ukrajini, doveli su do toga da Mađarsku ocrne u Kijevu i Bruxelles joj prijeti protusankcijama.

“Zapad i dalje misli da je vrijeme na našoj strani. Ipak, mislim da je suprotno. Mislim da je vrijeme na strani Rusa i što rat bude dulje trajao, više će ljudi umrijeti, a ravnoteža snaga se neće promijeniti u korist Ukrajine”, rekao je Orban za lokalnu radio postaju prošlog tjedna.

Mađarska nacionalna skupština imat će još jednu priliku za glasovanje o ratifikaciji kada se ponovno sastane 26. veljače, iako ostaje za vidjeti hoće li članovi Fidesza dati svoj pristanak.

NATOOrbanproširenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Primat
2 mjeseci prije

ne da kurva.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

🐷 oink oink😄

xyz
2 mjeseci prije

Bravo Orbane. Svaka riječ se ti pozlatila. Pederima iz EU treba pokazat gdje jim je mjesto.

Max
2 mjeseci prije

Prešli su ih poslom.

tuf
2 mjeseci prije

Kad je prije mjesec-dva mađarska vlada poručila Švedskoj da dođu kako bi pregovarali ovi su im dignutog nosa nonšalantno odgovorili da nemaju oni o čemu pregovarati. Valjda uvjereni kako im je članstvo unaprijed odobreno pritiskom i prijetnjama ostalih članica. Eto, prošlo nešto vode ispod dunavskog mosta i švedski premijer sada ipak planira posjetu Budimpešti.
Pomalo podsjeća na pompoznog njemačkog premijera, izvjesnog Scholza, kada je tvrdio da nema nikakvih Siemensovih plinskih turbina na remontu u Kanadi i da je sve to ruski hibridni rat. Prošlo par tjedana / mjesec dana, eto Scholza u Kanadi, moli da se Rusiji isporuči turbina za NS.

tihobl
2 mjeseci prije

Avdejevku rusi presjecaju na pola i prave dva kotlica.

Тренутно су за одбрану Авдејевке одговорни:

🔹110. механизована бригада
🔹142. одвојена бригада
🔹53. механизована бригада
🔹23. механизована бригада
🔹31. механизована бригада
🔹47. механизована бригада
🔹2. бригада НСУ („Галичанаска“)
🔹Одвојена председничка бригада
🔹58. пешад. бригада
🔸109. трО бригада
🔸129. трО бригада
🔸116. трО бригада
🔺74. ОРБ
🔺70. ОСБ
🔺ОСБ “Скала”
🔺3. Збат “Волин”
🔺4. ППСПОП
🎮Рагор група (24. механизована бригада)
🎮 Тим Сокола (ЦСО СБУ)
🎮Летећа лобања
🎮 Група Корне
🎮Алкор
🎮 Група дронова Соловеи
⏺148. АББр

Zelenski im ne dozvoljava povlacenje kako bi izbjegli opkoljavanje.

IuIu, pravi
2 mjeseci prije

Ne’a za’ebanc’je sa drugom Orbanom. 👍

Janko
2 mjeseci prije

Orban jedini glas razuma medju usijanim angloameričkim i zapadnim političkim glavama .

Pajdo Kluz
2 mjeseci prije

Oćešli su se za kmf pa se sad izvace

Graciela
2 mjeseci prije

koliko je pocijepio svojih mađara???beeeeeeeeee

Alissia21
2 mjeseci prije

vsvsvvss asaf afssa

Alella
2 mjeseci prije

Bravo Orbane

Babilon
2 mjeseci prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI