Otkrivene tajne ovlasti FBI-a u nezakonitom nadzoru novinara i vrbovanju doušnika

FBI i novinari
4 komentara

U novom izvješću kojeg je objavio The Intercept se otkriva velika “tajna moć” koju ima američki FBI u područjima od nadzora novinara do obrade svojih doušnika.

Niz publikacija novinarke Core Currier rasvjetljavaju ovlasti američkog Federalnog istražnog ureda (FBI). Istraga je povjerljivih dokumenata je trajala nekoliko mjeseci, a među dokumentima posebnu pozornost privlači protokol o postupanju agencije DIOG, te niz drugih pravila koja se primjenjuju ​​u “borbi protiv terorizma i postupanju s povjerljivim doušnicima”.

DIOG otkriva alarmantni opseg ovlasti i moći koje ima FBI. Ova tajna pravila, koja datiraju iz 2013. godine, omogućavaju američkim saveznim agentima da pomoću obična dva interna dokumenta dobiju pristup svim telefonskim zapisima ciljanog novinara. Drugim riječima, cijeli proces provjere se provodi interno, zaobilazeći uobičajeni postupak koji zahtijeva dozvolu suda.

Dokumentu “Povjerljive upute o politici ljudskih resursa” tajni je dokument FBI-a od 21. rujna 2015. U njemu se navode pravila procesa zapošljavanja doušnika i njihov tretman.

Gotovo svatko, čak i maloljetnici bez roditeljskog pristanka, mogu se smatrati potencijalnim izvorom informacija, ako nadzorne službe u agenciji to odobre.

Američki Federalni istražni ured (FBI) savjetuje agente da istraže moguće doušnike i prikupe informacije koje bi se mogle koristiti za pritisak protiv onih koji nisu spremni na suradnju.

Upute posvećuju cijelo jedno poglavlje doušnicima imigrantima, navodeći kako agenti ne mogu raditi s ljudima koji nemaju reguliran pravni status, tako da su, prije nego uposle stranca, dužni kontaktirati Ured za imigracije i granice (ICE). Međutim, prema dokumentu, savezni agenti su dužni kontaktirati ICE i identificirati ilegalnog imigranata samo “kada prestane biti koristan za FBI”.

Kontaktiran od strane novinara portala The Intercept, glasnogovornik FBI-a je odbio potvrditi ili opovrgnuti ovu informaciju. Izjavio je “kako FBI može obavljati svoje poslove samo u skladu s Prvim amandmanom američkog Ustava, koji jamči individualne slobode”.

Dokument “Povjerljive upute o politici ljudskih resursa” od 170 stranica, kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje, nije htio komentirati.

Core CurrierFBInadzornovinaripovjerljive upute
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

A kada gledamo kakav američki akcioni film gdje policija ili agenti FBI nekoga istražuju ili hapse, onda je tu sve po slovu i duhu zakona. Od sudskih naloga bez kojih ne mogu ni prnuti, a kamoli nekog prisluškivati, pratiti, upadati mu u kuću ili uhapsiti, preko samog hapšenja gdje mu moraju saopštiti sva postojeća i nepostojeća ljudska i neljudska prava, pa do samih sudskih procesa u kojima im propade sav trud ako su slučajno omanuli u bilo kojem prethodnom segmentu. Zaista milina i divota, bez ikakve ironije, baš onako kako bi država i represivni organi i trebali da se ponašaju u cilju zaštite prava svojih građana, da ne budu žrtvama korumpiranog sistema uzurpiranog od pojedinaca ili organizovane grupe kriminalizovanih vlastodržaca. Samo postoji jedan mali naoko sitan problemčić, a to je da se ovakva holivudska slika često ne podudara sa stvarnim stanjem stvari na terenu, u realnom životu. Eh šta ti… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI