Otvoreno pismo BMJ Marku Zuckerbergu – Politički Fact Checkeri na aparatima…

Mark Zuckerberg
25 komentara

Poštovani Mark Zuckerberg, Mi smo Fiona Godlee i Kamran Abbasi, urednici The BMJ, jednog od najstarijih i najuticajnijih svjetskih časopisa opšte medicine. Pišemo da bismo izrazili ozbiljnu zabrinutost u vezi sa „provjerom činjenica“ koju preduzimaju treći provajderi u ime Facebook/Meta.

U septembru je bivši zaposlenik Ventavia, kompanije za istraživanje po ugovoru koja pomaže u sprovođenju glavnog ispitivanja Pfizer vakcine protiv Covida-19, počeo da dostavlja BMJ desetine internih dokumenata kompanije, fotografija, audio snimaka i e-poruka. Ovi materijali su otkrili mnoštvo loših istraživačkih praksi kliničkih ispitivanja koje su se dešavale u Ventaviji koje bi mogle uticati na integritet podataka i bezbjednost pacijenata. Takođe smo otkrili da, uprkos tome što smo dobili direktnu žalbu na ove probleme prije više od godinu dana, FDA nije pregledala probne lokacije Ventavije.

BMJ je unajmio istraživačkog novinara da napiše priču za naš časopis. Članak je objavljen 2. novembra, nakon pravnog pregleda, eksterne recenzije kolega i pod uobičajenim uređivačkim nadzorom i revizijom BMJ na visokom nivou.(1)

Ali od 10. novembra, čitaoci su počeli da prijavljuju razne probleme kada su pokušavali da podijele naš članak. Neki su prijavili da ne mogu da ga podijele. Mnogi drugi su prijavili da su njihovi postovi označeni upozorenjem o „Nedostatku sadržaja… Nezavisni provjerivači činjenica kažu da bi ove informacije mogle obmanuti ljude.“ Facebook je obavijestio one koji pokušavaju da objave članak da bi ljudima koji više puta dijele „lažne informacije“ mogli smanjiti broj postova u Facebookovom News Feedu. Administratori grupe u kojima je članak podijeljen primili su poruke od Facebooka u kojima su ih obavještavali da su takvi postovi „djelimično lažni“.

Čitaoci su upućeni na „provjeru činjenica“ koju je izvršio Facebook izvođač pod nazivom Lead Stories.(2)

Smatramo da je „provjera činjenica“ koju su sproveli Lead Stories netačna, nekompetentna i neodgovorna.

  • Ne daje nikakve potvrde o činjenici da je članak BMJ pogrešan
  • Ima besmislen naslov: „Provjera činjenica: British Medical Journal NIJE otkrio diskvalifikujuće i ignorisane izvještaje o greškama u ispitivanjima vakcine Pfizer protiv COVIDA-19“
  • Prvi pasus netačno označava BMJ kao „novinski blog“
  • Sadrži snimak ekrana našeg članka sa pečatom preko njega koji kaže „Uočeni nedostatci“, uprkos tome što članak Lead Stories ne identifikuje ništa lažno ili netačno u članku BMJ
  • Objavio je priču na svojoj veb stranici pod URL koji sadrži frazu „hoak-alert“(upozorenje na prevaru)

Kontaktirali smo Lead Stories, ali oni odbijaju da promijene bilo šta u vezi sa svojim člankom ili radnjama koje su dovele do toga da Facebook označi naš članak.

Takođe smo direktno kontaktirali Facebook, zahtijevajući momentalno uklanjanje oznake „provjera činjenica“ i bilo kakve veze do članka Lead Stories, čime bismo omogućili našim čitaocima da slobodno dijele članak na vašoj platformi.

Postoji i šira zabrinutost koju želimo da istaknemo. Svjesni smo da BMJ nije jedini provajder visokokvalitetnih informacija na koga je uticala nesposobnost Meta režima provjere činjenica. Da damo još jedan primjer, istakli bismo tretman Instagrama (takođe u vlasništvu Meta)  prema kompaniji Cochrane, međunarodnog dobavljača visokokvalitetnih sistematskih pregleda medicinskih dokaza.(3) Umjesto da uložite dio Meta značajnog profita kako biste osigurali tačnost medicinskih informacija koje se dijele putem društvenih medija, očigledno ste prenijeli odgovornost na ljude koji su nesposobni za obavljanje ovog ključnog zadatka. Provjera činjenica je bila osnova dobrog novinarstva decenijama. Ono što se dogodilo u ovom slučaju trebalo bi da zabrinjava svakoga ko cijeni i oslanja se na izvore kao što je BMJ.

Nadamo se da ćete brzo reagovati: posebno da ispravite grešku u vezi sa člankom BMJ i da pregledate procese koji su doveli do greške; i generalno da preispitate svoju investiciju i pristup ukupnoj provjeri činjenica.

Najljepše želje,

Fiona Godlee, glavni urednik

Kamran Abbasi, budući glavni urednik

The BMJ

Izvor: BMJ

BMJCenzuramark zuckerberg
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Važno, gledaj
2 godine prije

DRAMATIČNO obraćanje dr. S. Bhakdija medicinarima. Dr. Bhakdi je jedan od najcjenjenijih i najcitiranijih imunologa u svijetu. Molim vas pogledajte i širite dalje…

h ttps://www.bitchute.com/video/DCJpLCy0UTWQ/

tihobl
2 godine prije

Evo sta radi njegov jaran:

„Амазон“ је регистровао 17 нових патената за биометријску технологију са намером да усаврши своје камерама на вратима да идентификују „сумњиве“ људе по мирису, текстури коже, отисцима прстију, очима, гласу и ходу.
Технолошки гигант од 2018. године развија свој систем сигурносних камера на вратима, када је „Амазон“ купио фирму под називом „Ринг“ и са њом оригиналну технологију. Према извештајима медија, компанија Џефа Безоса сада се спрема да омогући уређајима да идентификују „сумњиве” особе уз помоћ биометријске технологије, на основу текстуре коже, хода, прста, гласа, мрежњаче, дужице, па чак и мириса.

Ivan
2 godine prije

Sve trči da nešto promijeni.

SonjaS.
2 godine prije

Dobro da ste to snimili i prenijeli. Znacajno je.

Važno, gledaj
2 godine prije

Važno važno važno!!!!!! Pogledajte video i provjerite svoju seriju cjepiva koliko je toksična.
h ttps://www.bitchute.com/video/l6MwL0D5KfMX/

Vanja
2 godine prije

Ovaj švabo i bajden su lutke za ispitivanje sudara istog proizvođača.

ime
2 godine prije

faktograf na aparatima.

apa khabar
2 godine prije

nisam nikad imao niti ću ikada imati račun na fakebook-u.

ZVUCNO IME
2 godine prije

Nikad dosta otvorenih pisama, hvala za smijeh.

apa khabar
2 godine prije

ovako izgleda kad se EU politika miješa u stvari o kojima pojma nema :
https://www.eff.org/deeplinks/2021/12/eus-digital-identity-framework-endangers-browser-security

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI