Otkriće novog područja zaliha nafte i zemnog plina moglo bi promijeniti stvar u korist Pakistana

Nafta Pakistan
10 komentara

Pakistanska energetska kompanija MOL Group najavila je otkriće novog spremišta nafte i zemnog plina u okrugu Kohat, koji se nalazi u sklopu Khyber Pakhtunkhwe. Ovo otkriće moglo bi dovesti do smanjenog pouzdanja države u inozemne izvore tih sirovina.

„Sa zadovoljstvom najavljujem da u Pakistanu imamo još jedno otkriće,“ rekao je Berislav Gaso, stručnjak za EVP istraživanje i proizvodnju unutar MOL Grupe. „Ovo novo otkriće dovelo je do eksploatacije smanjenog rizika dubljih spremnika u bloku Tal (naftno i plinsko polje koje se nalazi u pakistanskom okrugu Kohat), što je dovelo do novih mogućnosti. Otkriće The Mamikhel South-1 pomoći će u poboljšanju energetske sigurnosti zemlje i doprinijeti oslanjanju na vlastite resurse”, dodao je.

MOL uspješno posluje u Pakistanu već 21 godinu; tvrtka je ondje otkrila 13 područja bogatih različitim sirovinama.

“Ispitivanje bunara pokazalo je mogućnost izvlačenja 3.240 barela kondenzata dnevno, što je 16,12 mmscf (milijuna standardnih kubičnih metara) plina dnevno te 48 barela vode dnevno”, službeno je izjavio Pakistan Oilfields Limited, koji ima pred-komercijalni radni udio u iznosu od 25 posto u Tal Blocku.

Statistički podaci pokazuju da je Pakistan proizvodio 85.000 barela nafte dnevno u ožujku 2020. Međutim, zemlja zadovoljava oko 80 posto svoje potražnje za naftom. Slično tome, proizvodi manje od četiri milijarde kubičnih metara zemnog plina dnevno (bcfd), u odnosu na potrebnih sedam bcfd. Zemlja djelomično zadovoljava lokalnu potražnju kroz uvoz. Ostale mjere odnose se na uvođenje posebnih smanjenja opterećenja za industriju.

Prema pakistanskom Zavodu za statistiku, uvoz energije u toj zemlji iznosio je 9,8 milijardi USD, što je činilo oko četvrtine ukupnog uvoza od 40,86 milijardi USD u prvih 11 mjeseci (srpanj-svibanj) prethodne fiskalne godine (FY20).

MOL groupNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon1
3 godine prije

Kako to? A ja ucija da ce nafte nestat 🙂

Pero
3 godine prije

MOL Group je mađarska energetska kompanija koja posluje izmđu ostalog i u Pakistanu, a u Hrvatskoj je suvlasnik INE,

Emi
3 godine prije

Pakistan je na vrhu svih mojih prioriteta, pogotovo kada ubijaju kršćane po crkvama.

*Ime
3 godine prije

Ako su zalihe značajne, uskoro će biti “demokratizirani”…

alex
3 godine prije

Ovo je još jedan dokaz da se nafta konstantno stvara. Od kiselih kiša, koje poniru do slojeva gline i polako se talože uz djelovanje temperatura i tlakova u utrobi Zemlje. Proces je spor, ali se ubrzava što je više metana i CO2 u atmosferi.

Kile
3 godine prije

Kako su davno Sovjetski znanstvenici zaključili sa svojim bušotinama kroz cijelu svoju državu da je nafta zapravo jedan od slojeva zemlje samo ovisi o dubini bušotine, naravno negdje je skroz prvi vrhu, a negdje zarobljena dublje ovisi o tektonskim poremećajima i da je ima koliko hoćeš, očito da se obnavlja kako kaže gospon alex, ako ste primjetili nema više onih priča da će nestat za 20 godina kako su nam govorili svake godine zadnjih 50 + godina, probudile su se i Kina i Indija ogromne zemlje koje je nemoguće napojiti energentima , a priče o nestanku istih su jednostavno isparile…

Bosanac
3 godine prije

Sa’ će ovi migranti iz Pakistana počet da se vraćaju kuci 🙂 da vade naftu 🙂

Max
3 godine prije

Dobra vijest za Pakistan inače jako siromašnu zemlju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI