Otkriveni detalji o potencijalnom pridruživanju Finske NATO-u

NATO
14 komentara

Dužnosnici su navodno naveli ”prijetnju” Rusije kao razlog za pridruživanje vojnom bloku predvođenom SAD-om

Nacrt zakona o članstvu Finske u NATO-u ne sadrži ograničenja za baze bloka i raspoređivanje nuklearnog oružja na njezinom tlu za odvraćanje Rusije, izvijestio je u srijedu finski list Iltalehti pozivajući se na vanjskopolitičke i sigurnosne izvore.

Prema Iltalehtiju, finski prijedlog zakona o članstvu u NATO-u je “praktički spreman” i bit će dostavljen na komentare za dva tjedna. U nacrtu se nuklearno oružje smatra važnim dijelom odvraćanja Rusije od bloka. Izvori koje je citirao list kažu da bi bilo teško izraditi obrambeni plan za Finsku u NATO-u ako se, primjerice, bombarderi sposobni za nuklearno oružje ne mogu poslati u zračni prostor zemlje.

Ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto izjavio je ovog mjeseca da je Helsinki dobio uvjeravanja od SAD-a, Britanije i “ključnih europskih zemalja” da će savez priteći u pomoć Finskoj čak i prije nego što se pridruži vojnom bloku.

“Vjerovao bih da bi svaka izravna prijetnja Finskoj također dobila pomoć od ovih partnera, iako još nismo članovi NATO-a”, rekao je ministar.

Američki veleposlanik u Finskoj Douglas Hickey prošlog je mjeseca citirao Politico kako je uvjeren da će Finska i Švedska biti u NATO-u do kraja godine.

Finska, povijesno nesvrstana zemlja, sa susjednom Švedskom, podnijela je zahtjev za članstvo u NATO-u nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini u veljači. Unija je službeno pozvala obje zemlje da postanu članice krajem lipnja.

Pristupanje će biti finalizirano tek nakon ratifikacije od strane 30 država članica organizacije. Do sada je 28 zemalja NATO-a ratificiralo članstvo i Švedske i Finske, dok Turska i Mađarska to tek trebaju učiniti.

Ranije ovog mjeseca, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, govoreći na tiskovnoj konferenciji u Pragu, rekao je da “Finska nije zemlja u kojoj teroristi slobodno šetaju”, ali da je Švedska “mjesto gdje teror raste”.

Dana 22. listopada, turska državna novinska kuća Anadolu Agency izvijestila je da se Finska priprema poslati izaslanstvo u zemlju u utorak. Prema novinama, razgovori su bili usredotočeni na izručenje kurdskih militanata, budući da je to ključna briga za Ankaru. U lipnju je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da bi pristupanje Finske i Švedske NATO-u samo povećalo napetosti između Rusije i Zapada.

FinskaNATOŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Trazili pristup u NATO — UNUTAR parlamenta BEZ — REFERENDUMA 😉 ! Tolika ce im i bit volja pucanstva za ratnu patnju 😁 . Savjet . Nakupovat svjeca ! Dobro je za osvijetljenje a moze se i skuhat – kada nema vjetra 😁 … Isto vazi i za Sverige ! Predugo su dobro zivjeli, sada bi mogli osjetit PONOVNO — SILNU — BJEDU !!! ZA — CIJE INTERESE SVERIGE ???

MrKamenjarac
1 godina prije

…NATO FASISISTICKA ORGANIZACIJA ZAJEDNO SA USA I PROPALOM BRITANIJO TRAZE ;DOK NEDOBIJU ZESTOKO PO PITCI…..

Zbljuvvvv
1 godina prije

Do jucer su se lizali sa rusima i hvalili dobrosusjedske odnose. Jadni narod naravno nitko nista ne pita. Zbljuv

Tupko Glupko
1 godina prije

Preporučam Fincima da odmah po ulasku u NATO, poslušaju njihove glavešine i na svoju dugu finsko-rusku granicu smjeste nuklearne bojeve glave usmjerene prema Rusiji.
Tako da ih isto Rusi postave sa druge strane.

Sigurno je sigurno!

Roccos
1 godina prije

Apsolutno ne razumijem ove države oko Rusije,što to npr.Finsku tjera da izaziva i prkosi Rusiji? Kako su mogli 70 godina živjeti u dobrosusjedskim odnosima sa Rusijom,a sad odjednom ne mogu? Zašto svi traže sukob,koja sila ih tjera na to?

tihobl
1 godina prije

Bivsa konobarica je obecala narodu na nece biti rasporedjivanja nuklearnog oruzja, ali zaboravila je to unijeti u prijedlog zakona. Takva je bila i dok je konobarisala, zaboravila bi pola narudzbe dok dodje do sanka pa su joj rekli da promjeni profesiju.

ANTIPROTIVNI
1 godina prije

Jesi li Finski lideri glupi ili naivni. Izgleda nikada nisu čuli za onu našu, bolje dobar susjed do udaljeni rod.

Max
1 godina prije

Oni bi trebsli ugostiti nuklearno oružje po planovima izuzetnih-

Lucija, prva
1 godina prije

Nije točno da su podnijeli zahtjev u veljači.

Nego godinu dana prije.
Nemam pojma gdje je taj članak. Trebalo bi potražiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI