Organizuju li Sjedinjene Države Revoluciju u boji na Kubi za 15. novembar?

Revolucija na Kubi
27 komentara

Ostaje otvoreno pitanje koliko će biti uspješna predstojeća akcija protiv kubanske vlade. Ali ko stoji iza protesta teško da se sumnja.

Vlada Sjedinjenih Država igra ključnu ulogu na Kubi u organizovanju, promovisanju i pojačavanju predstojećih protesta širom zemlje planiranih za 15. novembar.

Kada je na konferenciji za novinare direktno upitan da li su Sjedinjene Države direktno uključene u planiranje rušenja kubanske vlade, glasnogovornik State Departmenta Ned Price  je to odbio demantovati, umjesto toga dao je dva puta dugačke izjave o tome koliko SAD podržavaju zahtjeve demonstranata – odgovori koje bi skeptični čitaoci mogli smatrati jednakim “da”. “Sjedinjene Države ostaju duboko privržene borbi kubanskog naroda da slobodno izabere svoje vodstvo i svoju budućnost”, dodao je Price kasnije u saopštenju za javnost.

Nedjelju dana kasnije, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za pitanja zapadne hemisfere Huan Gonzalez otišao je još dalje, najavljujući da će američka vlada sankcionisati Kubu ako pokuša da se umiješa u proteste. “Potpuno smo posvećeni podršci, održavanju i jačanju glasa kubanskog naroda koji želi promjenu”, dodao je.

Drugi američki zvaničnici davali su niz izjava u prilog predstojećim demonstracijama.

“SAD dijele viziju kubanskog naroda: o demokratiji, prosperitetu i ljudskiim pravima. Podržavamo njihovo pravo da se mirno okupe 15. novembra i pozivamo kubansku vladu da dozvoli slobodno izražavanje i sasluša ljude. Njihovi glasovi se ne mogu utišati”, napisao je Brian A. Nichols, pomoćnik sekretara za poslove zapadne hemisfere.

Kako je Mint Press izvijestio prošlog mjeseca, protesti su prvobitno bili planirani za 20. novembar. Međutim, odbijanje vlade da im da zakonsku dozvolu, zajedno sa ljevičarskim kontrademonstracijama, podstaklo je pokret da odloži događaj za pet dana.

Online antivladin prostor – kao što je privatna Facebook grupa koja je izazvala demonstracije u julu koje su privukle pažnju svjetskih medija – željno očekuju pokret kao još jednu priliku da se izvrši pritisak na, ili čak i svrgne, vlada Miguela Diaza Canela.

Međutim, izvori s kojima je Mint Press razgovarao na Kubi sugerisali su da je upravo spontanost julskih protesta ključ njihovog uspjeha, te da je dojava kubanskim vlastima nekoliko sedmica unaprijed bila samoporažavajuća ideja, omogućavajući vladinim snagama da neutraliziraju mnoge vođe pokreta mnogo prije nego što nešto počne.

Organizovana “spontanost”

Protesti u julu bili su najveći i najznačajniji na ostrvu od 1990-ih. Međutim, iako su privukli široku medijsku pažnju i podršku poznatih ličnosti, političara, pa čak i predsjednika Sjedinjenih Država, brzo su prestali. Iako su predstavljeni kao spontani ustanak protiv ugnjetavanja, oni su zapravo organizovani u forumu pod kontrolom kubansko američke zajednice na Floridi. Američka vlada je otvoreno podržala proteste u julu. Ovaj put, međutim, podržava ih i prije nego što su počeli.

Čini se da je ono što se pokušava revolucija u boji u kubanskom stilu — pokušaj promjene režima koji podržavaju građani. Možda najistaknutija obojena revolucija bila je serija protesta koji su 2000. godine svrgnuli predsjednika Srbije Slobodana Miloševića. Demonstranti su koristili nenasilnu taktiku kako bi preplavili ulice ljudima kako bi zbacili vladu. Kasnije se ispostavilo da je grupa zaslužna za organizaciju događaja, OTPOR , bila na platnom spisku američke vlade. Od tada, SAD koriste ovu grupu za obuku aktivista širom svijeta kako da sruše vlade koje Washington ne odobrava.

Na prvi pogled, čini se da je stav Bidenove administracije o Kubi promjena od 180 stepeni u odnosu na stav Baracka Obame, koji je krenuo ka normalizaciji odnosa sa karipskim ostrvom. Međutim, Obamu je u suštini na to natjerala ujedinjena opozicija širom Latinske Amerike, koja je prijetila izbacivanjem SAD iz regionalnih tijela ako ne nastave tim putem. Deset godina kasnije, mnoge od tih nezavisnih vlada su svrgnute (često uz pomoć Washingtona). U tom kontekstu Bidenov nastavak sankcija iz Trumpove ere ima više smisla. Sankcije su stalno proglašavane nezakonitim od strane Ujedinjenih naroda, koji su 2014. godine procijenili da su izazvale štetu u vrijednosti od 1,1 bilion dolara.

Ostaje otvoreno pitanje koliko će biti uspješna predstojeća akcija protiv kubanske vlade. Ali u to ko stoji iza protesta teško da može da se sumnja.

Autor: Alan MacLeod

KubarevolucijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Primam sve zbjeglice s Cube mlade od 25g…

ledeno doba
2 godine prije

zijeeeeeev…
svakodnevno kazalište neprekidnih igara geopolitike

Kuba je odavno pala, nako što je Castro umro

Kuba danas sprovodi plandemiju kao i drruge države, odnosno još gore, To je prva država u kojoj su odavno započeli cjepiti malu djecu

Grozomorni
2 godine prije

Američka priča o demokraciji je otvorena i bezskurpolozna pljačka. Americi trebate policija po uzoru na Oktobarsku i da konačno dovede do vladavine naroda a ne gangstera..

Jere
2 godine prije

Ako cemo gledati sto je po zakonu onda bi se trebalo suditi Americi za zlocine pocinjene nad narodom Kube vec 65 godina.
Ti zlocini su napravljeni u obliku sankcija koji kocu razvoj zemlje, koje su donijele zemlji glad, bijedu i siromastvo.
Nije tzv. komunizam kriv za stradanje naroda na Kubi nego sankcije.
U Rusiji i Iranu i Kini nije nikakav komunizam pa ipak imaju sankcije cija je jedina svrha donijeti glad i siromastvo.

petar schroder
2 godine prije

Unistili su Arapske zemlje i sada hoce Kubu. Kuba je lijepa zemlja samo kada bi Amerika skinula sankcije.Imaju dobro zdravstvo i eko hranu ,posto nisu posipali otrovom iz Amerike U Americi zivi 40 miliona ljudi bez zdravstenog osiguranja dok je u Kubi besplatno.

Miro
2 godine prije

Realno ono danas na Kubi nezmam dali moze da bude gorije. Bio 2014 molim da komentiraju posteno samo oni koji su tamo bili.

Franko
2 godine prije

Organizuju li Sjedinjene Države Revoluciju u boji na Kubi za 15. novembar?
Zapad je organizirao rat i u Jugoslaviji a pocelo je organiziranje odmah nakon 45 dok nije dosli do limaksa 1990 tih

Max
2 godine prije

Da ali to neće uspjeti

zaz
2 godine prije

Nema ništa od toga. Kuba je u kineskim rukama.

2 godine prije

“…najavljujući da će američka vlada sankcionisati Kubu ako pokuša da se umiješa u proteste.

Koliko se srozala američka politička scena, vidi se po ovakvim primjerima, gdje današnji političari sami više nemaju pojma. Pa američke ekonomske sankcije koje je uveo JFK prije 60 godina su ruinirale tu malu zemlju i one su još uvijek na snazi!

Scorpiorex
2 godine prije

Najvece smece I neprijatelj cube su kubanci sa floride,treba im ovakva, zive I bogate se na tom narativu,najveci sljam. Cubanski narod treba sa zivi slobodno u demokraciji kao svi a ne ona jebena auta iz 50tih godina, kao yo je cool, ma nemoj,sve je cool al u tidjoj kuci. Ipak ne vjerujem da je iko od latinskih( Südamerika) naroda sposoban da stvori nesto poput njemacke,austrije,holandije. Ima studija koja pokazuje cisto religiozni rascjeo i u eu nord= pritestanti,sud cattolico, razlika je drasticna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI