fbpx

Otkriće novog područja zaliha nafte i zemnog plina moglo bi promijeniti stvar u korist Pakistana

Nafta Pakistan

Pakistanska energetska kompanija MOL Group najavila je otkriće novog spremišta nafte i zemnog plina u okrugu Kohat, koji se nalazi u sklopu Khyber Pakhtunkhwe. Ovo otkriće moglo bi dovesti do smanjenog pouzdanja države u inozemne izvore tih sirovina.

„Sa zadovoljstvom najavljujem da u Pakistanu imamo još jedno otkriće,“ rekao je Berislav Gaso, stručnjak za EVP istraživanje i proizvodnju unutar MOL Grupe. „Ovo novo otkriće dovelo je do eksploatacije smanjenog rizika dubljih spremnika u bloku Tal (naftno i plinsko polje koje se nalazi u pakistanskom okrugu Kohat), što je dovelo do novih mogućnosti. Otkriće The Mamikhel South-1 pomoći će u poboljšanju energetske sigurnosti zemlje i doprinijeti oslanjanju na vlastite resurse”, dodao je.

MOL uspješno posluje u Pakistanu već 21 godinu; tvrtka je ondje otkrila 13 područja bogatih različitim sirovinama.

“Ispitivanje bunara pokazalo je mogućnost izvlačenja 3.240 barela kondenzata dnevno, što je 16,12 mmscf (milijuna standardnih kubičnih metara) plina dnevno te 48 barela vode dnevno”, službeno je izjavio Pakistan Oilfields Limited, koji ima pred-komercijalni radni udio u iznosu od 25 posto u Tal Blocku.

Statistički podaci pokazuju da je Pakistan proizvodio 85.000 barela nafte dnevno u ožujku 2020. Međutim, zemlja zadovoljava oko 80 posto svoje potražnje za naftom. Slično tome, proizvodi manje od četiri milijarde kubičnih metara zemnog plina dnevno (bcfd), u odnosu na potrebnih sedam bcfd. Zemlja djelomično zadovoljava lokalnu potražnju kroz uvoz. Ostale mjere odnose se na uvođenje posebnih smanjenja opterećenja za industriju.

Prema pakistanskom Zavodu za statistiku, uvoz energije u toj zemlji iznosio je 9,8 milijardi USD, što je činilo oko četvrtine ukupnog uvoza od 40,86 milijardi USD u prvih 11 mjeseci (srpanj-svibanj) prethodne fiskalne godine (FY20).

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
10 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
crodaemon1
Gost
crodaemon1
9 mjeseci prije

Kako to? A ja ucija da ce nafte nestat 🙂

U prolazu
Gost
U prolazu
9 mjeseci prije
Reply to  crodaemon1

I hoće, jednog ružnog dana.

Pero
Gost
Pero
9 mjeseci prije

MOL Group je mađarska energetska kompanija koja posluje izmđu ostalog i u Pakistanu, a u Hrvatskoj je suvlasnik INE,

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
9 mjeseci prije
Reply to  Pero

Misliš vlasnik INE, na žalost. I to smo sjehali.

Emi
Gost
Emi
9 mjeseci prije

Pakistan je na vrhu svih mojih prioriteta, pogotovo kada ubijaju kršćane po crkvama.

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije

Ako su zalihe značajne, uskoro će biti “demokratizirani”…

alex
Gost
alex
9 mjeseci prije

Ovo je još jedan dokaz da se nafta konstantno stvara. Od kiselih kiša, koje poniru do slojeva gline i polako se talože uz djelovanje temperatura i tlakova u utrobi Zemlje. Proces je spor, ali se ubrzava što je više metana i CO2 u atmosferi.

Kile
Gost
Kile
9 mjeseci prije

Kako su davno Sovjetski znanstvenici zaključili sa svojim bušotinama kroz cijelu svoju državu da je nafta zapravo jedan od slojeva zemlje samo ovisi o dubini bušotine, naravno negdje je skroz prvi vrhu, a negdje zarobljena dublje ovisi o tektonskim poremećajima i da je ima koliko hoćeš, očito da se obnavlja kako kaže gospon alex, ako ste primjetili nema više onih priča da će nestat za 20 godina kako su nam govorili svake godine zadnjih 50 + godina, probudile su se i Kina i Indija ogromne zemlje koje je nemoguće napojiti energentima , a priče o nestanku istih su jednostavno isparile…

Bosanac
Gost
Bosanac
9 mjeseci prije

Sa’ će ovi migranti iz Pakistana počet da se vraćaju kuci 🙂 da vade naftu 🙂

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Dobra vijest za Pakistan inače jako siromašnu zemlju.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik