Otkriven ishod pregovora o žitaricama između Rusije i Ukrajine

Psenica
7 komentara

Rusija i Ukrajina složile su se da uspostave zajednički koordinacioni centar o izvozu žitarica u Istanbulu koji će uključivati ​​predstavnike svih strana, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar lokalnim medijima nakon četverosmjernih pregovora koji su uključivali i Tursku i UN.

U srijedu su se u tom turskom gradu sastali pregovarači Rusije, Ukrajine, Turske i UN-a kako bi razgovarali o situaciji u vezi sa zaustavljenim ukrajinskim izvozom.

Uoči sastanka, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da su Kijev i Moskva bili blizu izlaska iz ćorsokaka o tom pitanju.

“Postignut je dogovor o tehničkim pitanjima kao što su zajedničke kontrole na odredištima i … sigurnost plovidbe na rutama transfera”, rekao je Akar novinarima. Ruska i ukrajinska delegacija “trebale bi se ponovo sastati u Turskoj sljedeće sedmice”, rekao je on, dodajući da će strane tokom tog sastanka “još jednom razmotriti sve detalje”.

Ukrajina je jedan od vodećih svjetskih izvoznika žitarica. Ipak, nije bila u mogućnosti da izvozi svoje žito morem zbog stalnog sukoba sa Rusijom. Kijev i zapadne zemlje optužile su Moskvu da sprečava ukrajinske pošiljke žita da napuste crnomorske luke. Rusija je odbacila takve optužbe i zauzvrat okrivila Kijev za krizu, tvrdeći da su njene snage minirale vode Crnog mora, stvarajući tako prijetnju teretnim brodovima.

Zapad je takođe optužio Moskvu da pokušava da izazove globalnu krizu sa hranom navodno blokiranjem pošiljki ukrajinskih žitarica i “koristeći glad kao oružje”. Prošlog mjeseca, predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija ne ometa izvoz i kritikovao je Zapad zbog njegovog “ciničnog stava” prema snabdijevanju hranom zemalja u razvoju, koje su najviše pogođene rastućim cijenama. Moskva je spremna da obezbjedi slobodan prolaz u međunarodne vode za brodove koji prevoze žito, dodao je on.

rusijaturskaukrajinaŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HOPE
1 godina prije

Anglosaksi i Nijemci su potpuno iskljceni. How come?

darijoman
1 godina prije

Zapad, magistrirao i doktorirao za plasiranje laži

hiber
1 godina prije

A koliku proviziju, po brodu, dobija Sultanov zet?

Max
1 godina prije

Žito je potrebno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI