Oružje poslato u Ukrajinu na crnom tržištu

Isporuka oruzja iz SAD u Ukrajinu
30 komentara

Zapadno oružje koje teče u Ukrajinu počelo je da prodire na crna tržišta, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka sa šefovima sigurnosnih i specijalnih službi zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) u srijedu.

Ruski lider je pozvao učesnike sastanka da ojačaju saradnju u borbi protiv terorizma i istakao da postoje “ozbiljni izazovi” koje predstavljaju nova tržišta crnog oružja u Ukrajini.

Putin je tvrdio da su “prekogranične kriminalne grupe” bile aktivno uključene u šverc oružja u druge regione i da to nije samo malo vatreno oružje. “Postoji stalni rizik da se kriminalci dočepaju snažnijeg oružja, uključujući prijenosne sisteme protuzračne odbrane i precizno oružje.”

Predsjednikova izjava dolazi nakon što je stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzia upozorio prošlog mjeseca da su korumpirani ukrajinski zvaničnici uspostavili kanale za isporuku oružja koje je isporučio Zapad na globalno crno tržište.

U međuvremenu, najviši vojni zvaničnici Zapada priznali su da je gotovo nemoguće efikasno pratiti gdje zapravo završavaju milijarde dolara vrijednog oružja isporučenog Ukrajini. Generalni inspektor Pentagona Sean O’Donnell rekao je Bloombergu u avgustu da gotovo da nema vjernosti jer su Ukrajinci i dalje koristili papirne “ručne račune” da bi ušli u trag isporučenom oružju.

CBS News je također izvijestio da oko 70 posto oružja koje se isporučuje Ukrajini nikada ne stigne do prve linije fronta jer mora proći kroz mrežu “moćnih gospodara, oligarha i političkih igrača”.

“Zaista nema informacija o tome kuda uopće idu”, rekla je Donatella Rovera, viša savjetnica za krizne situacije u Amnesty internationalu, dodajući da je “zaista zabrinjavajuće” što zemlje koje isporučuju ovo oružje ne smatraju potrebnim uspostaviti snažne mehanizme nadzora.

Međutim, kasnije je CBS bio pod pritiskom da povuče dokumentarac i izmijeni priču nakon što je kanal optužen za širenje “ruske propagande”. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoliak je insistirao da nema “dokaza” da se za oružje koje je ušlo u zemlju nestalo.

Ukrajina je insistirala da je neprekidan protok zapadnog oružja ključ opstanka zemlje na bojnom polju. Rusija je u međuvremenu u više navrata upozoravala da će punjenje Kijeva oružjem samo produžiti sukob.

Crno Tržišterusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Uzdajem se u poslovično ukrajinsko poštenje da oružje neće završiti u rukama neprijatelja zapada.

Keks
1 godina prije

I??? Pa nakon ovog rata nitko ne bi ni htio Ruska “sranjca” ni besplatno.

Tupko Glupko
1 godina prije

“CBS News je također izvijestio da oko 70 posto oružja koje se isporučuje Ukrajini nikada ne stigne do prve linije fronta jer mora proći kroz mrežu “moćnih gospodara, oligarha i političkih igrača”.

Sada znate kome Ursula i Sleepy Joe šalju milijarde dolara/eura na mjesečnoj bazi.
Ukrajinski/europski/američki ratni profiteri se namire, a ne bi me čudilo da dosta tog oružja završi na – ruskoj strani.

Jer treba održavati vojnu ravnotežu, da rat što dulje traje po planu Bidena, UvdL, Schwaba i sličnih.

Ovako Rusi dobe u bescijenje moderno zapadno naoružanje.
Ne treba više raditi špijuniranje i dobivanje nacrta, imaju gotov proizvod u ruci.

tihobl
1 godina prije

E moj Vladimire Vladimirovicu tvoje obavjestajne sluzbe nista ne rade. Ljetos su po internetu kruzile fotke auta sa albanskim tablicama gepeka punih stingera i slicni igracaka. Dark web je pun ukrajinskih oglasa za americko oruzje.
Neko zlurad bi pomislio da su ovolike stingere i protivoklopna oruzja poslali kako bi dospjela u ruke islamistima u Evropi da im se nadje pri ruci.

Max
1 godina prije

Rat stvara plodno tlo za takva nedjela.

Dragan
1 godina prije

Ovo Nije rat! Ovo je igra gdje narod gubi! Ako je rat!! Nema: Hrane, vode struje Interneta..
U ratu nema Ničega!!! .. Gledam snimku pala bomba a ostali snimaju mobitelima?? Znači nisu Žedni i Gladni??

Zoran
1 godina prije

Putko ne s..i pdguzna muho Klausa Schwaba.

mrdo
1 godina prije

Sigurno ima gomile ljudskih organa na crnom tržištu izvađenih iz Ukrajinaca.
Gdje god Amerikanci “pomažu” i “oslobađaju”, tu se odmah pojavi šverc organima.
Amerikanci vole ukrope, ali samo rastavljene na sastavne dijelove.

Boki
1 godina prije

Čuj vest, 70% oružja ne dođe do ukrajinskih boraca. Kad lažeš laži okruglo da se može valjati. I jedna i druga strana pretjeruju u nekim podatcima ali ovo je stvarno previše. Da li su Rusi toliko očajni da moraju tako lagati. Prošlu sedmicu video na zemunskom buvljaku čovek prodaje HIMARS. Kaže skoro nov.

dulebg
1 godina prije

Ako je za utehu – to oružje i ne vredi toliko. Ameri imaju lošu naviku da dodaju još jednu nulu, kako bi se sve debele mace namirile. E sad unutar onih preostalih 10% kreću da se namiruju Zelenski, oligarsi, krimosi, armijsko osoblje… Ali to je, spram prvih 90%, ipak zanemarljivo, pa jel ne??

dulebg
1 godina prije

Zar HIMARS nisu rakete od 6m, teške 1/2t, spakovane u 2 kontejnera po 6 komada? Kako je to stiglo na buvljak, gde je zemunski buvljak?

Lucija, prva
1 godina prije

“Hrvatska je Ukrajini uputila vojnu pomoć za opremanje četiri pješačke brigade. Naoružanje i vojnu opremu odnosno zaštitnu opremu i pješačko naoružanje u vrijednosti 124 milijuna kuna(16,5 milijuna eura) strojnice i puškostrojnice s pripadajućim streljivom za četiri pješačke brigade.
Europol i Interpol je istragom utvrdio da je dio te pomoći završio na crnom tržištu”.

zapadni neimac
1 godina prije

Samo neka je oružje ”poslato”, pa kako god.

DEDA
1 godina prije

EVO VAM SAD PRILIKE I ZA KRATKO I ZA DUGO ORUŽJE.ONO KAJ NISAM NAPRAVIL DEVEDESETIH SAD BUDEM.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI