Osujećen Ukrajinski pokušaj sabotaže Turskog gasovoda

9 komentara

Ruska bezbednosna služba FSB saopštila je da je osujetila ukrajinsku zavjeru usmjerenu na gasovod do Turske, koji uglavnom ide podvodno. Magnetne mine, plastični eksploziv i drugi dokazni materijali zaplijenjeni su tokom bitke, navodi se u saopštenju.

Nekoliko ruskih državljana “učesnika u pripremi i materijalnoj podršci terorističkog napada” privedeno je, saopštio je FSB. On je rekao da je tokom operacije otkrio komunikaciju između zaverenika i ukrajinskih specijalnih službi.

Kijev je navodno dao instrukcije o tačnoj lokaciji u ruskoj oblasti Volgograd na kojoj bi bomba trebala biti postavljena kako bi se onemogućio naftovod Južni tok, koji se koristi za isporuku ruskog prirodnog gasa u Evropu.

Agencija je objavila slike navodno snimljene tokom racije. To je uključivalo snimke dva hapšenja izvršenih na različitim lokacijama i onoga što se čini da su bombe, eksploziv, detonatori i novac. U saopštenju se navodi da su agenti zaplenili 593.000 rubalja (9.800 dolara) od navodnih zaverenika.

Sredinom septembra, FSB je prijavio hvatanje ukrajinskog agenta i nekoliko saučesnika, koji su navodno planirali postavljanje bombe u postrojenje kroz koje se ruski prirodni gas izvozi u Tursku. Visoki ruski zvaničnici su kasnije potvrdili da je meta bila kopnena infrastruktura veze Južni tok, koji ide ispod Crnog mora.

Podmorski gasovod bi bio ključni element za predloženo gasno čvorište, o čemu su Rusija i Turska nedavno raspravljale. Moskva je sugerirala da bi Ankara mogla poslužiti kao posrednik za isporuku ruskog prirodnog gasa u južnu Evropu. Južni tok je prvobitno trebao da poveže Rusiju sa Bugarskom, ali je projekat odustao pod pritiskom Brisela nakon krize u Ukrajini 2014. godine. Projekat je prenamijenjen s Turskom koja je bila partner i sada se zove Turski tok ili Turski tok.

rusijasabotažaturskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ne mogu Ukrajinci dovoljno nastetiti Europi i njenom stanovništvu,koliko Europa moze zatvarati oci.i onda netko kaže da su europski celnici idioti..ne nisu.ovolika kolicima sljepila moze biti samo sa agendaskim predumišljajem.hvala.

Max
1 godina prije

Pravodobno.

Tote
1 godina prije

Trenirani u Londonu

goran
1 godina prije

bravo FSB

Alp Arslan
1 godina prije

Putine gazi bandu

mmne
1 godina prije

sta vam znaci ono: “….Turski tok ili Turski tok” !?!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI